Sviatočný koláč



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

4 vajíčka, 200g kryštálového cukru, 100g polohrubej múky, 100g hrubej múky, 100g pomletých orechov,1/2 prášku do pečiva, ( pdp ), 5PL studenej vody, 1PL kakaa............ Krém: 200ml mlieka, 2PL hrubej múky, 5 žltka, 1 vanilkový cukor, 250g masla, 200g práškového cukru...............Sneh: 5 bielkov, 250g kryštálového cukru, 2 kvapky octu

POSTUP PŘÍPRAVY

Piškota: vyšľahať žltky s cukrom, pridať vodu a zmiešané múky s pdp, kakaom a orechmi, nakoniec po častiach vyšľahaný sneh z bielkov. Cesto vylejem na plech vystlaný papierom a upečieme. Po upečení necháme vychladnúť. ......Krém: z mlieka, žltkov , vanilky a múky uvaríme kašu, ktorú za občasného miešania vychladíme. Vymiešame maslo s cukrom a postupne vmiešame vychladenú kašu, krém natrieme na vychladenú piškotu. Pripravíme si hrniec s prevarenou vodou , nad ktrorý dáme misku so snehom. Najprv šľaháme bielka na tuhý sneh, potom postupne pridáme kryštátový cukor a keď je sneh dostatočne tuhý, položíme si misku nad paru , voda v hrnci nemá vrieť, len bublať - robiť paru a šľaháme, kým sa cukor v snehu nerozpustí a sneh sa začne prilepovať na dno misky, že je sneh dostatočne vyšľahaný zistíme, tak, že strčíme prst do snehu a otočíme ho smerom hore, ak nám ostane špička snehu pekne stáť, je hotový, kvapneme doňho dve kvapky octu ešte prešľaháme a sneh je hotový. Ešte teplý ho natrieme na krém. Na vrch koláča postrúhame čokoládu.