Janik G. (janicekBJ) ID 61360 |
 |
Oblasť: Bardejov |
+PRIDAŤ K OBLÚBENÝM (prihlásení) |
Registrácia: 1.10.2008 |
Naposledy: 2.10.2019 22:49 |
Aktualizácia: 21.2.2011 22:08 |
|
|
|
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 6 návštěvníkov)
Raňajkový sladký írsky chlebík (bez droždia)
[ recept č. 10657 zo dňa 27.1.2009 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
3 hrnceky polohrubej muky * 1/2 KL prasku do peciva * 1/2 hrnceka cukru * trosku soli * 1 CL sody bikarbony * 1 vajicko * 2 salky kysleho mlieka (ja davam acidofilne) * 1/4 hrnceka roztopeneho masla * hrozienka
POSTUP PRÍPRAVY
Toto bol povodne recept na tradicny irsky sodovy chlebik. Oni ho robia slansi a jedia s masom, ja som si recept trosku upravila a je viac do sladka. Jeme ho ako vianocku na ranajky (olovrant) s maslom a dzemom,ale je super aj ako zakusok ku kave alebo caju s jahodovym dzemom a slahackou, pripadne len tak samotny, bez vsetkeho. Dobra alternativa vianocky pre tych, co nemozu drozdie.
http://allrecipes.com/Recipe/Irresistible-Irish-Soda-Bread/Detail.aspx Tu je original recept,aj ked to stale nie je ten pravy soda bread. Ked som ho robila prvykrat, robila som ho presne tak a bol taky nijaky - ani sladky ani slany.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Vsetky prisady v miske varechou vymiesame a pecieme vo vymastenej a mukou vysypanej forme vo vyhriatej rure (asi 150 - 180 stupnov, ako zvyknete piect kolace). Neviem ako dlho, kazdy poznate svoju ruru, odhadujem tak min. 30min. aby sa stihol chlebik prepiect, treba vyskusat so spajlou. Ja to robim v okruhlej forme s dierou v strede (cize veniec) priemerom asi 23 cm,ale v originali sa to pecie v hranatej chlebikovej forme - 23x13 cm.
Podla tohto receptu je chlebik len jemnucko sladky, mozno ako vianocka. kto ma rad sladsie, prida si viac cukru. Bezne ho skladujem zakryty alebo zabaleny v sacku, no uz sa mi podarilo aj zabudnut nanho a celu noc bol len tak holy na vzduchu a aj tak bol dobry. to robi to kysle mlieko. chlebik je vlacny a nedusi. Zabaleny vydrzi rovnako dobry ako cerstvy aj tri dni (dlhsie sa u nas nezdrzal, ale je mozne, ze by vydrzal aj dlhsie :-) |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
lubica s. (marnaty) ID 53484 (5.5.2012, 12:45) |
Vyskúšam upiecť na zajtrajšie raňajky, u nás je vianočka obľúbená...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (6.5.2012, 11:26) |
verim,ze chuti i tento kolacik |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Gabriela T. (nogate) ID 22107 (6.2.2010, 13:48) |
Tak som ho zasa opäť robila http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=660285,.....no dnes ráno som bola taká rýchla že som jeden hrnček múky zabudla ale ničomu to neuškodilo veľmi často ho robievam Dakujemeeee za receptííík  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (6.2.2010, 13:50) |
jej,Gabika, tesim sa,ze je u vas chlebik oblubeny  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Gabriela T. (nogate) ID 22107 (6.2.2010, 13:52) |
je veľmi, vždy ho hned zjeme ale dnes sa mi ho podarilo konečne aj odfotiť  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (6.2.2010, 13:58) |
to som rada,kazda fotecka potesi  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Gabriela T. (nogate) ID 22107 (23.11.2009, 11:45) |
Tak tento je super ako vianočka aj keď som žiaľ nedala hrozienka lebo som zistila až keď som zamiesila že už doma žiadne nemám ale aj tak chutí , určite urobím čoskoro aj s hrozienkami  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (24.11.2009, 8:48) |
gabika,som rada,ze chuti. u nas sa tiez jedava ako vianocka, na ranajky  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |