Raňajkový sladký írsky chlebík (bez droždia)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

3 hrnceky polohrubej muky * 1/2 KL prasku do peciva * 1/2 hrnceka cukru * trosku soli * 1 CL sody bikarbony * 1 vajicko * 2 salky kysleho mlieka (ja davam acidofilne) * 1/4 hrnceka roztopeneho masla * hrozienka

POSTUP PŘÍPRAVY

Toto bol povodne recept na tradicny irsky sodovy chlebik. Oni ho robia slansi a jedia s masom, ja som si recept trosku upravila a je viac do sladka. Jeme ho ako vianocku na ranajky (olovrant) s maslom a dzemom,ale je super aj ako zakusok ku kave alebo caju s jahodovym dzemom a slahackou, pripadne len tak samotny, bez vsetkeho.
Dobra alternativa vianocky pre tych, co nemozu drozdie.


http://allrecipes.com/Recipe/Irresistible-Irish-Soda-Bread/Detail.aspx
Tu je original recept,aj ked to stale nie je ten pravy soda bread. Ked som ho robila prvykrat, robila som ho presne tak a bol taky nijaky - ani sladky ani slany.

Vsetky prisady v miske varechou vymiesame a pecieme vo vymastenej a mukou vysypanej forme vo vyhriatej rure (asi 150 - 180 stupnov, ako zvyknete piect kolace). Neviem ako dlho, kazdy poznate svoju ruru, odhadujem tak min. 30min. aby sa stihol chlebik prepiect, treba vyskusat so spajlou. Ja to robim v okruhlej forme s dierou v strede (cize veniec) priemerom asi 23 cm,ale v originali sa to pecie v hranatej chlebikovej forme - 23x13 cm. Podla tohto receptu je chlebik len jemnucko sladky, mozno ako vianocka. kto ma rad sladsie, prida si viac cukru. Bezne ho skladujem zakryty alebo zabaleny v sacku, no uz sa mi podarilo aj zabudnut nanho a celu noc bol len tak holy na vzduchu a aj tak bol dobry. to robi to kysle mlieko. chlebik je vlacny a nedusi. Zabaleny vydrzi rovnako dobry ako cerstvy aj tri dni (dlhsie sa u nas nezdrzal, ale je mozne, ze by vydrzal aj dlhsie :-)