. .. .. .. .. .. .
. .
NÁVODY > ZAHRADA
NÁZEV
VŠECHNY NÁVODY
FOTOGRAFIE
SCRAPBOOK
RUČNÍ PRÁCE
BYDLENÍ
ZAHRADA
AKTIVITY S DĚTMI
SPORTOVNÍ AKTIVITY
DIETY
DOMÁCÍ MAZLÍČCI
SBĚRATELSTVÍ
RŮZNÉ VYCHYTÁVKY
Celkom: 34 (zobrazuje sa 21-30)<< predošlé 1, 2, 3, 4 ďalšie >>
ZAHRADA
ZAKORENOVANIE_MNOZENIE MUSKATOV*****

Do bedničky si dáme zeminu,zvlhčíme ju a napicháme odrezky muškátov.Na odrezkoch necháme len2-3 listy, pridáme pšenicu,tak medzi prsty a nie hned k odrezkom,polejeme,dáme na parapet .Zeminu nenecháme preschnúť.Až pšenica vyrastie asi na výšku prsta,zostriháme ju.POdporila zakorenenie,muškáty začnú rásť.
Mám skúsenosť s muškátom obyčajným-krúžkovaným a ťahavým.

ULOŽIT NÁVOD | VYTISKNOUT NÁVOD | (návod si oblíbilo 16 návštěvníků)

melania l. (lararuby) ID 130989 | další návody

KOMENTÁŘE (6) posledné: 21.3.2013, 18:29 | PŘIDAT KOMENTÁŘ
ZAHRADA
AKO SI NAMNOZIT ANJELSKE TRUBY*****

Od známych si vypýtame odrezok veľký ako ruka,necháme na ňom 1-2 lístky,ostrým nožom zarovnáme stonku a dáme do pohára s vodou.Na slnečnom mieste sa mu za pár dní začnú tvoriť korienky.Dolievame vodu a ked sú korienky dosť veľké,zasadíme do malého črepníka.Po mrazoch ho presadíme do záhrady.Určite zakvitne a bude nás tešiť až do jesenných mrazov.

ULOŽIT NÁVOD | VYTISKNOUT NÁVOD | (návod si oblíbilo 5 návštěvníků)

melania l. (lararuby) ID 130989 | další návody

KOMENTÁŘE (10) posledné: 8.10.2012, 22:33 | PŘIDAT KOMENTÁŘ
ZAHRADA
Nevädza poľná (Cyanus segetum)

Výskyt : Poľná burina. Rastie hojne najmä v oziminách, ale aj hrachu, okopaninách a krmovinách.

Kvitne : od júna do septembra.

Zber : Zbierame celé sýtomodré hlavičky bez stopiek alebo len z úborov vytrhávane lupienky. Sušíme pri 35 stopňoch a to hneď a rýchlo.

Úžitok : Možno ju pridať do čajovín napomáhajúcich látkovú premenu. Zvonku slúži na omývanie hnisavých rán.
Zápar z jednej lyžičky sušených kvetov na šálku vody sa používa na výplach a obklad unavených očí.

ULOŽIT NÁVOD | VYTISKNOUT NÁVOD |

Pavol L. (Pajko1980) ID 99826 | další návody

KOMENTÁŘE (4) posledné: 19.3.2011, 22:00 | PŘIDAT KOMENTÁŘ
ZAHRADA
Čučoriedka obyčajná ( Vaccinium myrtillus)

Výskyt : rastú vo vyšších polohách, najmä v riedkych ihličnatých lesoch a na holinách.

Kvitne : od mája do júna.

Zber : zbierame mladé listy od júla do septembra, plody. Sušíme pri teplote 40 stupňov.

Úžitok : uplatňujú sa pri pomocnej liečbe cukrovky, pri zápaloch močových ciest, suché plody zastavujú hnačku, šťava zlepšuje zrak.

Zobraz viac ...


ULOŽIT NÁVOD | VYTISKNOUT NÁVOD |

Pavol L. (Pajko1980) ID 99826 | další návody

KOMENTÁŘE (0) | PŘIDAT KOMENTÁŘ
ZAHRADA
Hloh obyčajný (Crataegus oxyacantha)

Práve teras sa dajú zužitkovať jeho plody.
Výskyt : rastie na stráňach a okrajoch lesa.

Kvitne : od mája do júna.

Zber : zbierame biele kvety alebo bielo kvitnúce bylinné konce konárov (bez drevnatých častí), čiže listy s kvetmi, prípadne len samé listy, ako aj zrelé červené plody, všetko len z divorastúcich rastlín. Sušíme pri teplote do 35 stupňov. Uchovávame dobre uzavreté a chránime pred svetlom a vlhkom.

Úžitok : Osoží pri srdcových ochoreniach, predovšetkým pri stareckom srdci, začínajúcej srdcovej slabosti a nedostatočnom prekrvení srdcového svalu. Je vhodný pri rehabilitácii po infarkte myokard a liečbe klimanterických potiaži.

Zobraz viac ...


ULOŽIT NÁVOD | VYTISKNOUT NÁVOD |

Pavol L. (Pajko1980) ID 99826 | další návody

KOMENTÁŘE (1) posledné: 31.1.2012, 18:57 | PŘIDAT KOMENTÁŘ
ZAHRADA
Čo spraviť, aby kvety vo váze dlhšie vydržali.

Je dôležité vedieť, že aj odrezaná kvetina este žije a rastie. Najlepšie je kvetiny rezať ráno, pretože vtedy obsahujú najviac šťavy. Ak to nie je možné, odrežeme ich večer, potom čo celý deň zhromažďovali živiny, ktoré im umožnia vo váze dlhšie žiť. Keď čerstvo odrezanú kvetinu nedáme ihneď do vody, začnú sa cievy rozvádzajúce vodu uzatvárať a kvetinka začne pomaly hynúť.

P.S. Ak dávate pred rezanými tulipanmi skôr prednosť tulipánom dopestovaným na vlastnej záhradke, či balkóne, možno vás potešia moje aukcie na cibulky tulipánov, viď foto dole, sú naozaj prekrásne, nájdete ich v kategórii Darčekové predmety, Domáce potreby, Ostatné.

Ďalšie užitočné rady:
1. Kvety, ak je to možné, narezávame pod vodou, aby namiesto vzduchu, ihneď prijímali vodu.

2. Pri ružiach odstránime zo stoniek tŕne plochou hranou nožníc. Ruže bez tŕňov sa ľahšie aranžujú.

Zobraz viac ...


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI

ULOŽIT NÁVOD | VYTISKNOUT NÁVOD | (návod si oblíbilo 10 návštěvníků)

Katarína B. (kava4) ID 47637 | další návody

KOMENTÁŘE (0) | PŘIDAT KOMENTÁŘ
ZAHRADA
Ako správne sadiť cibuľky kvetín (tulipány, narcisy, hyacinty, kosatce, snežienky, apod.)

Cibuľoviny kvitnúce na jar sa sadia koncom leta alebo na jeseň, letné cibuľoviny sa sadia na jar a jesenné od začiatku do polovice leta. Väčšina cibúľ sa sadí vo vzdialenosti rovnajúcej sa ich šírke a do hĺbky dvoj- až trojnásobku ich výšky čiže 10 - 15 cm (v piesočnatých pôdach a v oblastiach s výskytom silných mrazov ešte hlbšie). Len niektoré sa sadia tak, aby ich rastový vrchol bol na úrovni povrchu.

Ďalšie rady a zaujímavosti:
1. Vyberte im slnečné až mierne tienisté miesto a cibule vysádzajte od septembra do decembra do hĺbky 10 – 15 cm, kým nie je zamrznutá pôda. V tomto čase sa nemusí pridávať hnojivo, pretože živiny sú uložené v cibuli. Ak však chcete, aby kvitli aj na rok, pridajte hnojivo po odkvitnutí. Polieva sa iba mierne. Môžu zostať aj niekoľko rokov v pôde, ale kvitnutie potom zaostáva, preto sa odporúča vysádzať radšej každý rok.

2. Keďže tulipány majú schopnosť rásť nielen nad zemou, ale aj čoraz hlbšie do zeme, a potom už nie sú také pekné, oplatí sa podložiť pod ne drôtené či plastové pletivo, alebo kúpiť si špeciálne košíky na ich výsadbu, tie zároveň chránia pred škodcami ako sú napr. hraboše a uľahčuje ich vyberanie zo zeme. Majú zvyčajne priemer 26cm.

3. Ako vznikol názov tulipán? Názov tulipán vznikol len celkom náhodou,a to len vďaka novinárovi, ktorý kvet opísal ako obrátený turban – tuliban. A tam vzniklo časom slovo tulipán.

Zobraz viac ...


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI

ULOŽIT NÁVOD | VYTISKNOUT NÁVOD | (návod si oblíbilo 26 návštěvníků)

Katarína B. (kava4) ID 47637 | další návody

KOMENTÁŘE (13) posledné: 5.2.2014, 18:13 | PŘIDAT KOMENTÁŘ
ZAHRADA
Lunarny kalendar - casti rastlin..pestovanie, strava

DNI PLODOV

* V dňoch plodov Mesiac práve prechádza znameniami Baran, Lev alebo Strelec.
* Mesiac v týchto dňoch prejavuje sily, ktoré v rastlinnej ríši pôsobia najmä na plody.
* Preto v čase dorastajúceho Mesiaca sú tieto dni vhodné na siatie, sadenie či presádzanie rastlín, ktoré majú plody nad zemou.
* V čase ubúdajúceho Mesiaca je zasa ideálny čas na sadenie, presádzanie, siatie plodín, ktoré nesú svoje plody v podzemnej časti.
* V dňoch plodov je ideálne konzumovať v našej strave práve rastliny, ovocie a zeleninu s plodmi.
* Ovocie vhodné na konzumáciu: ananás, banány, bobuľové ovocie, broskyne, jablká, hrušky, kivi, melóny, ostatné kôstkoviny, citrusy, jahody

Zobraz viac ...


ULOŽIT NÁVOD | VYTISKNOUT NÁVOD | (návod si oblíbilo 7 návštěvníků)

Milica K. (margoa) ID 23592 | další návody

KOMENTÁŘE (4) posledné: 16.5.2011, 9:42 | PŘIDAT KOMENTÁŘ
ZAHRADA
Stévia náhrada cukru

Nechutí vám káva s umelým sladidlom, bez cukru ju nedokážete vypiť, no musíte sa mu vyhýbať? Vyskúšajte nekalorické prírodné sladidlo, ktoré je vhodné pre diabetikov aj pre tých, čo si musia strážiť líniu: lístky stévie.

Nechutí vám káva s umelým sladidlom, bez cukru ju nedokážete vypiť, no musíte sa mu vyhýbať? Vyskúšajte nekalorické prírodné sladidlo, ktoré je vhodné pre diabetikov aj pre tých, čo si musia strážiť líniu: lístky stévie.
Lístky na každý deň

Stévii sa najlepšie darí v črepníku s rašelinovo-hlinitým substrátom. Vyberieme jej teplé a svetlé stanovište, no musíme ju chrániť pred priamymi slnečnými lúčmi. Ideálne umiestnenie je na východnom okne alebo na stole neďaleko okna, kde bude poruke ako prírodná cukornička a zároveň pekná dekorácia. Na osladenie jedného litra čaju postačia tri lístky. Používajú sa v čerstvom stave, ale môžeme si ich aj zamraziť alebo usušiť. Usušené sú dokonca sladšie ako čerstvé. Z jednej rastlinky získame až pol kilogramu sušených lístkov, ktoré nahradia viac ako sto kilogramov cukru. Sladké látky v rastline sa tvoria viac, ak má k dispozícii veľa tepla a svetla. To znamená, že v zime a na jar je sladivosť lístkov menšia ako v lete, keď je vyššia intenzita slnečného žiarenia. Hneď ako sa vonku oteplí, teda v polovici mája, môžeme stéviu vyložiť na balkón alebo do záhrady na svetlé, polotienisté miesto chránené pred vetrom. Vyžaduje pravidelnú zálievku, najlepšie až vtedy, keď substrát takmer vyschne. Prihnojujeme bežnými hnojivami na izbové kvety každých štrnásť dní. Keďže rastlina nie je odolná proti mrazu, na konci jesene ju opäť prenesieme do bytu a prezimujeme pri teplote pätnásť až dvadsať stupňov. Pri nižších teplotách zhodí takmer všetky listy a vtedy ju takmer nepolievame. Na jar je vhodné rastlinu presadiť do väčšieho črepníka. Stévia sa dobre tvaruje rezom, po ktorom začne bohato pučať. Rozmnožiť si ju môžeme stonkovými alebo koreňovými odrezkami alebo odnožami.
Zdravotné účinky

Zobraz viac ...


ULOŽIT NÁVOD | VYTISKNOUT NÁVOD | (návod si oblíbilo 16 návštěvníků)

Pavol L. (Pajko1980) ID 99826 | další návody

KOMENTÁŘE (9) posledné: 7.1.2013, 13:54 | PŘIDAT KOMENTÁŘ
ZAHRADA
Sladké figy

Plody figovníka najčastejšie kupujeme ako sušené, zlisované v malých balíčkoch, avšak niektoré obchodné reťazce už ponúkajú aj čerstvé figy. Viete však, že si ich môžeme dopestovať aj u nás?

Za priaznivých podmienok môžeme figovník obyčajný pestovať vo voľnej pôde aj u nás, predovšetkým všade tam, kde sa darí vinohradu. V oblastiach, kde sa vyskytujú veľmi silné mrazy, volíme pestovanie v nádobe, ktorú v zimnom období prenesieme dovnútra.
Pestovanie v záhrade

V záhrade vyberieme pre figovník teplejšie miesto, niekde v závetrí na južnej strane domu, a v zime ho aspoň čiastočne chránime, napríklad textíliou. Ak je veľmi suchá zima bez zrážok, mali by sme ho tri- až štyrikrát poliať, aby nevyschol. Na jar prikrývku podľa priebehu počasia odstránime ešte pred pučaním. Ak objavíme namrznuté konáriky, zrežeme ich. Rastlina sa obyčajne veľmi rýchlo spamätá a vyženie nové výhonky. Staršie figovníky sú odolnejšie a znesú aj silnejšie mrazy okolo –10 °C bez prikrytia. Do voľnej pôdy vysádzame aspoň dvojročnú rastlinu, pretože v prvom roku po rozmnožení nemusí byť drevo dostatočne vyzreté a rastlina by mohla uhynúť. Môžeme ju zasadiť o desať až dvadsať centimetrov hlbšie, ako rástla v kontajneri. Bude tak lepšie chránená pred zamrznutím. Malú rastlinu pred zimou prikryjeme čečinou alebo iným suchým rastlinným materiálom. Figovníky sú nenáročné na pôdu, nevhodné sú len veľmi kyslé. V pôde bohatej na živiny však dávajú vyššiu úrodu.
Pestovanie v nádobe

Zobraz viac ...


ULOŽIT NÁVOD | VYTISKNOUT NÁVOD | (návod si oblíbilo 9 návštěvníků)

Pavol L. (Pajko1980) ID 99826 | další návody

KOMENTÁŘE (1) posledné: 4.9.2009, 19:20 | PŘIDAT KOMENTÁŘ
Celkom: 34 (zobrazuje sa 21-30)<< predošlé 1, 2, 3, 4 ďalšie >>
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu