končiace aukcie | návod na inzerciu | časté otázky | podmienky inzercie | ponuka reklamy | kontaktujte nás... |
Členstvo | Inzerenti | Testovanie | Súťaže 1 | Diskusie | Fotky | Magazín | Blogy | Návody | Bývanie | Recepty | Vtipy |
|
|
Celkom: 68 (zobrazuje sa 51-60) | << predošlé 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ďalšie >> |
RYŽA A CESTOVINY |
Zemiakové knedlíky - úžastné ku kapustePOTREBNÉ PRÍSADY 90 dkg varených zemiakov v šupke, 1 vajce, 15 dkg detskej krupice, 15 dkg hrubej múky, soľ POSTUP PRÍPRAVY vychladnuté zemiaky, ošúpeme, prepasírujeme, pridáme ostatné a urobíme cesto. Z cesta vytvarujeme asi 5-6 podlhovastých bochníčkov, hrúbka asi 7-8 cm /mama robieva hrúbku 4-5 cm a varí kratšie - to je už na vás/. Varíme v osolenej vode asi 15 minút. Treba pozerať kým nevyplávajú, aby sa neprilepili o spodok hrnca. Po vybratí naolejujeme. Výýýýýýbornéééé ako vepřo-knedlo-zelo, alebo ku kačici + kyslá kapusta. Úžastná obmena od klasickej knedle. Ja robievam len túto knedľu. A ešte niečo: Moja babička robievala knedle tak, že doprostred dala párok, jedlo bolo "slávnostnejšie" a uľahodila aj najväčším labužníkom. Vážne je to nenáročné, skúste, určite rodinu prekvapíte. ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 17 návštěvníkov) KOMENTÁRE (5) posledné: 2.2.2013, 17:26 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
KURACIE MÄSO A HYDINA |
Kura na paprikePOTREBNÉ PRÍSADY pólka kuraťa /môžu byť len čisto krídelká, alebo stehná/, olej, cibuľa, mletá červená paprika, 250 mll smotany, 2 kocky kuracieho bujónu, bobkový list, celé čierne korenie, mleté čierne korenie, sójová omáčka, múka na zahustenie, vňaťka na ozdobenie. POSTUP PRÍPRAVY Kura varíme vo vode, do ktorého sme pridali bobkový list a celé čierne korenie. Keď je dopoly uvarené, pridáme bujóny. Dovaríme a kura vyberieme, necháme odkvapkať. V ďalšom hrnci speníme na oleji cibuľku, na ňu dáme kura a popražíme spolu. Odstavíme, pridáme mletú papriku - asi 1 PL. Zalejeme vývarom /asi 1-1,5 litra/, pridáme čierne korenie, sójovú omáčku. Keď vrie, pridáme múku rozhabarkovanú v smotane. Má to byť hustejšie. Môžeme pridať i solamyl. Dochutíme, dosolíme - ak je treba. Hotovo. Má to mať červenkastú farbu. Ozdobíme vňaťkou. Podávame s cestovinami. Ja používam kolienka, ale môžu byť aj vrtuľky, mašličky,......... ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbil jeden návštěvník) KOMENTÁRE (0) | PRIDAŤ KOMENTÁR |
POLIEVKY |
Najlepšia kapustnica - vhodná aj na zaváraniePOTREBNÉ PRÍSADY 300 g kyslej kapusty, za hrsť sušených húb /použíla som už i čerstvé šampiňóny - 1 balenie a bolo to tiež fajn/, 1 PL bravčovej masti, 1 PL hladkej múky, mletá červená paprika, rasca, bobkový list, pár zrniek čierneho korenia, 1 cibuľa, 2 menšie nožičky klobásy, údená šunka v sieťke, hovädzí bujón /asi 2 kocky/, petržlenová vňať. POSTUP PRÍPRAVY Najprv si uvaríme šunku. Šunku vyberieme a odložíme, vývar odložíme tiež /má ho byť 1,5-2 litra/. Na masti orestujeme cibuľku, pridáme múku, urobíme zápražku. Odstavíme, pridáme mletú červenú papriku. Zalejeme vývarom, pridáme ostatné koreniny, sušené huby, a bujón. Zamiešame a pridáme kapustu. Nakoniec na vrch položíme klobásku v celosti a varíme 1/2 hodiny. Potom ju vyberieme, nakrájame na kolieska, šunku na kocky asi 2 cm a vložíme do polievky. Ochutnáme a dokoreníme /sójová omáčka, soľ, vegeta, štípľavá paprika/, a nakoniec dáme petržlenovú vňať. Ak bude málo vývaru, treba aj vodu. Niekedy ešte pridám hladkú múku rozhabarkovanú v troche vývaru, lebo rodina ľúbi hustejšiu kapustnicu. Podáva sa s chlebom. Túto kapustnicu robievam vo väčšom množstve a zaváram ju do 7 dc pohárov pri 85 stup. Keď nemám čas variť, proste otvoríme pohár a máme obed ako stvorený. Kapustnica chutí ako čerstvá aj po roku. ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbili 2 návštěvníci) KOMENTÁRE (1) posledné: 8.11.2009, 13:12 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
DETSKÉ ŠPECIALITY |
Dáma - aká sa hrá u nás po dobrom nedeľnom obedePOTREBNÉ PRÍSADY šachovnicu, prípadne BB kekse obyčajné + čokoládové - z toho sa urobí šachovnica, 2 rôzne typy bonbónov alebo niečo drobné upečené /podmienka je mať 2 druhy, aby sa figúrky dali rozlíšiť/, a samozrejme dvaja "žráči" /pardon, hráči/ POSTUP PRÍPRAVY Na šachovnicu si rozložíme cukrovinky presne tak, ako na dámu. Súperovi dáme naše obľúbené figúrky, pretože, ak mu figúrku vyhodíte, musíte ju hneď zjesť. Dá sa takto hrať aj s mrkvičkou, alebo inou zeleninou nakrájanou na kúsky. No my nemáme radi zdravé jedlá, tak hráme s bonbonierami, a pod. ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbil jeden návštěvník) KOMENTÁRE (6) posledné: 3.2.2010, 9:49 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
DETSKÉ ŠPECIALITY |
Banánové jednohubkyPOTREBNÉ PRÍSADY Banány, piškóty, čokoláda. POSTUP PRÍPRAVY Banány nakrájame na koliečka. Piškótu položíme hladkou stranou dolu, na to dáme krúžok banánu a znova piškótu. Napichneme /ľahšie prepichneme piškótu keď špáratko namočíme napr. do citronovej šťavy/ a namočíme do čokolády. Výborné na detskú oslavu. ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 19 návštěvníkov) KOMENTÁRE (1) posledné: 15.1.2012, 11:00 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
DETSKÉ ŠPECIALITY |
Banánové nanukyPOTREBNÉ PRÍSADY Banány, citrón, čokoláda, nanukové paličky, ozdoby POSTUP PRÍPRAVY Banány rozkrojíme na 3 časti. Rezné časti potrieme citrónom, aby nezhnedli. Napichneme na paličku a oblejeme čokoládou. Položíme na fóliu a ozdobíme napr. kokosom, orieškami, cereálnymi guličkami,... nakoniec to dáme zmraziť a sú z toho fantastické nanuky. Je to dobré aj nezamrazené. ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 7 návštěvníkov) KOMENTÁRE (3) posledné: 5.2.2010, 11:34 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
CUKROVINKY |
Slonia slzaPOTREBNÉ PRÍSADY Cesto: 6 vajec, 6 VLcukru, 5 VL polohrubej múky + papier na plech Plnka: 1 čokoládový puding+3 dl mlieka+1 VL hladkej múky, ďalej: 250 g masla, 150 g práškového cukru, 2 veľké banány, poleva POSTUP PRÍPRAVY Vyšľaháme bielka, pridáme žĺtka, cukor, múku. Vylejeme na plech vystlaný papierom. Upečie sa rýchlo. Po upečení preložíme aj s papierom na utierku a zrolujeme. Necháme vychladnúť. Plnka: Z pudingu, mlieka a hladkej múky uvaríme puding, ktorý necháme vychladnúť. Maslo+cukor vyšľaháme, pridáme puding. Hotovo. Plát rozprestreme, natrieme plnku, na kraj dáme banány, potrieme ich aj zvrchu plnkou, prípadne s plnkou pozakrývame škáry /vznikajú kôli nerovnému banánu/ a preložíme. /ja som stočila/. Ešte vrch trochu potrieme zvyškom plnky, aby poleva nevsiakla do piškóty a dáme polevu. Musí sa dať stuhnúť na niekoľko hodín do chladničky. ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 7 návštěvníkov) KOMENTÁRE (1) posledné: 6.9.2009, 17:30 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
ZAVÁRANINY |
Horčica - superská k mäsuPOTREBNÉ PRÍSADY 1,5 kg očistenej cukety, 1 kg paradajok /môžu byť aj žlté odrody/, 0,25 kg papriky, 3 cibule, 1 hlávka cesnaku, 5-6 feferóniek - základ. Potom: 0,25 lit. oleja, 1 dl octu, 150 g kryšt. cukru, 50 g soli, 1 malá lyžička mletého čierneho korenia, 1 malá lyžička sladkej papriky, 1/2 balenia horčice, POSTUP PRÍPRAVY Základné suroviny pomelieme, pridáme ostatné, varíme 1 hodinu, rozmixujeme, plníme do pohárov. Sterilizujeme krátko, len aby chytilo viečko, prípadne šupneme do umývačky riadu. Ak by bola horčica riedka, môžeme zahustiť Solamylom /rozpusteného v troche vody/. ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbili 3 návštěvníci) KOMENTÁRE (2) posledné: 6.2.2010, 11:26 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
BEZMÄSITÉ JEDLÁ |
Rýchle zeleninové rezne.POTREBNÉ PRÍSADY 1 balík mrazenej zeleniny /drobná, nie polievková - napr. hrášok, kukurica, mrkva/, 1 rohlík, mlieko, cesnak, strúhanka, mleté čierne korenie, majorán, koreniny podľa fantázie, petržlenová vňať,1 vajíčko, sezam, POSTUP PRÍPRAVY Rohlík namočíme v mlieku, vytlačíme, pridáme rozmrazenú zeleninu, cesnak, koreniny, vňať, vajíčko. Zahustíme strúhankou. Formujeme malé hrubšie rezne, ktoré obalíme v strúhanke so sézamom. Vyprážame tak, že keď sa praží prvá strana, máme pokrievku, a pri pražení druhej strany dáme pokrievku preč. Je to veľmi rýchle a hodí sa k tomu hlavne zemiaková kaša, ale i ryža, rizoto, varené zemiaky, hranolky, alebo len tak chleba a samozrejme zaváraná uhorka. Tento recept ma naučila moja bývalá svokra. Zo spomienok na ňu mi chutia len tieto jej rezne, ktoré teraz robievam ja. Menšia super obmena: Ak máte sójový granulát, tak nechajte ho napučať v osolenej vode a pridajte do zmesy. Chutí to ako fašírka so zeleninou. ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbili 3 návštěvníci) KOMENTÁRE (2) posledné: 5.6.2014, 14:00 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
BEZMÄSITÉ JEDLÁ |
Sójový gulášPOTREBNÉ PRÍSADY 2 cibule, olej, sójové kocky- 1 balík, 2 magikocky zeleninové, sójová omáčka, zemiaky, hríbiky /jedno či čerstvé, či sušené/, paprika +rajčina - alebo zavárané lečo, cesnak, mletá sladká paprika, feferónka, gulášová zmes korenia, tymián, majoránka, nakoniec: hladká múka na zátrepku, petržlenová vňať. POSTUP PRÍPRAVY Sójové kocky vopred namočíme v slanej vode a necháme napučať. Scedíme a vytlačíme vodu. Na oleji speníme cibuľu. Keď je sklovitá, pridáme sójové kocky a mierne ich pripečieme. Vtedy sójové mäso nebude "žuvačkové" a bude takmer na nerozoznanie od ozajstného mäsa. Odstavíme, pridáme mletú červenú papriku, premiešame, zalejeme vodou. Pridáme koreniny, zemiaky, cesnak, lečo, hríbiky. Varíme. Po uvarení zahustíme zátrepkou. Ja dávam do horčicového pohára hladkú múku, zalejem maximálne do 3/4, a zatrepávam/šejkujem. Netreba už nič scediť, netvoria sa hrudky. Pridáva sa opatrne, len koľko treba. Hustejší je lepší. Feferónku pridáme tiež opatrne, prípadne mletú štípľavú papriku. Ozdobíme vňaťkou. Tento guláš je lepší ako ozajstný. Málokto by povedal, že tam nie je mäso. Varí sa u nás často, lebo chutí všetkým. I mne, ako vegetariánke, i manželovi a dcére, ktorí sú maximálny mäsožrúti. Keď sa ho naučíte robiť, bude príprava trvať max. 1 hodinu, taká rýchlovka. ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbil jeden návštěvník) KOMENTÁRE (0) | PRIDAŤ KOMENTÁR |
Celkom: 68 (zobrazuje sa 51-60) | << predošlé 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ďalšie >> |