Jana R. (RiJana) ID 54 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 59 návštěvníkov)
Úúúplne jednoduchý a VELMI chutný chlebík.
[ recept č. 9980 zo dňa 2.1.2009 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
A nepotrebujete ani pekáren!!!
*500g hladkej múky /250g obyčajnej a 250g T650/
*1 kocka kvasníc /42g/ + trošku mlieka a KL cukru /na kvások/
*250ml vlažnej vody
*1KL soli
*1KL kmínu
*1PL octu
POSTUP PRÍPRAVY
Z trošky vlažneho mlieka ,kvasníc a trošky cukru urobíme kvások. Do misy si dáme múku a v strede si urobíme dieru,kde vylejeme hotový kvások . Pridáme sol, kmín, ocot a vlažnú vodu. Všetko spolu poriadne vymiesime a necháme prikryté utierkou vykysnút na teplom mieste. Po vykysnutí ešte premiesíme a vytvarujeme bochník chleba. Dáme na jemne vymastený plech,alebo papier na pečenie ,potrieme slanou vodou a pečieme asi tak pri 180 stupnoch 45-50min. Po 20min. môžte teplotu znížit tak na 160stupnov.
Záleží na tom ako Vám pečie rúra. Počas pečenia ešte potrieme tak 2-3x slanou vodou. Po upečení necháme vychladnút a môžme papat CHRUMKAVÝ chlebík! Dobrú chut!
PS: ak sa Vám chce môžte si do cesta pridat aj 1väčší alebo 2 menšie zemiaky uvarené v šupke / nastrúhané/ a máte chlebík ZEMIAKOVÝ.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Takto vyzerá |
![]() |
A takto chutíííí mojej SABINKE :-D |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Monika N. (Monika3638) ID 333803 (30.12.2020, 12:04) |
Prosím Vás a nie je 42g droždia na 500g múky veľa? Ja viem že 1ks drožia je dobrý tak na 1kg múky. Nebude tam cítiť droždie potom? A chýba mi tam koľko približne toho mlieka. Pre začiatočníka je dôležité aj toto. Ďakujem inak vyzerá super. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Katarina L. (katte) ID 30106 (3.3.2009, 20:07) |
dakujem za super recept chlebik je velmi chutny mozem odporucat aj ostatnym ja som ho robila aj s celozrnou-špaldovou mukou kedže som ju použila prvy krat tak som dala 25dkg hladkej muky special 10dkg hladkej muky T650 a 15dkg celozrnej spaldovej muky je naozaj super a este jedna dobra rada od mojej maminky chlebik sa vymiesi necha vykysnut potom sa premiesi este jeden krat da sa na pomucenu utierku a dame ju do misy s janskeho skla alebo okruhlej misy a budeme mat gulaty chlieb a nechavame kysnut dalej podla toho ako nam kysne a potom sup s nim na plech a dame piect. je to dobra rada skuste . |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Jana R. (RiJana) ID 54, mimibazar.sk/RiJana (6.3.2009, 14:12) |
Ano z tým kysnutím som to niekde už čítala, je to super nápad, potom už nemusíme tvarovat bochník...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Miriam Š. (maminka) ID 875 (30.1.2009, 20:19) |
Dobrý večer, Janka chcela by som sa opýtať či ste neskúsili časť múky nahradiť nejakou tmavšou. Určite tento receptík skúsim. Ďakujem.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Jana R. (RiJana) ID 54, mimibazar.sk/RiJana (30.1.2009, 20:36) |
Hmmm.. to som neskúšala, ale ked skúsite dajte vediet ako to dopadlo. DAKUJEEEM  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Hela D. (xasa) ID 49638 (29.1.2009, 9:25) |
Velmi pekne dakujem za super receptik, aj ja som uz skusala, len som mala sice super chrumkavu, ale trochu hrubsiu korku, dost zle sa krajal. Nemate na to nejaky grif? Ale chutovo je vyborny, nabuduce skusim s tymi zemiacikmi. Este raz dakujem.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | lubica s. (marnaty) ID 53484 (6.2.2009, 22:29) |
Hela, mne sa chclebík dobre krája pilkovým tortovým nožom. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Jana R. (RiJana) ID 54, mimibazar.sk/RiJana (upravené 30.1.2009, 20:37) |
No tak to nemám , lebo mne sa krája dobre, možno ked je úplne čerstvý tak má tvrdšiu kôrku, ale potom zmäkne. No u nás chlebík nestíha zostarnút  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Ingrid K. (ingridka78) ID 17213 (28.1.2009, 21:53) |
No Janka..v jednoduchosti je krása... lepší chlebík som ešte nejedla..výborné ... deti sa išli za ním zblázniť... trošku som musela odsledovat teplotu,aby bol aj zvnútra dobre upečený... ale FANTÁZIA dakujeme za receptík. Odporúčam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Ingrid K. (ingridka78) ID 17213 (28.1.2009, 19:46) |
no chlebík je zamiesený, tak som zvedavá. Zabudla som kúpiť na ráno pečivko a nechce sa mi utekat pre kprcov v tej kose .. tak som sa k tomu dokopala...som zvedavá..napíšem vysledok..  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Lenka M. (matlen) ID 50510 (upravené 24.1.2009, 13:56) |
Janka chcem sa opýtať kolko mlieka asi davate,lebo ja som asi vela dala a nepodaril sa mi chlebik.Strasne ma to mrzí ale chcem ho skusiť znovu,dufam ,že sa mi podarí.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Jana R. (RiJana) ID 54, mimibazar.sk/RiJana (24.1.2009, 16:07) |
Lenka júúúj asi ste zle pochopila. MLIEČKO -trošku na kvások!!! Nie do cesta , do cesta iba vodu. Takže dajte si len trošku teplého mliečka , do ktorého rozdrvíte kvasnice. Dajte vediet či sa 2 pokus podarí. držím palce.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Jana K. (bubinka3004) ID 58978 (17.1.2009, 9:38) |
Januľka, tak manželovi neskutočne chlebík chutil , včera som ho pre veľký úspech robila zas - bola tu aj moja mamka a bráško. Zožala som samé chvály, mamina bola úplne uveličená, že ona ešte chlieb nikdy nerobila a už si aj písala receptík . No myslím, že tak skoro sa u nás chlieb kupovať nebude . Ešte raz veľká vďaka, receptík už je napísaný v knižočke obľúbených . Krásny víkendík |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Jana K. (bubinka3004) ID 58978 (14.1.2009, 15:20) |
Tak toto bol môj prvý chlebík, ktorý som upiekla a je skvelý . Len sa mi trolinku na spodku praskol . Ďakujem za úžasný jednoduchý receptík a naozaj ani pekárničku som nepotrebovala. Nechcelo sa mi ísť v tomto počasí do obchodu , tak som rýchlo napiekla, neodolala a už aj otestovala. Som zvedavá, čo povie mužík . Jana |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Jana R. (RiJana) ID 54, mimibazar.sk/RiJana (14.1.2009, 19:10) |
Janka tak to sa s tebou Potom daj vediet čo povedal manžel, môjmu chutí  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Daniela H. (dada10000) ID 7090 (13.1.2009, 18:50) |
mam otazocku, surnuuuuu uz aj chcem piect tento chlebik, no drozdie mam len susene.. kolko ho mam dat ked v recepte je pisane klasicke drozdie 1 kocka/42g/??????????  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Jana R. (RiJana) ID 54, mimibazar.sk/RiJana (14.1.2009, 9:09) |
No tých 42g dávam na 500g múky , ale neviem ako je to zo sušeným droždím, ešte som ho ani raz nepoužila  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Daniela H. (dada10000) ID 7090 (14.1.2009, 11:48) |
Janka, chlebik je naaaaajlepsejsejsi aky len moze byt .. piekla som take nieco prvykrat a hned sa podarilo a vseetkym chutilo .. to drozdie som dala cely sacik /az potom som si vsimla ze na saciku je napisane ze zodpoveda 42g drozdia /. Dakujem za perfektny receptik!!!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  | Jana R. (RiJana) ID 54, mimibazar.sk/RiJana (14.1.2009, 19:09) |
Danka tak to som rada, že chutil, ja v poslednom čase pečiem dost často, lebo malej tak chutí . No a čo by sme pre svoje detičky neurobili, je jednoduchšie chlebík kúpit , ale domáci je domáci. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
lubica s. (marnaty) ID 53484 (8.1.2009, 21:37) |
Ak možem pripísať moju skusenosť s pečením... Ja som dala všetko do pekárničky, uplne posledný som pridala kvások. Ked bolo cesto hotové, premiesila som ho ručne a dala do malého pekáčika vyloženého papierom na pečenie. Ešte so nechala asi pol hodiny kysnuť a potom som piekla a potierala slanou vodou podľa postupu. Korka bola super chrumkavá.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Jana R. (RiJana) ID 54, mimibazar.sk/RiJana (9.1.2009, 10:14) |
Ano môže byt, len ja nemám skúsenosti z pekárnou . A ten papier na pečenie, je tiež lepšie ako olejom. A máme čistý plech! |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  | lubica s. (marnaty) ID 53484 (9.1.2009, 11:23) |
Janka pekárnička je super vec, ušetrí kopec času. Ja dám všetko do pekárne, zapnem a za hodinu a dvadsať minut mám hotové cesto. No a zatiaľ idem s deťmi von alebo na nákup.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  | Jana R. (RiJana) ID 54, mimibazar.sk/RiJana (9.1.2009, 18:55) |
Tak to je fajn a v pohode vymiesy také husté cesto?? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | |  | lubica s. (marnaty) ID 53484 (9.1.2009, 21:19) |
Ano, aj cesto na rezance a iné cestoviny. Pekárnička je super pomocník. Ja už chlebík a pečivo v obchode nekupujem. A tu na MMB je veľa receptíkov na pečenie v dom. pekárni.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | | |  | Jana R. (RiJana) ID 54, mimibazar.sk/RiJana (9.1.2009, 22:40) |
Tak to je super, ja som tiež rozmýšlala nad pekárnou, ale bojím sa že dám za nu dost koruniek a budeme piect iba zo začiaku a potom bude stát... |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | | | |  | lubica s. (marnaty) ID 53484 (10.1.2009, 11:27) |
Takto som dopadla s našou prvou pekárnou, lebo bola malá s jedným hákom na miesenie. Moc mi nevyhovovala. Teraz mám Moulinex XXL a neviem si ju vynachváliť aj v nej pečiem, aj cesto vyrábam a pečiem klasickým sposobom. A pečivo je oveľa jemnejšie a nadýchanejšie, ako ked kyslo klasickým sposobom. Je ako od babky, tá dávala cesto kysnuť staru murovanu pec....  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Terezia G. (terqa) ID 479 (8.1.2009, 13:38) |
mozes dat prosim ta postup? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Jana R. (RiJana) ID 54, mimibazar.sk/RiJana (8.1.2009, 20:44) |
Postup som pridala, ale nafotené nemám  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
lubica s. (marnaty) ID 53484 (3.1.2009, 21:00) |
Janka, dakujem za recept na fantastický chlebík. Dnes na večeru sme ho hned aj ochutnali. Je naozaj výborný a veľmi jednoduchý.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Jana R. (RiJana) ID 54, mimibazar.sk/RiJana (5.1.2009, 19:19) |
tak to ma veeelmi teší , že chutil, aj nám velmi chutí.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  | lubica s. (marnaty) ID 53484 (6.1.2009, 21:55) |
Veru chutil celej rodinke, dnes som piekla další a podaril sa tiež super.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Ingrid K. (ingridka78) ID 17213 (3.1.2009, 8:29) |
Krásny chlebík Chcem sa len spýtať, na teplotu pri akej ste ho piekli, taký velký bochník, a tiež čím je potretý, lebo má nádhernú hnedú kôročku.. Dakujem . |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Jana R. (RiJana) ID 54, mimibazar.sk/RiJana (3.1.2009, 10:35) |
Pri teplote 180stupnov asi tak 45min . Potierame slanou vodou asi 2x počas pečenia a raz pred pečením. Priložím postup, večer. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |