. .. .. .. .. .. .
. .

Sirup a likér z trniek - RECEPT 8813

Adriana B. (Aďka27) ID 32431
.
Oblasť: Brezno
+PRIDAŤ K OBLÚBENÝM (prihlásení)
Registrácia: 15.1.2008
Naposledy: 13.10.2014 22:10
Aktualizácia: 1.4.2011 10:18
INZERTNÉ FOTOGRAFIE 0
predám | kúpim
vymením | darujem | požičiam
zadarmo k objednávke
zľavy | akcie | odkazy
odkazy na aukcie
PREBIEHAJÚCE AUKCIE
PODMIENKY PREDAJA
HODNOTENIE 77
RODINNÉ FOTOGRAFIE 115
Rodinné fotky
Scrapbook
Módna show
Spokojní zákazníci
Moje hobby
Záhrada
Naše bývanie
Poradňa
Domáci maznáčikovia
Zberateľstvo
Naše úlovky
KOMENTÁRE
VTIPY 8
RECEPTY 180
NÁVODY 0

NÁPOJE, DRINKY

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbili 4 návštěvníci)


Sirup a likér z trniek


[ recept č. 8813 zo dňa  ]


Sirup a likér z trniek


POTREBNÉ PRÍSADY

Sirup: na 1 kg trniek 8 dl vody, na 1 liter trnkovej šťavy 800 g cukru.

POSTUP PRÍPRAVY

Ponúkam Vám môj recept na prípravu trnkového sirupu a likéru.

OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

Nazbierame si trnky, najlepšie po prvých mrazoch, vtedy sú zrelšie, mäkkšie a vhodnejšie na prípravu napr. sirupu a likéru.
Odstránime stopky, zbavíme nečistôt a opláchneme ich pod tečúcou vodou,
dáme ich do väčšieho hrnca, kde ich po častiach poriadne pretlačíme /ja som použila pretláčadlo na zemiaky/
... pridáme ďalšiu vrstvu a poriadne pretláčame
až nám vznikne hustá kaša /pretláčame aj s kôstkami/
zalejeme vodou, premiešame, zakryjeme a necháme na chladnejšom mieste 3 dni mierne prekvasiť. Občas premiešame.
na štvrtý deň....
Po prekvasení si naberáme trnky aj so šťavou (po menších častiach) do sitka s väčšími otvormi a pretlačíme
Hustý zvyšok zo sitka ešte raz cez ďalšie sitko s menšími otvormi, a ešte cez plátno... to, čo ostalo po "odšťavení" cez plátno, sme už nepoužili.
a ešte raz. Túto jemnú kašu z pasírovania nemusíte vyhadzovať. My sme z neho urobili likér :o)
Hustú šťavu potom znova precedíme cez sitko, potom cez plátno, aby bola číra a bez usadenín. Opäť zvyšky pridať ku „kaši", samozrejme, ak to chcete ešte využiť ako my.
Šťavu prelejeme do hrnca, v ktorom ju budeme variť – pridáme na 1 liter šťavy uvedené množstvo cukru a varíme cca 10 min. Ak sa robí pena, treba ju odobrať. Ešte vriace pomocou lievika prelejeme do menších pohárikov (alebo fliaš) a ihneď uzavrieme. Pre istotu si to zasterilizujte – do hrnca s vodou naukladáme poháriky, privedieme do varu a zakryté menším hrncom sterilizujeme aspoň 7-10 min., aby chytili poriadne viečka. Po vybratí otočiť hore dnom a nechať postáť do druhého dňa.
Hotovo :))) Nám vyšli 4 litre zo šiestich kg trniek. V skutočnosti je tmavý, vínovočervený, tu je fotené s bleskom. A po trpkosti ani náznak :o)
Likér sme urobili z jemnej kaše, ktorá ostala po pasírovaní – zaliať prevarenou vodou, poriadne premiešať, precediť cez jemné sitko a cez plachtu, pridať cukor, povariť asi 10 min., pridať vodku a nechať prejsť varom cca 1 min. Naliať do fľaše a máme aj mňam liquééééére :o) A keďže: plody trnky majú močopudné účinky, pomáhajú z tela odstraňovať sodík, odvádzajú odpadové látky z tela –tým zároveň čistia obličky a močové cesty, miernia zápalové reakcie, užívajú sa pri hnačkách, tlmia nadúvanie, pri bolestiach žalúdka, krvácaní z nosa, posilňuje sa imunitný systém, pri rekonvalescencii - podporuje proces výstavby organizmu, taktiež nervový systém, pri nechutenstve, veľmi vhodné pri zvýšenej psychickej záťaži, v období rastu – u detí a dospievajúcej mládeži, taktiež pri zvýšených študijných nárokoch, vhodné aj pre tehotné ženy, dojčiace matky a starších ľudí - dodávajú silu a obnovujú vitalitu - tak by ich bolo škoda nechať len tak, bez povšimnutia.


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
<< Makovo-jablkový koláč | Sirup a likér z trniek | Bratislavské rožky >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
gerberka g. (gerberka) ID 73309 (8.12.2009, 19:18)
Ahoj Aďka,
tvoj recept zachránil moje trnky, sirup je síce dosť sladký, ale je to výborný |:o)sirup. Pomocníkov som nemala, tak ma od vytláčania bolela ruka. Zo zvyšnej jemnej masy som namiesto likéru uroblila džemík (Z), pridala som cukor a gelfix a fajnotka je na svete. Ďakujem za fantastický recept [A] [A] [A] (Y),
Trniek je u nás tento rok kopa, takže každému odporúčam výborný receptík |:o) |:o) |:o)
ODPOVEDAŤ
Martina P. (rikinka) ID 16490 (20.11.2008, 11:11)
Aďka, tak už aj skúšaš nazbierané trnky? :-). Hm... dala by som si, také som ešte nechutnala.... (hello)
ODPOVEDAŤ
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (20.11.2008, 12:54)
Ahoj Martinka, už sme chutnali aj z toho pre dospelých (D) Mňam, fajnotka :-p A sirup je perfektný, veľmi nám chutí (drink) (drink) (drink), veru bude asi aj málo :^) Aspoň budeme vedieť nabudúce *-) (hello) (hello) (hello)
ODPOVEDAŤ
Martina P. (rikinka) ID 16490 (20.11.2008, 21:18)
koľko si si urobila do zásoby? vyzerá to fakt lahodne :-)
ODPOVEDAŤ
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (21.11.2008, 13:16)
Maťka, sirupu nám vyšlo zo šiestich kíl trniek 4 litre, je trošku hustejší, nie ako voda. A z likéru - inak, ten tiež nie je riedky, ale taký hustejší - to sme dávali od oka :-$ vodu aj vodku - tej sme dávali dve 7 dl , tak vyšlo niečo tesne do dvoch litrov. Inak, u nás nejde ani víno, ani iné tuhšie, ale toto chutí ohromne. Síce teraz pekne odložené, ale príležitosť sa snáď nájde (H) |:o) (hello)
ODPOVEDAŤ
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu