Vážení návštevníci,
reagovať na príspevky môžu iba registrovaní užívatelia. Vyplňte krátky registračný formulár a staňte sa naším členom.
Ak ste už u nás zaregistrovaní, prihláste sa prosím.
Tešíme sa na vás.
Juliana Š. (julianecka) ID 3078 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 35 návštěvníkov)
ĽADOVEC alebo penová torta trochu inak
[ recept č. 8739 zo dňa 17.11.2008 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
tento zákusok má fantastický vanilkový krém, baby. a vrstvu orechovej plnky, mňam :-)))) a šľahačku :-)
takže:
NA CESTO: 6 bielkov, štipka soli, 300g práškového cukru. NA NÁPLŇ: 6 žĺtkov, 70g práškového cukru, 40g preosiatej hladkej múky, 1 zlatý klas, 500ml mlieka, 250g zmäknutého masla, ďalších 150g práškového cukru, 200g mletých vlašských orechov, 1 balíček šľahačky v prášku, 125ml mlieka, NA POTRETIE: 250ml smotany na šľahanie, 1 stužovač, EŠTE POTREBUJEME: 2 plechy na pečenie, tortovú formu s priemerom 26cm, papier na pečenie, cukrárske vrecko
POSTUP PRÍPRAVY
dnes som stihla aj nejaké foto :-DDD
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
na prípravu cesta ušľaháme z bielkov, cukru a soli tuhý sneh. sneh naplníme do cukrárskeho vrecka so stredne veľkým otvorom. na plechy vyložené papierom nastriekame dva korpusy - jeden s priemerom 26cm, z cca 2/3 bielkovej hmoty a zo zvyšku druhý, na tvare nezáleží, lebo ho budeme lámať :-).
plechy umiestnime hore a dolu do rúry predhriatej na 100 stupňov a pečieme ( alebo sušíme...? ). bude to trvať dlhšie, mne skoro tri hodky, ide o to, aby sa bielkové korpusy bez poškodenia odlepili od papiera.
ak máme dosť času, necháme ich dosušiť cez noc v polootvorenej vypnutej rúre. a ak nie ( môj prípad ), tak potom pokračujeme :-))) |
![]() |
pripravíme si krém. zmiešame žĺtky, práškový cukor, múku a zlatý klas. prilejeme mlieko a za stáleho miešania varíme, kým hmota nezhustne.za častého miešania necháme vychladnúť. |
![]() |
maslo a práškový cukor ( tých 150g ) vyšľaháme do peny. do maslovej hmoty postupne po častiach zašľaháme pudingový krém. |
![]() |
do polovice vzniknutého krému zamiešame mleté orechy. |
![]() |
okolo snehového korpusu umiestnime okraj tortovej formy, nanesieme orechový krém a uhladíme. šľahačku pripravíme s mliekom podľa návodu a zmiešame so zvyšným krémom - ten je fantastický, vôbec nie mastný, degustovala som každú chvíľu, ach jaj....
no a čo sme nespažrošili, natrieme na orechovú náplň a zarovnáme. tortu uložíme do chladničky na jednu hodku ( túto podmienku som nesplnila, časovo nevyšlo :-( ) |
![]() |
smotanu na šľahanie ušľaháme so stužovačom, šľahačkou potrieme vrch aj boky torty. dáme na dve hodiny do chladničky ( tiež som nedodržala, lebo to by vychádzalo na tretiu hodinu v noci :-DDD )
tu som sfotila, ako zvonku vyzerajú jednotlivé vrstvičky :-) |
![]() |
druhý korpus nalámeme na malé kúsky... |
![]() |
...a posypeme nimi tortu - i toť vsjo :-D |
![]() |
a takto to vyzerá na reze, koláčik chutí podobne ako laskonka... |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
 | Daniela P. (matusova danka) ID 69554 (18.1.2014, 22:55) |
pomaskrtili sme si, az nam bolo nevolno myslim si, ze bielkove cesto sa ani nemusi na papier nastriekat, islo by to aj lyzicou, co myslite? ale zas ten druhy plat som nechcela lamat, tak som urobila na papier take pusinky a nimi ozdobila vrch torty do slahackoveho kremu nabuduce musim pouzit aj stuzovac, lebo mi to trocha padalo, ale uspech DAKUJEM! |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Michaela C. (michaela2107) ID 129046 (31.7.2011, 8:57) |
ako to ze som ja totoprehliadla moja mamka miluje laskonky najblizsie urcite urobim na jej narodeniny ale ja si urcite najdem aj skorsi dovod  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Juliana Š. (julianecka) ID 3078 (1.8.2011, 18:57) |
to je jedno, hlavne, že si to nakoniec našla držím palce, nech sa vydarí  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Juliana Š. (julianecka) ID 3078 (31.7.2011, 22:37) |
aj podla mna  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Andrea U. (adudu) ID 167992, mimibazar.sk/adudu (23.7.2011, 13:20) |
Ahoj, chcela som sa opytat, ci vlastne tortu ked si spravim vecer, nebude vadit, ze potom sa bude papat az na druhy den poobede? Ci je lepsie si ju spravit doobeda? A na tie dve hodky do chladnicky...krem vydrzi, ale ci ten korpus nejak nezvlhne a nebude sa dat torta potom dobre krajat? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Juliana Š. (julianecka) ID 3078 (30.7.2011, 21:14) |
Ahoj, poslednýkrát, keď som ju robila, potrebovala som ju do práce tiež na poobedie (14,00 hod.) a urobila som ju večer, len tie omrvinky navrch som dávala až pred podávaním - a nemám pocit, že jej to nejako ublížilo len dlhšie už by asi nemala stáť, ona je chuťovo stále fajn, ale po tých dvoch nociach, čo som raz mala zvyšok v chladničke, už stratila svoju krehkosť... Ale nám to nebránilo v tom, aby sme ju spráskali do poslednej omrvinky andrejka, ospravedlňujem sa, že sa ozývam až tak neskoro, ale až teraz som si všimla odkaz...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Andrea U. (andula30) ID 29352 (27.4.2009, 21:15) |
A som mozno blba ale nad parou alebo nie?  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Juliana Š. (julianecka) ID 3078 (27.4.2009, 21:28) |
andrejka, ja som neslahala nad parou ale podla mna kludne mozes, bude tuhsi...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Andrea U. (andula30) ID 29352 (27.4.2009, 12:45) |
Juli a to cesto miesas ako na penovu nad parou do nemoty? kolko? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Juliana Š. (julianecka) ID 3078 (27.4.2009, 21:01) |
aaaale nie, len dovtedy, kym sa ti neurobi dobry pevny sneh, co drzi tvar - a potom este minutku  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Katarina T. (katarinat) ID 32163, mimibazar.sk/katarinat (19.3.2009, 10:35) |
Ja som tuto tortu robila nasim na narodky a mozem povedat ze mala velikansky uspech a nie ze sme ju zjedli ale sme ju celu zozrali!!! mama len vzdychala ze co je v tej plnke a co v tej druhej no proste dokonala chut urcite treba vyskusat!!! Katarina |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Juliana Š. (julianecka) ID 3078 (19.3.2009, 20:08) |
to sa naozaj tesim, ze nielen mne tato torta hrozne chuti  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Marta G. (Egreska) ID 53992, mimibazar.sk/egreska (18.2.2009, 9:55) |
Chcem sa spytat,baby ktore ste to robili..chcela by som ju urobit na sobotu a neviem či je lepšie ju urobit v piatok alebo rovno na oslavu v sobotu..dakujem |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Juliana Š. (julianecka) ID 3078 (18.2.2009, 18:00) |
marti, urcite je lepsie urobit ju cerstvu bielkovy korpus by mohol trosku navlhnut a uz by to nebolo take krehucke drzim palce, nech sa podari  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Daniela P. (matusova danka) ID 69554 (5.1.2009, 19:27) |
dievcence, ktore ste to uz robili - naozaj sa to pecie az 3 hodiny pri 100 stupoch? a pri otvoorenej ci zavretej rure? dik |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Juliana Š. (julianecka) ID 3078 (11.1.2009, 15:39) |
dani, ono to trva dlhsie preto, ze to nepecies, ale len susis pri nizkej teplote, ako napr. pusinky. mozes to robit aj pri otvorenej ( bude to trvat trochu dlhsie ), aj pri zavretej rure. sama si svoju ruru najlepsie poznas, ak ma sklony rychlo kolac pripalit, volila by som radsej otvorenu. ak nie, kludne sus pri zatvorenej to, ze je korpus uz dostatocne presuseny, zistis podla toho, ze sa bez problemov odlepi od papiera na pecenie len pozor, ziadna nasilna manipulacia, lebo je krehky, aby sa nezlomil ale neboj sa, vobec to nie je tazke, je len minimalna sanca, ze by si nieco pokazila  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Katarína Č. (katkaac) ID 565, mimibazar.sk/katkaac (31.12.2008, 18:10) |
Tak tento som dnes spravila svokre k 60...tak dúfam,že bude chutiť a že sa jej bude páčiť...už sa neho teším..mňam...a ďakujem za super recept...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Juliana Š. (julianecka) ID 3078 (10.1.2009, 19:56) |
katka, dufam, ze chutila  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Silvia K. (silvuška) ID 10951, mimibazar.sk/silvuska (25.11.2008, 8:54) |
tak to je bomba Juli ty si šikovnica snáď raz to odskúšam, neviem či sa mi to podarí, ja som neschopná v tomto  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Juliana Š. (julianecka) ID 3078 (27.11.2008, 19:05) |
silvi, ano, je to bomba - kaloricka a vobec sa nemusis obavat, nie je na tom velmi co skazit  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Deni T. (fufik) ID 1652, mimibazar.sk/fufik (20.11.2008, 7:54) |
Vyzerá super to má asi takú chuť ako laskonky tie som sto rokov nejedla aj by som si dala  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Juliana Š. (julianecka) ID 3078 (23.11.2008, 16:49) |
ano, podobne ako laskonky, len ten vanilkovy krem to neskutocne zjemnuje  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Andrea H. (tortykat) ID 50254 (19.11.2008, 22:47) |
Juli ty si riadna šikovnica ..už som si to uložila..pri najbližšej príležitosti vyskúšam vyzerá to perfektne  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Juliana Š. (julianecka) ID 3078 (22.11.2008, 10:47) |
...nech z toho tvojho pecenia ma nieco aj tvoja rodina vcera som zase pocula ody na chut jednej tvojej svadobnej torty  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Olga C. (Init) ID 46563 (17.11.2008, 18:07) |
Jé, to vypadá luxusně, hned ukládám a určitě vyzkouším  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Juliana Š. (julianecka) ID 3078 (20.11.2008, 18:03) |
oli, no to som zvedava, co na to povie taka pekarka, ako si ty  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | lenka t. (plienočka) ID 13045, mimibazar.sk/plienocka (17.11.2008, 16:26) |
vyzerá to super, ja si z toho možno "vycucnem" len krém, tiež sa chystám na tortu... môže ísť do krému aj menej ako 6 žĺtkov???  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Juliana Š. (julianecka) ID 3078 (19.11.2008, 21:47) |
leni, myslim, ze jedno- dve zltka by sa dali ozeliet... neviem, ci viac by sa nepodpisalo na konzistencii kremu, ci by nebol potom prilis riedky ked vyskusas, daj vediet, presne taky umysel s tym kremom som mala aj ja  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva T. (Evulqa) ID 33802 (17.11.2008, 10:06) |
No Julka, za túto si zaslúžiš moju poklonu a že vraj nevieš piecť ja by som túto zož... sama na posedenie, trochu mi pripomína moje rezané orechy, ale len použitými ingredienciami, takže chuť tejto super si viem predstaviť  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Juliana Š. (julianecka) ID 3078 (18.11.2008, 21:49) |
evka, ak si laskonkova, tak by ti toto urcite chutilo evi, ved vidis, ze ja si vyberam torty v ramci svojich moznosti do niecoho specialnejsieho sa radsej nepustam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Radka Z. (ajoun) ID 60537 (17.11.2008, 9:59) |
To je perfektní nápad . Vypadá to moc hezky  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Juliana Š. (julianecka) ID 3078 (18.11.2008, 19:54) |
dakujem, radka ta torta ma taku " nedbalu eleganciu " ale tak to bolo aj na original obrazku - a jednoznacne je to jednoduchsie pre pekarku rozmyslala som, ze keby som to robila na nejaky slavnostny stol, nielen na nedelnajsie popoludnie, narobila by som zo snehu mini pusinky, prip. ine trosku zaujimavejsie tvary a vrch by tym padom vyzeral upravenejsi...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Mária K. (masenka) ID 166, mimibazar.sk/masenka (17.11.2008, 9:33) |
Julííííííííííííííííííííííí,mňáááááááááááááám,aka si ty šikulka  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Juliana Š. (julianecka) ID 3078 (17.11.2008, 21:30) |
masi, tebe ako milovnicke orechov by to urcite chutilo  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | lucia Ď. (lucka001) ID 4368 (17.11.2008, 9:10) |
skvelý nápad krásna tortička  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Juliana Š. (julianecka) ID 3078 (17.11.2008, 21:28) |
dakujem lucka napad nie je moj, odkukala som ho z nejakeho receptarika dr.oetker, ale je skvely len pre tych, co nemaju radi prilis sladke, by som odporucala znizit davky cukru v plnke  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |