Adriana B. (Aďka27) ID 32431 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 34 návštěvníkov)
Jablčník s makom
[ recept č. 7478 zo dňa 22.9.2008 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
*1,5 kg jabĺk, 150 g kryštálového cukru *6 vajíčok, 300 g polohrubej múky, ½ prášku do pečiva, 2 dl oleja, 2 dl vlažnej vody, 400 g práškového cukru, 150 g mletého maku, *čokoládová poleva: 50 g Cera, 100 g čokolády na varenie, pár kvapiek oleja
POSTUP PRÍPRAVY
***
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI
![]()
Jablká očistíme, pokrájame na menšie kúsky, pridáme kryštálový cukor, prikryjeme pokrievkou a za občasného premiešania uvaríme domäkka.
![]()
Keď sa mi uvaria jabĺčka, pretlačím ich ešte pretláčadlom na zemiaky. Jablká si môžete uvariť vopred, rovno natrieť na pripravený plech s papierom a korpus urobiť aj neskôr.
![]()
Väčší plech s vysokými okrajmi vystelieme papierom na pečenie, natrieme jabĺčkovú zmes a uhladíme.
![]()
Žĺtky vyšľaháme s 300 g práškového cukru /z uvedeného množstva/ do peny,
![]()
pridáme olej, vodu, vyšľaháme,
![]()
pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva, premiešame
![]()
vymiešame sneh z bielkov
![]()
a ešte zľahka vmiešame do vyšľahanej zmesi
![]()
Mletý mak zmiešame so zvyšným cukrom a primiešame do 1/3 cesta.
![]()
Ja používam tento mletý mak - vysypem celý obsah. Je výborný a rovno zmiešaný s cukrom. Vynechám potom z receptu 100 g práškového cukru.
![]()
Nalejeme na jablkovú zmes, zarovnáme
![]()
a opatrne rozlejeme zvyšné svetlé cesto (len nie odrazu na jedno miesto). Pečieme pri teplote cca 170° C, približne 20-25 min.
![]()
Upečený koláčik necháme vychladnúť.
![]()
Preklopíme na iný plech, opatrne odstránime papier na pečenie a polejeme čokoládovou polevou. Vo vodnom kúpeli roztopíme prísady na čokoládovú polevu, polejeme jablkovú zmes a necháme stuhnúť. Krájame horúcim nožom.
![]()
*** koláčik je ľahký, nepresladený ....
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI |
 | Ivana K. (IvanaKC) ID 156112 (16.11.2012, 22:29) |
Ďalší dobrý receptík od teba, ktorý nesklamal  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Andrea S. (judama) ID 32160 (16.12.2011, 22:03) |
tak na tento sa chystám aj ja...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
jana j. (Janushinka) ID 30839 (31.10.2011, 12:30) |
parádny koláčik ďakujem veľmi pekne za recept, určite budeme robiť častejšie  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | dana p. (dankapaj) ID 32511, mimibazar.sk/dankapaj (22.10.2011, 16:31) |
úžasný koláčik práve ho maškrtím s ďakujem za super receptík určite sa k nemu ešte vrátim  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (14.10.2011, 19:40) |
Adkaaaaaa, 3 roky po mojom komentari a snivani o tomto kolaciku som sa dnes naserkala (tak pozitivne) upiekla ho a podaril sa vyyyborne, presne tak ako si ho pamatam z detstva musim schovat aj pre mamku,lebo to vidim na rychly proces, uz sme sa donho pustili takze dakujem za recept, usetrila si mi hladanie v koooope mamkinych starych receptov jo a svokra zhodnotila, ze ho robime na Vianoce naisto. ze to bude novy vianocny  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Helena J. (cuckaf) ID 63725 (24.9.2009, 21:37) |
Adka koláčik je . Ja som robila z hrušiek, lebo som ich potrebovala spotrebovať. Mala som ale málo maku . A toť http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=593837 Je to stráááááááášne dobručký koláčik Dakujem za super receptík  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (6.10.2009, 23:39) |
Helenka, rado sa stalo Ďakujem krásne za veľmi milý komentárik, i za Vydaril sa Ti nádherne  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (24.3.2009, 14:26) |
toto je geniaaaalny kolacik. kedysi davno sme to robievali doma. musim mamke pripomenut  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (24.3.2009, 21:15) |
Janka, však? Taký osviežujúci. Recept mám zo Života, len som si pridala o pol kila jabĺk naviac, nech vieme, že je aj jablkový  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Ivka V. (iviatko) ID 262, mimibazar.sk/iviatko (24.3.2009, 13:15) |
dnes som ho chcela upiect, ale nemam papier napecenie nemae nejake rady, ako ho upiect aj bez papiera? dik |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (24.3.2009, 14:09) |
Ivka, môžeš si dať na plech miesto papiera na pečenie alobal, alebo druhá možnosť - na vymastený a pomúčený plech dáš najprv makové cesto, lebo je ťažšie, navrch čisté piškótové a upečieš, jablká podusíš trošku dlhšie, aby boli hustejšie /môžeš dať aj viac jabĺk a cukru/ a tie rozotrieš už na hotový, upečený korpus. Len budeš mať makové cesto naspodku a nemusíš nič obracať. Dúfam, že som pomohla. Daj potom vedieť, ak sa ho rozhodneš takto upiecť. Budem držať palce  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Ivka V. (iviatko) ID 262, mimibazar.sk/iviatko (24.3.2009, 19:38) |
pomohla, samozrejme, skusim s alobalom chcem ho mat takyto, len este ledva dycham, nejaky bacil ma premohol, tak ho skusim snad zajtra dakujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (24.3.2009, 21:28) |
Som rada, Ivka, len si potom daj druhý plech navrch a preklop. Len rozmýšľam, či nebude treba viac potrieť boky alobalu maslom, aby sa Ti naň neprichytil aj korpus, a nechceš radšej počkať na ten papier ? Tak rýchlo predýchaj toho bacila a želám Ti skoré uzdravenie  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | |  |  | Ivka V. (iviatko) ID 262, mimibazar.sk/iviatko (24.3.2009, 22:32) |
aj ja nad tym rozmyslam, ze radsej pockam, alebo keby som dala normalny? a namaslovala? uz vymyslam, uvidime ako na tom budem zajtra a skocim kupit  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | | |  |  | Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (24.3.2009, 22:45) |
Ako vravíš, radšej počkaj, uvidíš, ako Ti bude zajtra. Dúfam, že len lepšie  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | | | |  |  | Ivka V. (iviatko) ID 262, mimibazar.sk/iviatko (25.3.2009, 19:12) |
nemam ho az taky pekny, zle som odhadla 1/3 makoveho cesta, chlapi mi zozrali polku cokolady, ale je vynikos  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | | | | |  |  | Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (26.3.2009, 22:50) |
Ďakujem Ivka Ani ja ho nemám vždy rovnaký a tu mi nenarástla zasa piškóta, ale hlavné je, že maškrtníkom chutilo Teším sa a dúfam, že Ti je už lepšie  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Lucia H. (gupka) ID 9968 (19.10.2008, 10:03) |
Ahoj Adka, prave som ho koštovala ku kavicke robila som ho vcera, dala som do jablk aj za hrst sekanych orechov, co mi tu zostali, kolacik je super stavnatucky-mnaam-mnaaaam, dakujeeeem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (19.10.2008, 15:05) |
Ahooooj Lucka, ďakujem a tešíííím sa, že koláčik chutil Rado sa stalo  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Zuzana Ď. (Zuzka 27) ID 4512 (23.9.2008, 23:12) |
Jeeej Adi, si mi narobila chute vyzera fakt na spapanie, uz viem co budem piect nabuduce Vdaka za receptik a inspiraciu  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (24.9.2008, 10:00) |
Zuzanka, ďakujem rado sa stalo  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Lucia H. (gupka) ID 9968 (23.9.2008, 13:20) |
ten vyzera ozaj chutne mnam, mnaaam, hned by som si dala povedat asi ho spravim, len ten link nie a nie najst ale ked je taky lahky a nepresladeny tak mozno ho ani nebude treba.....potom dam vediet ako chutil, uz sa tesiiim a ukladam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (23.9.2008, 21:17) |
Ahoj Lucka , mohol vyzerať aj krajšie, mala som asistentku a lupla mi k bielkam aj žĺtka, že "maminka, to ideme vymixovať spolu?" a už sme aj dolovali, ale aj tak niečo muselo ostať, lebo sa mi nedal vyšľahať sneh. Link už nehľadám , sa to tu vôbec dá? Ale ak nájdem, pošlem Tie jabĺčka sú lepšie kyslejšie v tej plnke, vtedy je ozaj nie veľmi sladký.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Lucia H. (gupka) ID 9968 (24.9.2008, 9:01) |
Musi byt fantasticky, urcite ho urobim a napisem, pa  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (24.9.2008, 9:59) |
Budem sa tešiť, papa  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | tereza M. (Terujaja) ID 52420 (22.9.2008, 18:47) |
Hmmm,tak ten vypadá velice lákavě  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (22.9.2008, 19:40) |
Terezko, ďakujem, je veľmi svieži. Treba vyskúšať  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |