. .. .. .. .. .. .
. .

Tekvičky - RECEPT 60683

NÁZOV
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
KETO RECEPTY

DOMÁCE PEKÁRNE

ID 145478 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbil jeden návštěvník)


Tekvičky


[ recept č. 60683 zo dňa  ]


Tekvičky


POTREBNÉ PRÍSADY

Na 15 ks: 130 g pyré z tekvice (najlepšie maslovej), 120 ml vlažného mlieka, 42 g roztopeného masla, 1 stredne veľké vajce, 50 g svetlohnedého cukru, 1/2 čl soli, 2 čl sušeného droždia (nepouži čerstvé droždie), 350 – 400 g hladkej múky

POSTUP PRÍPRAVY

Poznámka: 50 g hnedého cukru môžeš nahradiť 40 g bieleho. Žemličky nie sú príliš sladké, ale ak ich chceš mať sladké, pokojne pridaj ešte 30 g cukru.

Tekvicu olúpaj, nakrájaj na plátky a prípadne odstráň všetky jadrá. Potom ju nakrájajte na malé kúsky. Kúsky tekvice umiestni na plech vyložený alobalom. Tekvicu naň poukladaj a potom všetko úplne zakry ďalšou vrstvou alobalu. Peč pri teplote 230˚C počas približne 30 - 40 minút, až kým sú kúsky jemné a ľahko sa dajú rozmiešať vidličkou. Vyber tekvicu z rúry a všetku ju rozmixuj na hladké pyré v mixéri. Tekvicu si môžeš pipraviť aj deň vopred.

Čas pečenia závisí od zrelosti a veľkosti tekvice. Môžeš ju aj upariť, ale pečenie jej dodáva najlepšiu chuť. Do veľkej misy daj mlieko, roztopené maslo a 130 g tekvicového pyré. Pridaj aj vajce a dobre ho premiešaj s ostatnými surovinami. Teraz do misy pridaj cukor, soľ a sušené droždie a dobre premiešaj.

POZOR! Teplota zmesi by nemala byť vyššia ako 40°C, inak sa kvasinky udusia a nebudú kvasiť.

Preosej múku a premiešaj ju v mise zo zvyšnými surovinami do homogénneho cesta - môžeš aj v kuchynskom hnietači. Potom cesto premies ručne, prelož do misy, zakry plastikovým sáčkom a nehcaj 10 - 15 minút odpočinúť. Po 10 - 15 minútach cesto premies, až bude hladké a pružné. Cesto má byť priľnavé, ale nelepivé na dotyk. Misu na kysnutie vymaž olejom a cesto do nej vlož a nechaj ho kysnúť 45 – 70 minút, pri izbovej teplote 23°C. V teplejšom prostredí vykysne skôr.

Po vykysnutí ho premies 2-3 minútky na pomúčenej doske, abybolo vláčne. Potom z neho nakrájaj 14-15 rovnakých kúskov. Ja ich vážim na 50 g. Z kúskov vytvaruj okrúhle žemličky, ale ešte ich na plech neukladaj. Plech vylož papierom, alebo fóliou na pečenie.

Teraz môžeš tekvičky tvarovať dvoma spôsobmi:

Metóda č.1: Cesto nastrihni nožnicami. (osobne toto s cestom nikdy nerobím)
Žemličky poukladaj na plech na pečenie vo vzdialenosti 3 – 4 cm od seba. Pomúč si ruky a buchtičky jemne stlač. Nožnice namoč do oleja a potom cesto zo 6 strán nastrihni ako lupene kvietkov. Nezabudni nožnice pravidelne ponárať do oleja.

Metóda č.2: Previaž cesto povrázkom.(viď detailný postup u mňa na povvi.com)
Tento proces je zdĺhavejší, ale má väčší efekt. Z kuchynského povrázku na viazanie mäsa odstrihni dlhšie kúsky. Povrázok previaž okolo žemličky z cesta tak, aby bola guľa rozdelená na 8 častí.rnNeviaž ich príliš tesne, pretože počas druhého kysnutia a pečenia ešte podkysnú a narastú.

Po dokončení formovania cesta, tekvičky zakry a nechaj podkysnúť o ďalších 75%. Cesto by malo byť pevne zakryté, aby sa zabránilo vysychaniu. Najlepšie utierkou a igelitovým vreckom.

Rúru predhrej na 180˚C.
Žemličky pred pečením potri zmesou vajíčka a 1 PL vody. Tým pri pečení získajú nádherne lesklú a zlatú farbu. Potom použi špičku tyčinky alebo niečo podobné, aby si spravila malý otvor v strede cesta. To je miesto, kde budeš dávať stopku tekvice (polovicu orieška).

Peč ich pri 175 – 180˚C počas 20 – 22 minút. až budú upečené do zlata. Ak robíš tekvičky menšie, alebo väčšie ako 50g, budeš musieť upraviť čas pečenia. Nepeč ich príliš dlho, lebo sa vysušia. Po 17 minútach otoč plech v rúre, aby sa upiekli rovnomerne.

Po upečení ich vyber z rúry a odstráň z nich kuchársku niť (viď foto u mňa na blogu). Kým sú ešte horúce, potri ich po povrchu smotanou, alebo maslom; to pomáha vytvoriť ešte lesklejší povrch tekvičiek a zvýrazní aj ich arómu. Nakoniec do nich zastokni polovicu orieška ako stopku a hotovo.

Po vychladnutí ich môžeš konzumovať ako sú, alebo plnené salámou, či obľúbenou oblohou.
Dobrú chuť!
<< Kelovo-šošovicová polievka | Tekvičky | Cesnakovo-maslové kuracie lupienky >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu