Vážení návštevníci,
reagovať na príspevky môžu iba registrovaní užívatelia. Vyplňte krátky registračný formulár a staňte sa naším členom.
Ak ste už u nás zaregistrovaní, prihláste sa prosím.
Tešíme sa na vás.
Zuzana M. (zumma) ID 214481 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 8 návštěvníkov)
Punčové tortičky
[ recept č. 58351 zo dňa 4.4.2015 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Piškótové cesto : 4 vajíčka, toľko kryštálového cukru a toľko polohrubej múky koľko vážia vajíčka, 1/2 prášku do pečiva, 6 PL horúcej vody Punčovina : zvyšky z piškóty (po vykrojení korpusov tortičiek), rozvar z 2 PL ríbezľového alebo malinového lekváru a 1 dl horúcej vody, 150 - 200 g mletých vlašských orechov, šťava z 1/2 citróna a z 1 pomaranča, 1/2 - 1 dl rumu (kto nechce nech nedáva), môžu sa pridať hrozienka alebo kandizované ovocie nadrobno pokrájané Poleva : 400 g osiateho práškového cukru, podľa potreby vriaca voda, šťava z 1/4 citrónu, potravinárska farba
POSTUP PRÍPRAVY
Trocha iná alternatíva na punčové koláče - veľmi pekne vyzerajú na tanieri :-) ... nápad mám od bývalej kolegyne, recept na cesto od cukrárky a punčovina je podľa nášho rodinného receptu ... Upečieme piškótu - vajíčka rozdelíme na bielky a žĺtky ... bielky so štipkou soli a za postupného pridávania kryštáľového cukru vyšľaháme na tuhý sneh ... žĺtky vymiešame s práškom do pečiva ... do vyšľahaných bielkov pridáme postupne 6 PL horúcej vody, žĺtky vymiešané s práškom do pečiva a múku ... prešľaháme a vylejeme na pekáč vyložený papierom na pečenie a upečieme pri teplote 180°C - po čiastočnom vychladnutí stiahneme papier na pečenie a necháme úplne vychladnúť ... následne vykrojíme korpusy tortičiek (čím menšie tým krajšie - ja som tentoraz nenašla malú vykrajovačku takže mám kúštik väčšie asi 6 cm priemer), každý korpus prekrojíme ostrým nožom horizontálne na polovicu ... zvyšky piškótového korpusu potrháme na menšie kúsky, zalejeme rozvarom z lekváru a horúcej vody, pridáme šťavu z citróna a pomaranča, mleté orechy a rum, premiešame ... a teraz ideme na tvorenie tortičiek : jednu časť prekrojeného korpusu vložíme do vykrajovačky, malou lyžičkou natlačíme 1 ČL punčovej zmesi, priklopíme druhou časťou korpusu a pretlačíme vykrajovačkou (toto nám zaistí peknú hladkú tortičku aj z bokov) ... takto urobíme všetky tortičky (mne vyšlo 14 kusov priemeru cca 6 cm - menších vyjde viac - zvyčajne robím priemer cca 3,5 - 4 cm). Pripravíme si polevu z preosiateho práškového cukru, vriacej vody, citrónovej šťavy a farbiva, a polievkovou lyžicou polejeme tortičky - necháme stuhnúť ... a je hotovo ... sú výborné, šťavnaté a krásne na podnose :-) |
 |  | Zuzana M. (zumma) ID 214481 (22.4.2015, 18:25) |
... aj jaaaaa ... puncaky su naaaj  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva N. (leskot) ID 98318 (4.4.2015, 23:43) |
nádhera tá poleva vyzerá dobrééé  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |