. .. .. .. .. .. .
. .

SÓJOVÉ MLIEKO - RECEPT 56192

Ivan K. (ikzm1) ID 254041
.
Oblasť: Zlaté Moravce
+PRIDAŤ K OBLÚBENÝM (prihlásení)
Registrácia: 17.9.2012
Naposledy: 14.12.2023 13:49
INZERTNÉ FOTOGRAFIE 0
predám | kúpim
vymením | darujem | požičiam
zadarmo k objednávke
zľavy | akcie | odkazy
odkazy na aukcie
PREBIEHAJÚCE AUKCIE
PODMIENKY PREDAJA
HODNOTENIE 0
RODINNÉ FOTOGRAFIE 0
Rodinné fotky
Scrapbook
Módna show
Spokojní zákazníci
Moje hobby
Záhrada
Naše bývanie
Poradňa
Domáci maznáčikovia
Zberateľstvo
Naše úlovky
KOMENTÁRE
VTIPY 0
RECEPTY 114
NÁVODY 0

BEZMÄSITÉ JEDLÁ

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 8 návštěvníkov)


SÓJOVÉ MLIEKO


[ recept č. 56192 zo dňa  ]


SÓJOVÉ MLIEKO


POTREBNÉ PRÍSADY

sójové bôby, voda

POSTUP PRÍPRAVY

Vrecko 450 g sóje preberieme od nečistôt. Vysypeme do misky a zalejeme 2 litrami vody. Po 5 hodinách sója pekne napučí. Sóju prepláchneme studenou vodou cez sitko. Vysypeme do misky, zalejeme 2 litrami vody a necháme napučať ešte 5 hodín. Ak sa voda znova zamúti, sóju prepláchneme. Asi po 10 hodinách je sója riadne napučaná, prepláchneme ju naposledy a prilejeme do nej pol litra vody aby sa ľahšie rozmixovala. Sóju aj s vodou vysypeme do mixéra a riadne rozmixujeme na hustú kašu. Masu vysypeme do hrnca, zalejeme 2 litrami vody a necháme za stáleho miešania zovrieť. Na povrchu sa ešte pred varom vytvorí hustá pena, ktorú pozbierame a vyhodíme. Miešame a zberáme penu až kým mlieko nezačne vrieť. Po zovretí znížime teplotu na 75-80 °C a zohrievame za stáleho miešania ešte 15 minút. Uvarené mlieko precedíme cez husté sitko a lyžicou vytlačíme do poslednej kvapky. Zostane nám suchá sójová drť - okara, ktorá obsahuje len malú časť tuku, bielkovinu, vitamíny skupiny B a vlákninu. Používa sa na prípravu polievok, karbonátkov, paštét a nátierok, môžeme ju pridávať do párkov a klobás. Dá sa použiť na prípravu slaných ale aj sladkých pokrmov. Po upečení chutí ako kokos, môžeme ju pridávať do orechových náplní alebo namiesto tvarohu do koláčov. Pridaním Salka a rastlinného stuženého tuku sa znej dá vyrobiť známa sójová tyčinka - suk. Získané sójové mlieko ešte raz precedíme cez jemné sitko a prelejeme do fliaš. Podľa tohto receptu vyjde 2 až 2,5 litra hustého mlieka, ktoré môžeme ďalej použiť na výrobu sójového syra - tofu alebo ako kravské mlieko. Uskladňujeme ho v chladničke a spotrebujeme do 5-7 dní. Sójové mlieko je zdrojom vápnika, železa, tiamínu (vitamín B1), niacínu (vitamín B3), vitamínu E, lecitínu a vlákniny. Obsahuje fytoestrogény, prírodné látky podobné hormónu estrogén, ktoré v tele pôsobia podobne ako tento hormón. Vďaka nim je významnou prevenciou a podporou liečby ženských problémov spojených s menopauzou. V porovnaní s kravským mliekom neobsahuje laktózu ani kazeín. Je významným zdrojom bielkovín, svojím zložením aminokyselín sa približuje zloženiu aminokyselín bielkovín živočíšneho pôvodu. Bielkoviny sójového mlieka obsahujú osem esenciálnych aminokyselín, ktoré naše telo potrebuje, ale nevie si ich vyrobiť a musí ich prijímať potravou. Tuky obsiahnuté v sójovom mlieku sú tvorené najmä nenasýtenými mastnými kyselinami, vďaka ktorým je vhodnou prevenciou srdcových a cievnych ochorení.

OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI


Vrecko 450 g sóje preberieme od nečistôt.


Vysypeme do misky a zalejeme 2 litrami vody.


Po 5 hodinách sója pekne napučí...


Sóju prepláchneme studenou vodou cez sitko.


Vysypeme do misky, zalejeme 2 litrami vody a necháme napučať ešte 5 hodín. Ak sa voda znova zamúti, sóju prepláchneme. Asi po 10 hodinách je sója riadne napučaná, prepláchneme ju naposledy a prilejeme do nej pol litra vody aby sa ľahšie rozmixovala.


Sóju aj s vodou vysypeme do mixéra.


A riadne rozmixujeme.


Na hustú kašu...


Masu vysypeme do hrnca, zalejeme 2 litrami vody a necháme za stáleho miešania zovrieť.


Na povrchu sa ešte pred varom vytvorí hustá pena, ktorú pozbierame a vyhodíme.


Miešame a zberáme penu až kým mlieko nezačne vrieť.


Po zovretí znížime teplotu na 75-80 °C a zohrievame za stáleho miešania ešte 15 minút.


Uvarené mlieko precedíme cez husté sitko.


Lyžicou vytlačíme do poslednej kvapky...


Zostane nám suchá sójová drť - okara, ktorá obsahuje len malú časť tuku, bielkovinu, vitamíny skupiny B a vlákninu. Používa sa na prípravu polievok, karbonátkov, paštét a nátierok, môžeme ju pridávať do párkov a klobás. Dá sa použiť na prípravu slaných ale aj sladkých pokrmov. Po upečení chutí ako kokos, môžeme ju pridávať do orechových náplní alebo namiesto tvarohu do koláčov. Pridaním Salka a rastlinného stuženého tuku sa znej dá vyrobiť známa sójová tyčinka - suk.


Získané sójové mlieko ešte raz precedíme cez jemné sitko a prelejeme do fliaš. Podľa tohto receptu vyjde 2 až 2,5 litra hustého mlieka, ktoré môžeme ďalej použiť na výrobu sójového syra - tofu alebo ako kravské mlieko. Uskladňujeme ho v chladničke a spotrebujeme do 5-7 dní.


Sójové mlieko je zdrojom vápnika, železa, tiamínu (vitamín B1), niacínu (vitamín B3), vitamínu E, lecitínu a vlákniny. Obsahuje fytoestrogény, prírodné látky podobné hormónu estrogén, ktoré v tele pôsobia podobne ako tento hormón. Vďaka nim je významnou prevenciou a podporou liečby ženských problémov spojených s menopauzou. V porovnaní s kravským mliekom neobsahuje laktózu ani kazeín. Je významným zdrojom bielkovín, svojím zložením aminokyselín sa približuje zloženiu aminokyselín bielkovín živočíšneho pôvodu. Bielkoviny sójového mlieka obsahujú osem esenciálnych aminokyselín, ktoré naše telo potrebuje, ale nevie si ich vyrobiť a musí ich prijímať potravou. Tuky obsiahnuté v sójovom mlieku sú tvorené najmä nenasýtenými mastnými kyselinami, vďaka ktorým je vhodnou prevenciou srdcových a cievnych ochorení.



OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI
<< TVAROHOVÉ REZANCE | SÓJOVÉ MLIEKO | JEDNOHUBKY >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Zuzana H. (zuzka609) ID 275215 (16.4.2014, 13:41)
:-)
ODPOVEDAŤ
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesta
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu