Zuzana K. (rosnicka17) ID 64974 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 37 návštěvníkov)
Surová domáca zeleninová zmes
[ recept č. 54540 zo dňa 26.7.2013 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
1/2 kg mrkva, 1/2 kg petržlen, 1/2 kg cibuľa , 1/2 kg kaleráb, 1/4 kg zeler /buľva/ , 1/4 kg pór, 2-3 kelové listy, zelerová vňať, 1/2 kg soli
POSTUP PRÍPRAVY
Postup jednoduchý - všetku zeleninu očistíme, pokrájame na kúsky a pomelieme na mlynčeku na mäso. Potom premiešame so soľou a uložíme do fliaš od majonézy a hotovo. Nesterilizujeme a ni nijako tepelne neupravujeme. Takto naloženú mletú zeleninu používam do základu pod dusené mäso, na dochutenie polievok, jednoducho všade tam, kde sa hodí vegeta. Pri varení opatrne, pretože zmes je poriadne slaná, takže najprv mletú zeleninovú zmes a až potom prípadne dosoliť! Je to jednoduché, vydrží to veľmi dlho /aj dva roky/ bez sterilizovania v komore či v pivnici. a je to bez chémie.Ja som robila z polovičnej dávky a vyšlo mi 5 fliaš od majonézy. Je to naozaj výborná prísada do jedla, robíme ju už roky. Myslím, že poslúži hlavne pre zdravo sa stravujúce rodinky... :) Napadlo mi doplniť, že sa táto surová slaná zmes môže nechať usušiť v rúre, ale ono sa to spečie do jednej masy a treba to potom nejako rozmrviť - rozmixovať , ale príde mi zbytočné ničiť vitamíny sušením. Ale kto by chcel zdravú klasickú suchú vegetu - dá sa to aj takto upraviť. |
 | Katarína H. (KacenkaH.) ID 7710 (23.9.2013, 13:19) |
Mozem sa spytat idem akurat tuto zmes plnit do flias, naozaj sa na tom nevytvori ani plesen ani zelenina nezatuchne ked to necham takto nalozene v spajzi? Zmes je vlhka, predsa len zelenina pustila trochu stavu. Sama som velmi zvedava. Dakujem za skusenosti |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Zuzana K. (rosnicka17) ID 64974 (29.9.2013, 20:20) |
nestane sa tomu nič, tá soľ to pekne konzervuje.Tuším sa takto nakladajú aj huby... |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | MAJA B. (barny) ID 2295 (26.8.2013, 5:46) |
vcera som spravila vyzera super  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Zuzana K. (rosnicka17) ID 64974 (27.8.2013, 16:11) |
Majka, určite budeš spokojná, keď ju vyskúšaš |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Jana C. (janica251) ID 82644 (31.7.2013, 19:18) |
supermusím vyskúšať  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Zuzana K. (rosnicka17) ID 64974 (31.7.2013, 20:04) |
oplatí sa skúsiť  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Jana J. (jarackovajana) ID 261646 (28.7.2013, 17:27) |
Zuzi a to nechate v lednici? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Zuzana K. (rosnicka17) ID 64974 (28.7.2013, 19:51) |
Veru nie, normálne to skladujem v pivnici - bývam v paneláku. Jednu fľašu, ktorú mám práve načatú, držím v chladničke. Ono sa to fakt nepokazí, je v tom dosť soli. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Anna Š. (anka2106) ID 80936 (28.7.2013, 11:28) |
ja pridavam este aj petrzlenovu vnat a vnat z ligurčeka |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Zuzana K. (rosnicka17) ID 64974 (28.7.2013, 19:52) |
Dala by som vďačne aj ligurček, ale veru na balkóne sa mi ho nedarí vypestovať  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Monika M. (monika137) ID 55934, mimibazar.sk/monika137 (27.7.2013, 15:02) |
Takyto jednoduchy receptik hladám už dlho. Ďakujem a určite vyskúşam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |