. .. .. .. .. .. .
. .

Bryndzovník - RECEPT 5356

Adriana B. (Aďka27) ID 32431
.
Oblasť: Brezno
+PRIDAŤ K OBLÚBENÝM (prihlásení)
Registrácia: 15.1.2008
Naposledy: 13.10.2014 22:10
Aktualizácia: 1.4.2011 10:18
INZERTNÉ FOTOGRAFIE 0
predám | kúpim
vymením | darujem | požičiam
zadarmo k objednávke
zľavy | akcie | odkazy
odkazy na aukcie
PREBIEHAJÚCE AUKCIE
PODMIENKY PREDAJA
HODNOTENIE 77
RODINNÉ FOTOGRAFIE 115
Rodinné fotky
Scrapbook
Módna show
Spokojní zákazníci
Moje hobby
Záhrada
Naše bývanie
Poradňa
Domáci maznáčikovia
Zberateľstvo
Naše úlovky
KOMENTÁRE
VTIPY 8
RECEPTY 180
NÁVODY 0

MÚČNIKY, POHÁRE

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 16 návštěvníkov)


Bryndzovník


[ recept č. 5356 zo dňa  ]


Bryndzovník


POTREBNÉ PRÍSADY

Cesto: *300 g polohrubej múky, 1 lyžica kryštálového cukru, 1/2 lyžičky soli,1 vajíčko, 80 g roztopeného rastlinného tuku* Kvások: 20 dkg droždia, 1,5 dl mlieka, štipka soli, malá lyžička cukru, malá lyžička polohrubej múky* (Cesto je len na jeden plech)Bryndzová plnka: *150 g bryndze, 1 vajíčko, 80 g obyčajného masla*

POSTUP PRÍPRAVY

Vynikajúci a u nás veľmi obľúbený kysnutý koláč, ktorý nie je náročný ani na prípravu. Tak ideme na to :-)

OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

Pripravíme si kvások z uvedených surovín /tú lyžičku polohrubej múky primiešam do mlieka s droždím a premiešam/. V mise mám preosiatu múku, cukor, soľ, pridám kvások, vajíčko, roztopený tuk...
budeme mať redšie cesto,...
ktoré miešaním varechou mení konzistenciu...
a ešte mení....
zmení sa na vláčne cesto,....
ktoré, keď mi začne valcovať varechu, rýchlo vyprášim... pardón, poprášim múkou a nechám vykysnúť.... Stačí 30 minút. Zatiaľ si pripravíme bryndzovú plnku.
v miske si vymiešam bryndzu s maslom, ja dávam ešte štipku soli /viac nie, bolo by to slané/...
pridáme vajíčko a miešame. Nesmie nám vzniknúť riedka hmota - skôr ako pomazánka.
asi niečo takéto
Cesto nám zatiaľ pekne nakyslo. S úspechom aj mimo vykurovacej sezóny.
Na pomúčenej doske zamračené cesto rozvaľkáme - len na veľkosť spodnej časti jedného plechu (na krajíky netreba)
vyvaľkané cesto preložím na polovicu a prenesiem na vymastený /vyberte si - maslom, Herou, Cerou/ plech a pekne podoťahujem ku koncom - nedávajte cesto aj na boky - nie je to potrebné a mali by ste aj zbytočne suché krajíky. S cestom sa robí vynikajúco - nelepí sa, netrhá... Až teraz si zapnem rúru na 190° C, a kým sa nahreje, nechám ešte podkysnúť cesto na plechu. Keď ho nenecháte, nebudú sa dať v ceste robiť jamky... mala som to na plechu s vn. rozm. 28x37, ak je väčší, tak cesto netreba zbytočne rozťahovať ku krajom, radšej nech je hrubšie
Po chvíľke (asi 10 min.) v ceste si urobím jamky - *POZOR - neprederavte si cesto* (ak sa tak stane, cesto si tam utľapkáte a plnku dáte na iné miesto) - najlepšie sa mi robia s malou lyžičkou, ktorou hneď dávam aj plnku - je mastná, takže sa mi po ceste "kĺže" a stačí mi urobiť jamku len jemne na povrchu (viacmenej roztiahnuť cesto). Na plech by malo vyjsť 6x4 jamiek, a do každej sa dá taká dobrá lyžička plnky (robím postupne jamka-plnka)
bližší pohľad
Pečieme do tých 15 (max. 20 min) len dozlatista (ja pečiem pri teplote cca 190°C )/podľa farby a nádhernej vône/ - plnka nám "neutečie" ...
upečený koláčik hneď potriem (dvakrát) mliekom - len cesto a nechám vychladnúť. Krájam tak, že mám na každom kúsku jednu plnku. Nie je suchá - je jemná ako pena. Zjesť ho ihneď po vychladnutí - NUTNÉ! :-) Neviem, ako bude u vás, ale u nás je jedna várka málo :-)


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
<< Babičkine palacinky | Bryndzovník | Osviežujúci tvarohový perník >>
nahlásiť
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Ivana P. (Ika) ID 2154, mimibazar.sk/ika (19.5.2011, 16:56)
Dnes som piekla, len som zväčšila dávku plnky a natrela na celé cesto (piekla som na menšom plechu, takže okraje cesta sa nadvihli a nedovolili plnke roztiecť sa), je super (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤnahlásiť
MARIANA B. (12MAJKA21) ID 18382, mimibazar.sk/12majka21 (13.5.2008, 20:51)
No Aďka vyzera super, aj ja robievam často, ale plnku robím trochu inak, ja davam do plnky uvarene ošupane zemiaky, tie popučím, potom dam bryndzu, rascu, korenie sol, a trochu oleja, ked je husta tak ešte aj trochu vody, aby sa to dalo pekne rozotriet na cele cesto, a je tiež super, Majka (Y) (Y) (hello)
ODPOVEDAŤnahlásiť
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (13.5.2008, 20:52)
Majka, aj to môže byť super (zajic) Aj z Receptov som robila všetky, ale z bryndzových mám zatiaľ osvedčený tento dedený :-)
ODPOVEDAŤnahlásiť
Eva T. (Evulqa) ID 33802 (13.5.2008, 19:58)
Aďka, ty si mi pripomenula jeden podobný bryndzovník (clamp) ja som ho robila už veľmi dávno a nepamätám si presne plnku, ale bol v nej určite kôpor, keď ho nájdem možno urobím a priložím receptuš, ale do tvojho by som sa najradšej hneď zakusla (zajic) (zajic) (zajic) (zajic) (zajic)
ODPOVEDAŤnahlásiť
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (upravené 14.5.2008, 9:14)
Jáj Evka, viem, na ktorý myslíš - tam sa dával tuším aj syrokrém do plnky a kôpor sa vmiešal, alebo sa ním posypal vrch (Y) Tento robieva moja babka, a moja mamka a ja .... ;-) a zjedli by sme ho aj za tri plechy (zajic) Skús a daj vedieť (L)
ODPOVEDAŤnahlásiť
Reklama | Podmienky pre používanie služby Mimibazar | Desatoro | Logo Overený obchodník | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Osobné údaje | Kontakt
Jednotné kontaktné miesta / Single Points of Contact | Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky používania služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Cookies | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra | Povinne zverejňované informácie

© 2001–2025 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s.
se sídlem náměstí Marie Schmolkové 3493/1, 100 00 Praha 10, IČO: 02346826, zapsaná v OR, sp.zn. B 19490 a dodávatelia obsahu