Adriana B. (Aďka27) ID 32431 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 16 návštěvníkov)
Bryndzovník
[ recept č. 5356 zo dňa 13.5.2008 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Cesto: *300 g polohrubej múky, 1 lyžica kryštálového cukru, 1/2 lyžičky soli,1 vajíčko, 80 g roztopeného rastlinného tuku* Kvások: 20 dkg droždia, 1,5 dl mlieka, štipka soli, malá lyžička cukru, malá lyžička polohrubej múky* (Cesto je len na jeden plech)Bryndzová plnka: *150 g bryndze, 1 vajíčko, 80 g obyčajného masla*
POSTUP PRÍPRAVY
Vynikajúci a u nás veľmi obľúbený kysnutý koláč, ktorý nie je náročný ani na prípravu. Tak ideme na to :-)
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Pripravíme si kvások z uvedených surovín /tú lyžičku polohrubej múky primiešam do mlieka s droždím a premiešam/. V mise mám preosiatu múku, cukor, soľ, pridám kvások, vajíčko, roztopený tuk... |
![]() |
budeme mať redšie cesto,... |
![]() |
ktoré miešaním varechou mení konzistenciu... |
![]() |
a ešte mení.... |
![]() |
zmení sa na vláčne cesto,.... |
![]() |
ktoré, keď mi začne valcovať varechu, rýchlo vyprášim... pardón, poprášim múkou a nechám vykysnúť.... Stačí 30 minút. Zatiaľ si pripravíme bryndzovú plnku. |
![]() |
v miske si vymiešam bryndzu s maslom, ja dávam ešte štipku soli /viac nie, bolo by to slané/... |
![]() |
pridáme vajíčko a miešame. Nesmie nám vzniknúť riedka hmota - skôr ako pomazánka. |
![]() |
asi niečo takéto |
![]() |
Cesto nám zatiaľ pekne nakyslo. S úspechom aj mimo vykurovacej sezóny. |
![]() |
Na pomúčenej doske zamračené cesto rozvaľkáme - len na veľkosť spodnej časti jedného plechu (na krajíky netreba) |
![]() |
vyvaľkané cesto preložím na polovicu a prenesiem na vymastený /vyberte si - maslom, Herou, Cerou/ plech a pekne podoťahujem ku koncom - nedávajte cesto aj na boky - nie je to potrebné a mali by ste aj zbytočne suché krajíky. S cestom sa robí vynikajúco - nelepí sa, netrhá... Až teraz si zapnem rúru na 190° C, a kým sa nahreje, nechám ešte podkysnúť cesto na plechu. Keď ho nenecháte, nebudú sa dať v ceste robiť jamky... mala som to na plechu s vn. rozm. 28x37, ak je väčší, tak cesto netreba zbytočne rozťahovať ku krajom, radšej nech je hrubšie |
![]() |
Po chvíľke (asi 10 min.) v ceste si urobím jamky - *POZOR - neprederavte si cesto* (ak sa tak stane, cesto si tam utľapkáte a plnku dáte na iné miesto) - najlepšie sa mi robia s malou lyžičkou, ktorou hneď dávam aj plnku - je mastná, takže sa mi po ceste "kĺže" a stačí mi urobiť jamku len jemne na povrchu (viacmenej roztiahnuť cesto). Na plech by malo vyjsť 6x4 jamiek, a do každej sa dá taká dobrá lyžička plnky (robím postupne jamka-plnka) |
![]() |
bližší pohľad |
![]() |
Pečieme do tých 15 (max. 20 min) len dozlatista (ja pečiem pri teplote cca 190°C )/podľa farby a nádhernej vône/ - plnka nám "neutečie" ... |
![]() |
upečený koláčik hneď potriem (dvakrát) mliekom - len cesto a nechám vychladnúť. Krájam tak, že mám na každom kúsku jednu plnku. Nie je suchá - je jemná ako pena. Zjesť ho ihneď po vychladnutí - NUTNÉ! :-) Neviem, ako bude u vás, ale u nás je jedna várka málo :-) |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
 | Ivana P. (Ika) ID 2154, mimibazar.sk/ika (19.5.2011, 16:56) |
Dnes som piekla, len som zväčšila dávku plnky a natrela na celé cesto (piekla som na menšom plechu, takže okraje cesta sa nadvihli a nedovolili plnke roztiecť sa), je super  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | MARIANA B. (12MAJKA21) ID 18382, mimibazar.sk/12majka21 (13.5.2008, 20:51) |
No Aďka vyzera super, aj ja robievam často, ale plnku robím trochu inak, ja davam do plnky uvarene ošupane zemiaky, tie popučím, potom dam bryndzu, rascu, korenie sol, a trochu oleja, ked je husta tak ešte aj trochu vody, aby sa to dalo pekne rozotriet na cele cesto, a je tiež super, Majka  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (13.5.2008, 20:52) |
Majka, aj to môže byť super Aj z Receptov som robila všetky, ale z bryndzových mám zatiaľ osvedčený tento dedený  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva T. (Evulqa) ID 33802 (13.5.2008, 19:58) |
Aďka, ty si mi pripomenula jeden podobný bryndzovník ja som ho robila už veľmi dávno a nepamätám si presne plnku, ale bol v nej určite kôpor, keď ho nájdem možno urobím a priložím receptuš, ale do tvojho by som sa najradšej hneď zakusla  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (upravené 14.5.2008, 9:14) |
Jáj Evka, viem, na ktorý myslíš - tam sa dával tuším aj syrokrém do plnky a kôpor sa vmiešal, alebo sa ním posypal vrch Tento robieva moja babka, a moja mamka a ja .... a zjedli by sme ho aj za tri plechy Skús a daj vedieť  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |