Dana P. (pokemonka) ID 48024 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 218 návštěvníkov)
mäkké medovníky
[ recept č. 50766 zo dňa 5.11.2012 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
25 dkg palmarín, 15 dkg medu, 20 dkg prask. cukor, 1 dcl vody, 60 dkg hladkej muky, 2 cele vajcia, 2 cajove lyzicky sody bicarbody, 24 g škoricového cukru a štipka perníkového korenia (to perníkové korenie nemusí byť).
POSTUP PRÍPRAVY
V hrnci roztopíme: 25 dkg palmarínu, 15 dkg medu, 20 dkg prášk. cukru a 1 dcl vody. Do vychladnutej masy (rovno do hrnca) pridáme: 60 dkg hladkej múky, 2 celé vajcia, 2 čajové lyžičky sódy bicarbódy, škoricový cukor a perník.korenie. Vezmeme ručný mixér a všetko pekne zmiešame, na chvíľu dáme do chladničky (ja dávam na 1 hodinu, ideálne je do 24 hodín). Plech na pečenie trošku natieram palmarínom alebo obyčajným maslom. Medovniky pečieme maximalne 10 minút (nie dlhšie, lebo budú tvrdé ! ) pri teplote 180 stupňov. Po upečené (rovno z rúry) HNEĎ potrieť rozšľahaným vajíčkom. Medovníky sú mäkkučné a s cestom sa veľmi dobre pracuje.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
v hrnci si roztopíme palmarín, cukor, med a vodu |
![]() |
po vychladnuti pridáme múku, sódu bicarbónu, vajíčka, 24 g škoricového cukru a štipku perníkového korenia - nemusí byť. Vezmeme mixér a všetko zmiešame. |
![]() |
takto vymixované cesto (bude riedšie) dáme na 1 hodinu do chladničky |
![]() |
na pomúčenú dosku vyberieme (rukou) cesto. Ja ho rozdeľujem na polovicu, lebo je toho veľa. Najskôr spracujem jednu dávku cesta a potom tú druhú (ktorú zatiaľ dávam naspäť do chladničky, aby cesto nezmäklo). |
![]() |
cesto vyvaľkáme, vykrajujeme medovníčky a ukladáme na pomastený plech. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov, nie viac ako 10 minút, lebo sú potom tvrdé. |
![]() |
Po upečení HNEĎ potierame rozšľahaným vajíčkom. |
![]() |
moji pomocníci :-) |
![]() |
spolu sme upiekli 160 medovníkov. |
![]() |
náš adventný veniec |
![]() |
detailnejší záber adventného venca |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Celkom: 56 (zobrazuje sa 1-20) | 1, 2, 3 ďalšie >> |
 | Emilia B. (eemily) ID 53635, mimibazar.sk/eemily (11.4.2017, 11:00) |
najlešie medovníčky aké som kedy robila, dakujem za super recept  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Miriam P. (Mimi.p) ID 9947 (13.12.2016, 6:50) |
Ahoj omylom som dala iba 60g múky a večer som vložila cesto do chladu. Môžem teraz rano pridať zvyšnú múku? Alebo urobiť nové cesto? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Dana P. (pokemonka) ID 48024 (14.12.2016, 11:21) |
Zdravím. Toto sa raz prihodilo aj mne, že som dala menej múky. Prišla som na to však až vtedy, keď som váľkala cesto. Ja som už viac múky nepridávala, avšak s cestom sa mi podstatne horšie robilo, stále sa mi lepilo na ruky, vykrajovačky a na valček. pri pečení sa mi medovníky trošku "rozliali", a nemali také pekné tvary, ale zato manželovi chutili viac, ako keď dodržujem presnú receptúru.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Lenka B. (ballou) ID 28541, mimibazar.sk/ballou (23.12.2015, 20:33) |
napečené aj tento rok prajeme všetko dobré  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Daniela R. (Dendarav) ID 267218 (12.12.2015, 14:35) |
dakujem konečne lahodne makke medovníčky |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Silvia T. (silvia te) ID 142700 (16.12.2014, 19:54) |
receptik prave skusame-dcerka mi pomaha...dakujem za tip! krasne prajem! |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Zuzana D. (Zuzu309) ID 123993, mimibazar.sk/zuzu309 (1.12.2014, 14:22) |
vyborny vyborny recept, prave vcera som podla neho piekla medovnicky, a mozem potvrdit, ze su makkulinkeeee! Dakujem za tento receptik, u mna naj naj naj medovnicky Zuzana |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Lenka B. (ballou) ID 28541, mimibazar.sk/ballou (30.11.2014, 20:19) |
tieto skúsim tento rok  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Lenka B. (ballou) ID 28541, mimibazar.sk/ballou (6.12.2014, 18:01) |
hotovo krásne, mäkké, voňavé robila som ich také tučnučké nech je to raz dva a super ďakujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Jitka A. (Jitkaa) ID 46769 (30.11.2014, 19:22) |
Tohle jsou ty nejlepší perníčky jaké jsem kdy dělala, už mám opsané ve svém sešitě a budu dělávat, díky  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Slavka K. (slavenka83) ID 180340 (25.11.2014, 20:50) |
najlpesie medovnicky na svete!!!!!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Dušana K. (dudus16) ID 270616 (22.12.2013, 16:49) |
Medovníky práve dopečené podľa vášho receptu a sú parádne. Určite ostanem verná tomuto receptu.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | petra z. (pepppe) ID 139804 (17.12.2013, 13:02) |
Paradne a hlavne makučke  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Petra M. (pminky) ID 147116 (15.12.2013, 11:14) |
Dobrý deň. Chcem sa opýtať koľko môže byť lyžíc , 150dkg medu?? Ďakujem. Dnes ideme na to  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Dana P. (pokemonka) ID 48024 (16.12.2013, 8:35) |
zrejme už neskoro reagujem na váš dotaz, ale nepomohla by som vám, lebo ja všetko vážim na digitálnej váhe. Medovníky sa vydarili? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Katarina P. (Lanah) ID 250627 (14.12.2013, 15:19) |
Zdravím, chcela by som sa spýtať či je možné heru/palmarín nahradiť aj maslom? Ďakujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Dana P. (pokemonka) ID 48024 (14.12.2013, 16:16) |
ani ja, ani nikto z mojich známych nemá vyskúšané pečenie medovníkov s maslom. netuším, či po použití masla ostanú tiež mäkké. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Katarina P. (Lanah) ID 250627 (14.12.2013, 15:21) |
Teraz som si všimla odpoveď na moju otázku na druhej strane  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Gabriela K. (carodejnica7) ID 106295 (13.12.2013, 0:41) |
Dobrý večer, môžem nahradiť sódu bikarbonu a koreniny, práškom do pečiva učeným pre perníky? Vďaka. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Dana P. (pokemonka) ID 48024 (13.12.2013, 17:32) |
ešte som neskúšala piecť tieto medovníky s práškom do pečiva, ale sóda tam nahrádza prášok do pečiva, takže teoreticky by to malo vyjsť. ale ako vravím, vyskúšané to nemám. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Martina A. (paptynka) ID 44544, mimibazar.sk/paptynka (12.12.2013, 22:50) |
a kolko cca tej škorice a klinčekov tam mam dať? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Dana P. (pokemonka) ID 48024 (13.12.2013, 17:30) |
ja osobne klinčeky dávam len 2 ks a poriadne ich rozmliaždim, lebo ich môj synátor nemá rád, tak preto len 2 a čo sa týka škorice dávam asi 1 čajovú lyžičku a niekedy tam šupnem aj celý sáčok škoricového cukru a aj 1 čajovú lyžičku perníkového korenia - ale to nemusí byť. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Celkom: 56 (zobrazuje sa 1-20) | 1, 2, 3 ďalšie >> |