ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 14 návštěvníkov)
Vanilkovo ananásová (alebo trasená) torta z 2 vajec
[ recept č. 50660 zo dňa 29.10.2012 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Ja som robila tortu, ale daný recept je možne použiť na bežný nedeľný koláčik. Cesto: 2 vajcia 0,6 dcl oleja, 16 dkg kryštálového cukru, 1/2 práš. do pečiva, 22 dkg polohrubej muky, 1dcl čista minerálka Plnka: 1 šľahačková smotana, 1 kyslá smotana, 1 puding ole bez varenia, 0,5 plechovky ananásového kompótu, 1 vanilkový cukor. Poťahová hmota: 8 g želatíny v prášku (pol balíčka), 0,4 dcl vody, 2 lyžice med alebo pšeničný sirup, asi 500 g práškový cukor, potravinárska farba, 1 malá lyžička citrónovej arómy, cera na potretie rúk.
POSTUP PRÍPRAVY
Postup je vo fotopostupe. Poťahová hmota: Želatínu zalejeme vodou, pridáme potravinárske farbivo a dáme na krátko do mikrovlnky zohriať, aby sa roztopila. Ak použijeme med, tak ho roztopíme nad parou. Ja som dala pšeničný sirup, priamo do teplej želatíny a vložila ešte na pár sekúnd do mikrovlnky. Vznikla tekutá hmota. Preosiala som práškoví cukor. Asi 300g som pridala do misy, naliala želé zmes a miesením vytvorila poťahovú hmotu. Cukor som pridávala, kým hmota nebola ako plastelína. Nechala som chvíľku postáť. Hmotu som následne vyvaľkala a potiahla ňou tortu. Chutí ako želé masmalow cukríky. Je tvárnejšia ako MMF hmota.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI
![]()
Vajcia, olej a cukor - dobre vyšľaháme na penu. Pridáme prášok do pečiva zmiešaný s múkou (miešam hladkú aj polohrubú) a postupne prilievame minerálku. Cesto som naliala po lyžiciach do 20 cm hrnca. Dno hrnca som vystlala papierom na pečenie a dala upiecť. Pečiem na 175°C, cca 30 minút.
![]()
Upečené vychladnuté cesto prerežeme na tri časti (resp. na dve). Pokvapkáme sirupom, alebo sladkou vodou. Môžeme ho natrieť aj džemom. (ja som zabudla)
![]()
Pripravíme si plnku. Kyslú aj sladkú smotanu, puding CrémeOlé bez varenia (Dr. Oetker) a šťavu z ananásového kompótu, vanilku dáme do misy. Krátko vyšľaháme do tuhého krému. Komu sa zdá plnka málo sladká je potrebné pridať cukor.
Cesto natrieme polovicou plnky na kt. poukladáme ananás.
![]()
Prikryjeme cestou a postup opakujeme. Na vrch dáme posledné cesto.
Keďže som tortu poťahovala, musela som ju natrieť maslovým krémom (maslo vyšľahané s cukrom), aby sa poťah netopil.
![]()
Torta v reze. Posledný kúsoček.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI |
Lucia H. (luli990) ID 249448 (13.11.2012, 18:03) |
v piatok budem piect tak uvidim ci to pojde.. dakujem...a neviete mi poradit aka este plnka by sa hodila k ananasovej(mandarinkovej) ? a niekde davaju aj kyslu smetanu a niekde nie..je v tom nejaky rozdiel ci je hustejsi alebo...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Gabriela B. (GabrielaB.) ID 239449 (13.11.2012, 20:35) |
Lucka, neviem na čo sa pýtaš? Trasený krém je dobrý s ananásom aj s mandarínkami. Ak pridas aj kyslu smotanu, plnka je trošku jemnejšia, kao keď je tam len šlahačková smotana. K ananásu, mandarínkam je dobrý aj tento krém – tvarohovo pudingový: http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=47065 Držím palce, nech sa torta podarí. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Lucia H. (luli990) ID 249448 (7.11.2012, 19:21) |
babulky poradtee ako docielim rovnu plochu torticky?? zrezavate? ci sa podari na šup?  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Gabriela B. (GabrielaB.) ID 239449 (8.11.2012, 15:25) |
po upeceni cesto otocim opacne. Ak je vypukle vyrovna sa to. Kedze vzdy delim min. na 2 casti, na vrch davam najrovnejsiu cast, zvycajne spodok. Nerovnosti medzi dvoma vrstvami vyrovnavam len plnkou |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | melania l. (lararuby) ID 130989 (30.10.2012, 20:11) |
veľmi milá tortička,poťahovku niekedy vyskúšam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Gabriela K. (delphi) ID 40160 (30.10.2012, 9:30) |
Ahoj.Puding sa varí? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Gabriela B. (GabrielaB.) ID 239449 (30.10.2012, 11:44) |
Nie nevari. Je to puding bez varenia od Dr. Oetker - Creme Ole. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |