. .. .. .. .. .. .
. .

*♥*Rillettes - nátierka z bravčového mäsa*♥* - RECEPT 50269

NÁZOV
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
KETO RECEPTY

BRAVČOVÉ MÄSO

ID 32120 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 9 návštěvníkov)


*♥*Rillettes - nátierka z bravčového mäsa*♥*


[ recept č. 50269 zo dňa  ]


*♥*Rillettes - nátierka z bravčového mäsa*♥*


POTREBNÉ PRÍSADY

1,5 kg bravčového mäsa (pliecko, bôčik aj s kožou), 0,75 kg surovej slaniny (tuk na vytápanie), mčk, soľ, 2 dl vína, 5 dl vody, cibuľa a cesnak podľa chuti, feferonka podľa chuti

POSTUP PRÍPRAVY

1) Surovú slaninu pokrájame na malé kocky 1,5 x 1,5 cm ( nemusíte merať, nestrieľa sa z toho )
2) Slaninové kocky dáme do väčšieho kastróla a pomaličky vytápame. Občas pomiešame. (Podľa odporúčaní má byť liatinový hrniec, ale ja nemám, Normálny kastról som dala na liatinovú platňu)
3) Mäso pokrájame na trocha väčšie kocky 3 x 3 cm a keď sa vytopená slanina už trocha ponáša na oškvarky, pridáme do kastróla aj pokrájané mäso. Dobre premiešavame, aby sa mäsko poriadne poopekalo (žiadne solenie ani korenenie ešte). (Ak máte ten liatinový hrniec, pokračujte v ňom naďalej)
4) Do tlakového hrnca dáme trocha oleja alebo vytopenej masti, na nej orestujeme pokrájanú cibuľu a cesnak a pridáme obsah z kastróla aj s vytopenou masťou. Ja som nemala bôčik, robila som to len z pliecka, tak som v tejto fáze pridala trocha kože (ako na huspeninu). Podlejeme vodou ( 4 dl ), osolíme, okoreníme mčk, pridáme pokrájané feferonky (nemusí byť). Zatvoríme hrniec a dusíme najmenej hodinu.
5) Po 1 hod - 1,5 hodine omrkneme stav mäska a skontrolujeme tekutinu. Ak sa mäsko ešte nerozpadáva, podlejeme ak treba a ešte chvíľu dusíme. (U mňa to bolo 75 minút)
6) Uvarené kože vyberieme a nadrobno pokrájame (ja som ich dala do robota a mixla).
7) Z tlakáča som mäso zase preliala do pôvodného kastróla, pridala som tie rozmixnuté kožky a podliala som vínom. Zakryté som dusila už len 10 minút a fertig!!
-
Tlakáč urýchlil prípravu rillettes, ktorá normálne trvá cca 6 hodín ( pomalé prebublávanie v liatinovom hrnci) .
-

V niektorých oblastiach Francúzska takto pripravené mäsko ešte pomelú, inde im stačí ho len roztlačiť. ( Ja som sa priklonila k tomu roztlačeniu). Rillettes nadávkujeme do nádobiek (akékoľvek uzatvárateľné), na vrch mäsa nalejeme vytopený tuk a dáme vychladiť. Nádobky s rillettes potom umiestnime do chladničky alebo mrazničky, podľa toho, aké máme s ním zámery :-))) Zvyšný vytopený tuk nevyhadzujte, využijete pri varení.
V chladničke vydrží rillettes dlhšiu dobu (cca 2 týždne), ak nezjete :-)))
-
Rillettes (čítaj rijet) sa papkajú s čerstvým chlebíkom alebo na hriankach. Po vybratí z chladničky ich nechajte trocha postáť v teple (alebo do MW) aby sa lepšie natierali.
-
P.S. Tej surovej slaniny odporúčam dať i viac ako som ja dala. Nadbytočnú vytopenú masť môžete použiť pri inom varení. Moje rillettes sú až moc "chudé" (alebo použite tučnejší druh mäsa ako pliecko)


OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI


v začiatočnej fáze


už roztlačené (tlačítkom na zemiaky), treba degustovať


naozajstná gurmánska dobrôtka


Do troch krabičiek mi vošlo to, čo zostalo po degustácii. Dve som dala do mrazničky.


Pred natieraním na chlieb ich treba nechať nahriať, lebo stuhnuté sa ťažko natierajú


dobrôtka, ktorou môžete ponúknuť aj návštevu, na piknik sa hodí... môj muž si pol krabičky zobral, keď šiel dnes na huby. Hádajte, čo bolo po návrate v jeho hubárskom košíku? No predsa prázdna krabička :-) ... a dve malé bedle a zopár akýchsi čudných húb, ktoré určoval potom pomocou atlasu :-D



OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI
<< Jogurtová... | *♥*Rillettes - nátierka z bravčového mäsa*♥* | Klasický jablkový koláč podľa Ivety Fabešové >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
viktória s. (torias) ID 206491 (7.1.2014, 11:11)
Bolo to fantastické, celá rodina sme si zgustli a otec chválil najviac (Y) dakujem (clamp)
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (14.1.2014, 11:39)
:-) jj ... je to delikatesa, však?
ODPOVEDAŤ
Iveta K. (Ivka888) ID 36132 (22.10.2012, 9:42)
robila som, je vynikajúca (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (22.10.2012, 15:22)
teším sa, že aj vám chutila :-) práve som dnes myslela na to, že by sa zase zišlo urobiť dobrôtku pre žralokov ,-) (hotdog) (D)
ODPOVEDAŤ
Zlatica K. (kelka23) ID 44449 (12.10.2012, 11:48)
(Y) (Y) (Y) niekedy vyskúšam.... (L)
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (12.10.2012, 19:50)
Zlatka, je to jednoduché a výborné (Y) tak čo si iné priať? *-) No snáď len keby to nebolo také kalorickééééé ,-) (L) (hello)
ODPOVEDAŤ
melania l. (lararuby) ID 130989 (7.10.2012, 16:45)
také ja môžem |:o) |:o) |:o) |:o)-aj keď momentálne nie,ale určite vyskúšam,Kristínka (F) (F) (F),viem si predstaviť tú chuť (pl) (pl) (pl) (F) (K)
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (7.10.2012, 22:08)
Melanka, naisto vyskúšaj , teraz máš isto kopu práce so sušením hríbov :-) ,-) ,-) Na chalupe sa vám bude hodiť (pl) (pl) (pl) :-) Viem, že vám to bude chutiť . Ja som to teraz robila prvýkrát ale určite nie naposledy (Y) (Y) no samozrejme s mierou ,-)
(hello) (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
melania l. (lararuby) ID 130989 (8.10.2012, 11:28)
Celé leto nepršalo,tak v hore ako na púšti,na lúke sem tam bedľa.Tá tvoja dobrotka stojí za vyskúšanie,také ja môžem,Kristínka. (F) (F) (F) (L)
ODPOVEDAŤ
Anna P. (tetrisss) ID 49991 (7.10.2012, 13:24)
Toto je uzasna dobrota, nech vas neodradi dlzka pripravy, lebo vlastne tam nic nerobite, mne sa akurat to pliecko zdalo potom tvrdsie a tak nabuduce pouzijem asi krkovicku. Inak ked som to horuce dala do malych flias od tatarky, tak som ich zatvorila a tak vlastne sa zavarili samy a jednu flasu som zabudla v policke v komore a takme po pol roku boli super. (Y)
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (7.10.2012, 22:16)
Áno, to je pravda, majú sa použiť mastnejšie druhy mäsa. Tie moje rillettes nie sú tvrdé, len sú málo mastné ,-) oproti tým, ktoré som videla. Ten bôčik je na to vhodný. Váš nápad s fľaškami je fajn *-) teda super (clamp) Fajn, že ste to spomenuli |:o) (Y) (Y) Dík za komentár (L) (hello)
ODPOVEDAŤ
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu