Oľga J. (OLIUSKA) ID 124458 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbil jeden návštěvník)
BZINSKÉ FÁNKY
[ recept č. 47873 zo dňa 16.5.2012 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
10 žĺtkov + 1 celé vajce + štipka soli + cca 30 - 35 dkg hladká múka (špeciál) + 1PL umu + 1,5PL šľahačka (33%) + 2 PL práškový cukor (zarovnané lyžice) + 1l olej + 2 veľké dierkované sítka
POSTUP PRÍPRAVY
Všetky uvedené suroviny dáme do misky a vypracujeme polotuhé cesto. Ja som sa s ním trápila viac ako 1/2 hodinky. To cesto totiž musí byť pekne hladké a keď je dobre vypracované, tvoria sa v ňom bublinky. Potom to cesto rozdelíme na malé kúsky (ako menšia cibuľka) cca 16-20ks. Cesto musí byť zakryté, aby nevyschlo. Postupne cesto vaľkáme (okrúhly tvar). Keďže som nato bola sama, vyvaľkala som si všetky cestíčka (nezabudnite, že musia byť zakryté). Do užšieho, no vysokého hrnca dáte olej a ten musí byť poriadne horúci. Na okrúhlych cestíčkach (v strede) urobíte radielkom aspoň 5 čiar - pásikov (cesto sa nesmie pretrhnúť cez okraj). Snažte sa kraje cesta trošku poprepletať (cez pásiky) do stredu. Takto narezané cesto vložte do sítka, uzavrite druhým sítkom a vložte, ponorte do horúceho oleja. Cesto v oleji narastie preto zvoľte väčšie sítka). Fánky sú upečené rýchlo, vyberte ju na plech. Pripravte si ďalší kus a hlavne nezabudnite mať surové cesto stále prikryté. Nezľaknite sa, olej bude peniť! Po upečení si zarobte trocha práškového cukru+ vanil cukor. Fánky sa ukladajú do servítok (vsajú prebytočný olej) a nakoniec sa pocukrujú. Keď ich budem robiť nabudúce pridám aj foto postup, teraz som ich robila sama a nestíhala som......slovne sa to ťažko vysvetľuje :-) |
Viktoria M. (vikinam) ID 143097 (9.7.2012, 14:49) |
u nas su to "bolestniky" a nosia sa po narodeni babatka  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Alžběta K. (betulinka16) ID 210389 (27.5.2012, 17:13) |
Dobrý deň . Neskutočne výborné fánky - do tvaru ružice robila naša nebohá babenka zo Bziniec - Hrubá strana .Keď prišla na opáčky - po narodení našej dcérky - doniesla ich plnú obrovskú krabicu . Boli naozaj super. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Oľga J. (OLIUSKA) ID 124458 (27.5.2012, 19:35) |
Dobrý deň, aj ja pochádzam z Hrubej Strany a možno som aj vašu babku poznala . Fánky ma učila robiť moja mama, chcela som nech to aspoň niekto z našej rodiny vie, nech sa nato nezabudne  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Anna M. (datelina) ID 58171 (17.5.2012, 15:34) |
Ďakujem Olinka, vyskúšam, myslím, že podobné som videla robiť v TV Ďakujem za recept  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Oľga J. (OLIUSKA) ID 124458 (17.5.2012, 18:05) |
Anka, vyskúšaj, obrň sa trpezlivosťou a nezľakni sa keď olej začne peniť  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Soňa T. (rexo) ID 108927 (17.5.2012, 13:25) |
Tiež ich robievam ale iba na zvláštne príležitosti mávam veľký problém ten olej dosť kypý ale inak sú super  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | sylvia r. (sisaxxl) ID 117702, mimibazar.sk/sisaxxl (16.5.2012, 23:28) |
jedla som už a môžem len odporučiť.Boli vynikajúce Obdivujem šikulky,ktoré ich vedia urobiť  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Oľga J. (OLIUSKA) ID 124458 (17.5.2012, 7:31) |
Silvi je to dosť prácne, no výsledok stojí zato ja pochádzam zo Bziniec a chcela som nech ma to moja mama naučí, aby to nezaniklo a vedeli to robiť aj mladí. Vydala som sa na východ a tu niečo také nepoznajú Východniarom to veľmi chutilo  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | sylvia r. (sisaxxl) ID 117702, mimibazar.sk/sisaxxl (17.5.2012, 12:24) |
My sme si ich objednávali u nejakej pani.Keď som ich videla 1x ,skoro som na r.ť spadla .Nevedela som si predstaviť,ako to môže niekto urobiť  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Anna M. (datelina) ID 58171 (16.5.2012, 15:22) |
Tak na recept som zvedavá  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Oľga J. (OLIUSKA) ID 124458 (16.5.2012, 17:58) |
Anka, recept som doplnila  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |