Eva T. (Evulqa) ID 33802 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 19 návštěvníkov)
Jogurtové mračno
[ recept č. 4714 zo dňa 30.3.2008 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Odpaľované cesto: 1dcl oleja, 200ml vody, 180g hladkej múky, 1kl soli, 6 vajec( keď sú veľké, stačí 5 vajec).................... Plnka: 2 veľké biele jogurty (400ml), 200g nátierkové maslo ( z Billy bez príchutí), vanilkový cukor, práškový cukor, 1 balík plátkovej želatíny..................... slivkový lekvár
POSTUP PRÍPRAVY
olej spoločne s vodou a troškou soli zohrievame v hrnci na slabom plameni, len čo voda zovrie vsypeme preosiatu múku, zamiešame a odstavíme z ohňa. Cesto stále miešame, aby sme dostali hladkú lesklú masu. Keď sa cesto odlepuje od hrnca , prestaneme miešať a necháme vyhladnúť. Medzitým si jemne rozšľaháme vajcia a po malých množstvách za stáleho miešania pridávame do vychladnutého cesta, ktoré by sa malo po primiešaní vajec pekne odlepovať od varešky
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
takto vyzerá cesto pred pridaním vajec, s vajcami som zabudla odfotiť |
![]() |
cesto rozdelíme na dve časti a natrieme každú na plech vyložený papierom na pečenie, vložíme do rúry a pečieme 10 minút na 200°C a 5 minút na 150°C a takto sa nám cesto v teplúčku zvlní |
![]() |
doružova upečené, pripravíme si plnku, ktorú som zase zabudla odfotiť, ale nie je to nič náročné: zmiešame jogurty s nátierkovým maslom, pridáme cukor, van. cukor a želatínu pripravenú podľa návodu na sáčku |
![]() |
jedno upečené cesto potrieme slivkovým lekvárom( ten by som odporúčala dobrý hustý domáci,alebo aj kúpny keď postojí dlhšie tak zhustne, lebo neviem aká chemická reakcia nastala v spojení s jogurtovou želatínou, ale ešte viac zredol a trochu mi pri krájaní vytekal) alebo možno tenšiu vrstvu |
![]() |
na lekvár vylejeme jogurtový želatínu , u mňa hraje hlavnú rolu zase môj špeciálne vyrobený rám na tekuté zákusky, vy si môžte pomôcť alobalom |
![]() |
prikryjeme druhým cestom a necháme stuhnúť( samozrejme nezabudneme odstrániť ten papier na ktorých sa obe cestá piekli) |
![]() |
zákusok nakrájame ozdobíme a podávame , je to taký osviežujúci kyselkavý zákusok |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Marcela S. (marci59) ID 37590 (13.4.2008, 13:12) |
evi, kde ty chodis na tie napady? super  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva T. (Evulqa) ID 33802 (13.4.2008, 13:20) |
no tento je skutočne z mojej hlavy, to mali byť pôvodne venčeky z odpaľovaního cesta, tuším som už opisovala Myrke , že problém bol vo veľkých vajíčkach a ostatné recepty mám 6 šanónov, časopisy aj z rokov 1990, a plno kuchárskych kníh,z časopisov nevyhodím žiaden recept, kalendáre Gazdinka a podobne..................Dokonce mám aj po nebohej mamke v maďarskom jazyku, niečo ako Dr. Oetker, ale je to ODIN |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Helena B. (hela2) ID 37749 (31.3.2008, 15:06) |
Tie jogurty majú byť každý po 400ml? Asi nie. Myslím, že by to bolo asi veľa. Ten koláčik však vyzerá lákavo. Robím niečo podobné, ale odskúšam aj túto verziu . . . . .  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva T. (Evulqa) ID 33802 (31.3.2008, 22:14) |
práveže ja som dala len jeden a bolo to málo, tieto kúsky som vybrala, ako najvyššie, a tým ,že to cesto je hrboľaté, v mieste,kde sa dotýkali(spodné a vrchné cesto)bolo málo jogurtovej zmesi, veď aj do tvarohových zákuskov ide niekedy aj kilo tvarohu. Aj na fotke, kde som naliala jogurt presvitá lekvár. Dúfam, že som poradila, nech sa Vám darí  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Helena B. (hela2) ID 37749 (1.4.2008, 10:34) |
vďaka za informáciu  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Adriana S. (adrika280) ID 34442 (30.3.2008, 17:41) |
draha, ty okrem varenia a pecenia robis aj nieco ine? no ale toto sa ti podarilo  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva T. (Evulqa) ID 33802 (30.3.2008, 17:56) |
ano varím a pečiem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |