Mária K. (konteska) ID 177553 |
|
Oblasť: IRSKO |
+PRIDAŤ K OBLÚBENÝM (prihlásení) |
Registrácia: 25.11.2010 |
Naposledy: 2.11.2022 18:06 |
Aktualizácia: 14.9.2011 19:39 |
|
|
|
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 13 návštěvníkov)
Orechovo-škoricové cmarové vejáriky.....alebo ako využiť plech na muffiny :-)
[ recept č. 46559 zo dňa 9.3.2012 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
200ml cmaru, 375g hladkej múky, 30g roztopeného masla, 15g čerstévo droždia alebo 2 ML sušeného, 1/3 ML soli, 2-3 ML cukru, 1/2 ML sódy bicarbóny......+ 30g masla,1 škoricový cukor,vanilkový cukor,vlašské orechy.
POSTUP PRÍPRAVY
Tento recept je z knihy Chlieb.V originálnom recepte sa volá FAN TANS a nie je v ňom škorica ani orechy,ale podľa mňa je takto koláčik chutnejší.Upozorňujem recept je na 12 ks.Kvasnice a 1ML cukru vsypte do nádoby s cmarom.Pomiešajte a nechajte 5 min.odpočívať.V miske zmiešajte múku,soľ,sódu,cukor podľa chuti a vlejte cmar a roztopené maslo.Všetko spolu zmiešajte,ak je treba dolejte trošku cmaru.Cesto prelože na pomúčenú dosku a mieste asi 10 min,kým nie je cesto hladké a pružné.S cestom sa dobre pracuje,preto nie je treba dosypávať múku.Vypracované cesto dajte späť do misky a nechajte na teplom mieste kysnúť asi 1 - 1 a 1/2 hod. - kým cesto nazdvojnásobí svoj objem.Po vykysnutí cesto zrazte hánkami a nechajte pár min. odpočívať.Potom preložte na pomúčenú dosku a vyvaľkajte na obdĺžnik 50 x 30.Mne to vydalo na 40 x 25,a tiež v pohode.Ostrým nožom nakrájajte cesto na 6 - 7 pásov širokých asi 4 cm.Potrite 30g roztopeným maslom.Posypte napr.ako ja poriadne škoricovým cukrom,orechami,alebo nechajte len také čisté maslové,ako v originály.Poukladajte pásy na seba a pokrájajte na 12 ks.Jednu bočnú stranu stlačte,aby sa jednotlivé vrstvy spojili.Len jednu stranu,ostatné strany veľmi nestláčame,aby sa vejáriky pekne otvorili.Vložte do maslom vymastenej muffinkovej formy spojom dole a prikryte utierkou.Nechajte ešte asi 30 min.podkysnúť.Pečte na 190 *C 15-20 min.Záleži samozrejme od Vašej rúry,preto radšej sledujte.Upečené pocukrujeme práškovým cukrom,alebo ešte škoricovým a maškrtíme.
Prajem dobrú chuť :-)
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI
kvasnice s cmarom
všetky suroviny spolu zmiešame
spracujeme
vypracujeme hladké a pružné cesto
vložíme späť do misky a necháme kysnúť
cesto nám krásne podkyslo
tak ho hánkami zrazíme a necháme asi 10 min.odpočívať
preložíme na dosku
na pomúčenej doske vyvaľkáme do obdĺžnika.S cestom sa krásne pracuje
pokrájame na pásy
potrieme roztopeným maslom
posypeme orieškami,škoricovým cukrom...
jednotlivé pásy poukladáme na seba
pokrájame na 12 ks
konce k sebe pritlačíme
poukladáme na muffinkový plech
necháme podkysnúť
upečené vejáriky
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI |
Lenka A. (Ledura) ID 170706 (31.10.2013, 20:07) |
|
ODPOVEDAŤ |
Andrea L. (andy24) ID 35214 (24.5.2012, 20:38) |
hlasim, ze som muffinky dnes vyskusala,no so zakysanym mlieckom a funguje to, len mi uslo asi raz tolko drozdia a trosku mi nadkysli az mi skoro poutekali z plechu, neviem ci je to tym drozdim, ci zakysanym mlieckom no chutia vyborne dakujem za receptik |
ODPOVEDAŤ |
| | Mária K. (konteska) ID 177553 (25.5.2012, 8:49) |
super,som rada,že sa podarili aj so zakysaným mliekom a hlavne,že chutili |
ODPOVEDAŤ |
Gabriela P. (Sely5) ID 40357 (23.5.2012, 10:20) |
skvelý nápad |
ODPOVEDAŤ |
Andrea L. (andy24) ID 35214 (23.5.2012, 7:56) |
Mozem sa opytat, kde by som mohla kupit cmar?mozte prosim napisat, kde ste Vy kupila butter milk?vyzeraju uplne super, ak nezozeniem cmar, tak urcite skusam s acidkom |
ODPOVEDAŤ |
| | Mária K. (konteska) ID 177553 (23.5.2012, 8:48) |
neviem,či práve ja dobre poradím pretože som v Írsku a kupujem ho tu ale myslím,že na Slovensku je určite lepší výber |
ODPOVEDAŤ |
| Marta Ľ. (modrooka172) ID 219079 (14.3.2012, 16:01) |
vyzerajú tak chutne...až tu cítim úžasnú vôňu škorice...mňam... Mária, chcem sa opýtať, toľko Ti vyšlo z jednej dávky??? Ďakujem |
ODPOVEDAŤ |
| | Mária K. (konteska) ID 177553 (14.3.2012, 16:45) |
veru mňam z tejto dávky je presne 12 ks |
ODPOVEDAŤ |
| Ľubica B. (maruschka) ID 23233 (14.3.2012, 12:32) |
Dnes som urobila hneď z dvojitej dávky Musím konštatovať, že je to perfektný recept a neskutočne výborné vejáriky - aj na pohľad a ešte lepšie na chuť..Hneď sme sa do nich pustili, sú jemné, voňavé a okraje chrumkavé.. Ďakujem za receptík PS: kto ich nevyskúšal, môže ľutovať, je to naozaj jednoduchý a rýchly múčnik |
ODPOVEDAŤ |
| | Mária K. (konteska) ID 177553 (14.3.2012, 15:21) |
ďakujem veľmi pekne za krásny komentár a teší ma,že Vám vejáriky chutili Podľa mňa,čím je viac škoric.cukru,tým sú lepšie |
ODPOVEDAŤ |
| sylvia r. (sisaxxl) ID 117702, mimibazar.sk/sisaxxl (13.3.2012, 20:23) |
určite vyskúšam |
ODPOVEDAŤ |
| | Mária K. (konteska) ID 177553 (13.3.2012, 20:36) |
dúfam,že bude chutiť |
ODPOVEDAŤ |
| Jana R. (Jankaamacko) ID 101321 (10.3.2012, 21:07) |
a namiesto cmaru sa môže dať aj acidko? ďakujem. |
ODPOVEDAŤ |
| | Mária K. (konteska) ID 177553 (10.3.2012, 21:22) |
v knihe písali cmar, ale ja myslím,že acidko je v pohode snáď sa podaria |
ODPOVEDAŤ |
| dada t. (cica-mica) ID 102843 (10.3.2012, 21:05) |
super |
ODPOVEDAŤ |
| Lubica L. (lubica007) ID 19881 (10.3.2012, 19:09) |
kráááásne |
ODPOVEDAŤ |
kikuska t. (jasidielko) ID 56687 (9.3.2012, 23:28) |
krasny postup, nepochybujem o uzasnej chuti |
ODPOVEDAŤ |
| | Mária K. (konteska) ID 177553 (10.3.2012, 9:36) |
ďakujem chuťovo sú výborné,ale nebol čas na extra degustáciu postavila som tácku pred manžela, a behom pár minút bolo všetko fuč |
ODPOVEDAŤ |
Natali F. (druna) ID 217609 (9.3.2012, 22:18) |
|
ODPOVEDAŤ |
| Darina B. (danda3) ID 104195 (9.3.2012, 21:02) |
Úžasné! Vydarili sa tI perfektne! |
ODPOVEDAŤ |
| | Mária K. (konteska) ID 177553 (10.3.2012, 9:37) |
ďakujem |
ODPOVEDAŤ |
Anna P. (tetrisss) ID 49991 (9.3.2012, 20:33) |
Zaujimave. |
ODPOVEDAŤ |
Marta Š. (siskam1) ID 199001 (9.3.2012, 19:30) |
Veľmi pekné, si šikulka. |
ODPOVEDAŤ |