Lucia H. (gupka) ID 9968 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 173 návštěvníkov)
Výborný štedrák
[ recept č. 4612 zo dňa 24.3.2008 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
560g polohr.muky, zarovnana ČL soli, 100g masla, 100g masti, 1 vajce,, *kvasok*: kocka drozdia+60g cukru+pohar vlazneho mlieka (asi 2,5dl)urobit kvasok, *na orechovu plnku*: 300g mletych orechov+100g cukru -uvarit v mlieku, *na makovu plnku* :300g mleteho maku+100g cukru -uvarit v mlieku, *slivkovy lekvar, cim hustejsi....tym lepsi.
POSTUP PRÍPRAVY
1.plat cesta+makova plnka 2.plat cesta+lekvar 3.plat cesta+orechova plnka 4.plat cesta+potriet žĺtkom
Výborný tip od Anetky: keď do plniek dáte po jednom vyšľahanom bielku bude celý koláč nadýchanejší a bude ho viac:o)
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
|
z mlieka, cukru a drozdia urobime kvasok, nechame chvilu kysnut |
|
zatial , kym kvasok kynie, nachystame si suroviny na cesto......, ked mame kvasok hotovy, tak vymiesime cesto |
|
dobre vypracovane cesto si rozdelime na styri rovnake bochnicky, jeden hned vyvalkame na velkost plechu(cesto netreba nechat kysnut, nakysne pri peceni a musi vyjst na klasicky velky plech, valka sa na tenko) |
|
pomlety mak sme s cukrom a mliekom uvarili a nechali vychladnut, tak isto si urobime aj orechovu plnku, cukru dame podla chuti menej alebo viac, mlieka podla potreby, plnka nema byt moc riedka ale taka akurat, aby sa dobre dala rozotierat....prvy plat dame na plech a natrieme makovou plnkou |
|
vyvalkame druhy plat a ten natrieme slivkovym lekvarom, ak je moc husty to je len dobre, pretoze teplom pri peceni sa roztecie, raz som davala taky husty, ze som ho musela rukami napatlat na cesto a vtedy bol najlepsi, lebo redsi je potom po upeceni zas moc riedky |
|
vyvalkame treti plat ....aaaa....nasleduje orechova plnka, na nu dame posledny stvrty plat a znovu popichame vidlickou, plech je klasicky, velky |
|
kazde cesto popichame vidlickou a posledne na vrchu potrieme zltkom a upecieme, je naozaj vynikajuci....na vrch by mala ist este tvarohova plnka, ale po nedobrych skusenostiach s tvarohom robime takyto a nema chybu... |
|
piekla som ho vo vopred vyhriatej teplovzdusnej rure na200stupnov asi dvadsat minut az dvadsatpat potom som vypla ruru a este nechala asi desat minut dôjst...treba sledovat aj farbu povrchu...dobru chut! |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Celkom: 61 (zobrazuje sa 41-60) | << predošlé 1, 2, 3, 4 ďalšie >> |
| Jana C. (Naja) ID 3566, mimibazar.sk/najaa (24.12.2008, 8:21) |
Lucka štedrák je fantastický Ešte raz Vám prajem prekrááááááásne |
ODPOVEDAŤ |
| | Lucia H. (gupka) ID 9968 (27.12.2008, 17:16) |
Janka to sa teším |
ODPOVEDAŤ |
| Lucia F. (lucia13) ID 9254, mimibazar.sk/lucia13 (22.12.2008, 22:36) |
Mnam mnam uz sa tesime k babine, ktora ho tradicne pecie kazde vianoce a my ho vzdy schrumeme mnam |
ODPOVEDAŤ |
| | Lucia H. (gupka) ID 9968 (27.12.2008, 17:16) |
veru je mnam |
ODPOVEDAŤ |
migu m. (migu) ID 36636 (22.12.2008, 21:43) |
Mozem sa spytat, na aku velkost plechu je urobeny rozpis? Ja som ho chcela robit na vacsi, ale ledva mi to vyslo na 22 x 38 cm. Predpokladam, ze cesto je treba nechat vykysnut a potom vyvalkat. Lebo v popise to nie je napisane. Tam je iba uvedene, ze sa vypracuje cesto a potom sa z neho urobia bochniky, ktore sa vyvalkaju...Dakujem |
ODPOVEDAŤ |
| | Lucia H. (gupka) ID 9968 (27.12.2008, 17:15) |
cesto netreba nechat kysnut, nakysne az pri peceni a vyjde to na cely velky klasicky plech, treba to vyvalkat uplne na tenko |
ODPOVEDAŤ |
| Silvia K. (ikuska) ID 11338, mimibazar.sk/ikuska (14.12.2008, 8:22) |
mnam, aj ja by som ho chcela vyskusat Ale kolko mlieka treba na uvarenie maku a orechov? |
ODPOVEDAŤ |
| | Lucia H. (gupka) ID 9968 (14.12.2008, 9:49) |
mlieka tak od oka, podla toho kolko je maku, tak aby nebola plnka riedka, ma mat hustotu lekvaru, ale mozem presne odmerat a este doplnit, ked ho budem robit tento rok |
ODPOVEDAŤ |
| Lenka S. (sofia2007) ID 33823 (13.12.2008, 22:46) |
mnam mnam mnam uz sa nan tesim ked ho na vianoce upeciem |
ODPOVEDAŤ |
| | Lucia H. (gupka) ID 9968 (14.12.2008, 9:46) |
u nas je vzdyy prvy na rade na zjedenie je super, tak nech sa vydari a nech chutiiiiii, prajem krasne |
ODPOVEDAŤ |
| bozena S. (boba1957) ID 27085 (9.12.2008, 16:39) |
vianoce majú byť štedré tak verú ani Váš štedrák nebude u mňa na stole chýbať...veru tak , učím sa od mladších ...ďakujem ale že som tento receptik našla, pekný podvečer želám |
ODPOVEDAŤ |
| | Lucia H. (gupka) ID 9968 (9.12.2008, 17:33) |
Boženka, rado sa stalo, teší ma a ďakujem, že ste si vybrala tento koláčik my ho všetci priam zbožňujeme a tento rok musel byť aj na Veľkú noc želám krásne Vianoce |
ODPOVEDAŤ |
katarina S. (sunny59) ID 53813 (30.10.2008, 9:46) |
vcera som vyskusala a podaril saaaa a samozrejme, ze uz je aj zjedeny |
ODPOVEDAŤ |
| | Lucia H. (gupka) ID 9968 (30.10.2008, 11:23) |
Katka, to sa tesim a ani sa nedivim, ze uz nie je dakujem |
ODPOVEDAŤ |
Eva S. (esi) ID 32080 (27.10.2008, 20:15) |
ahoj Katka, čo je to za ameriku, keď tam nič poriadne nie je. Vedia vôbec američania čo je dobré??? |
ODPOVEDAŤ |
| | Lucia H. (gupka) ID 9968 (upravené 29.10.2008, 12:18) |
Podla mna nevedia, ja mam taky pocit, ze poznaju len hamburgery s colou a hranolkami, pizzu s donaskou do domu, cinu v krabicke a hotove jedla ktore si len zohreju v mikrovlnke a raz do roka upecu moriaka a kolac su to frajeri ale urcite nie vsetci.... |
ODPOVEDAŤ |
| Iveta S. (yvett) ID 11052 (27.10.2008, 7:42) |
|
ODPOVEDAŤ |
| | Lucia H. (gupka) ID 9968 (27.10.2008, 19:45) |
Ivetka ahoj a dakujem |
ODPOVEDAŤ |
katka l. (katus10) ID 65222 (26.10.2008, 23:07) |
Dakujem Luci, uvidim, skusim nieco vymysliet. Oni tu pecu vsetko len z krabic, co nie je nic moc .. ja vacsinou porozdavam vianocne kolaciky a ludia si nevedia vynachvalit.. Nikdy som stedrak z kysnuteho cesta nemala, vypada fantasticky, tak chcem vyskusat. Nastastie mi mama priniesla slivkovy lekvar, ani ten sa tu neda zohnat len tak lahko.. ..asi teda vynecham tvaroh, lebo truba co mam doma si pecie ako sa jej zachce, tak nechcem, aby bol nedopeceny.. |
ODPOVEDAŤ |
| | Lucia H. (gupka) ID 9968 (27.10.2008, 19:44) |
Katka, tak ti zelam nech sa vydari s tymto cestom ho zacala piect mama, je to vlastne cesto na prešporske rohlicky alebo bratislavsky zavin, lebo tak sa jej zdal najlepsi a ma pravdu u nas sa vzdy zje prvy ani neviem ake tam je original, urcite je viac druhov, tento je ale rokmi odskusany |
ODPOVEDAŤ |
katka l. (katus10) ID 65222 (26.10.2008, 19:37) |
Ahoj Luci, je mozne nahradit tuk za nieco ine?? Som v USA a niektorym surovinam tu velmi neverim, tazko sa mi pecu slovenske kolaciky, lebo vsetko je tu ine( muka, maslo..hruza). Tvoj recept je bez tvarohovej plnky, my sme ho doma robili aj s tvarohom, bol vynikajuci( i ked sme robili nieco ako linecke cesto, nie kysnute). Neviem ale, co by som mohla pouzit namiesto tvarohu, kedze ani ten sa tu neda zohnat..( ricotta alebo cottage cheese?? ) Nevie niekto?? |
ODPOVEDAŤ |
| | Lucia H. (gupka) ID 9968 (26.10.2008, 22:29) |
Ahoj Katka, aj my sme ho robievali s tvarohom, ale mame sa niekedy zdal surovy v strede, zle sa prepiekol niekedy, tak sa rozhodla robit ho takto a niekedy bol na vrchu tvaroh suchy, tak sa jej neosvedcil a ja som zdedila takyto receptus ale nie je problem dat ho na vrch...myslim, ze ta ricotta by mohla byt a kedze mam v receptoch aj kolacik s cottage cheese, tak si ho tam viem predstavit, lebo to bola dobrotka ale stym tukom ti fakt poradit neviem, mast sa da nahradit aj nejakym maslom urcite, ale akym to netusim, ale pozdravujem do dalekej Ameriky |
ODPOVEDAŤ |
| Anna J. (Aldo) ID 47989 (18.10.2008, 21:05) |
Hľadala som recept aj na iných stránkach, aj maďarských, tam som sa dopátrala k receptu zvanému flódni, ide zrejme o ten istý koláčik, a trochu histórie k nemu, ak je to teda ten istý koláčik, potom je to tradičný židovský koláčik, pečú ho v okrúhlej podobe a dávajú jednu vrstvu naviac z jabĺk, ale to nemení nič na skutočnosti, že je výborný a konkrétne tento recept je vynikajúci, piekla som ho včera - na žiadosť môjho 14 ročného zlatíčka - no už je z neho len pár kúskov!!! Odporúčam!!! |
ODPOVEDAŤ |
| | Lucia H. (gupka) ID 9968 (14.12.2008, 9:53) |
Anka, s tymi jablkami to musi byt fantasticke sice som komentarik zbadala az teraz, tak neskor ale aj tak velmi pekne dakujem |
ODPOVEDAŤ |
| Daniela U. (DanielaU) ID 44055 (6.8.2008, 21:56) |
Presne takýto robíme aj my na Vianoce len tiež dávame ešte aj tvarohovú plnku a je jeden z prvých ktoré sa hneď zožerú , nie zjedia Odporúčam ostatným |
ODPOVEDAŤ |
| | Lucia H. (gupka) ID 9968 (7.8.2008, 12:43) |
Dani dakujem u nas je to na vianoce podobne a tuto velku noc sme museli mat tiez na zelanie deti ze je to malo len raz do roka |
ODPOVEDAŤ |
Jana C. (kulinka) ID 27978 (26.3.2008, 18:21) |
ako sa hovorí 10 ľudí 10 chutí. ale dala by som si hneď z neho |
ODPOVEDAŤ |
| | Lucia H. (gupka) ID 9968 (27.3.2008, 13:27) |
|
ODPOVEDAŤ |
Jana C. (kulinka) ID 27978 (25.3.2008, 19:00) |
Skutočne fantastický koláčik akurát my sme dávali ešte navyše aj tvarohovú plnku. je skutočné fantastický |
ODPOVEDAŤ |
| | Lucia H. (gupka) ID 9968 (26.3.2008, 17:48) |
ano ma tam ist, ale mne sa tvaroh neosvedcil ale aj bez neho je fajnovy |
ODPOVEDAŤ |
| Jana C. (Naja) ID 3566, mimibazar.sk/najaa (24.3.2008, 20:37) |
Lucka kým ho upečiem ešte dve otázočky.Na akej teplote sa pečie?A ako dlho ?Ďakujem |
ODPOVEDAŤ |
| | Lucia H. (gupka) ID 9968 (upravené 24.3.2008, 22:11) |
piekla som ho vo vopred vyhriatej teplovzdusnej rure na200stupnov asi dvadsat minut az dvadsatpat potom som vypla ruru a este nechala asi desat minut dôjst...treba sledovat aj farbu povrchu...dufam, ze sa ti podari mne sa teraz podaril priam ukazkovo, ale nie vzdy tak bolo zalezi na rure ako pecie |
ODPOVEDAŤ |
| | | Jana C. (Naja) ID 3566, mimibazar.sk/najaa (24.3.2008, 22:46) |
Ok.Ďakujem.Mám tiež teplovzdušku tak keď upečiem napíšem či sa podaril a hlavne či chutil |
ODPOVEDAŤ |
zuzana v. (zuziqa) ID 21362 (24.3.2008, 19:25) |
O tomto koláčiku som počula samé chvály,ale tomu postupu celkom nerozumiem.Kde si dala ten štvrtý plát?Aj na ten lekvár slivkový si dala jeden a tak si dala tretí?Na ten si potom dala orechovú plnku a tak posledný plát?Takto by mi to vychádzalo,lebo to si v postupe neuviedla,vieš pre tie menej chápavé.Pá |
ODPOVEDAŤ |
| | Lucia H. (gupka) ID 9968 (24.3.2008, 19:40) |
nooo to budem musiet napravit jeden plat na spodok pekaca a dat mak, potom dat druhy plat a nan dat lekvar, potom treti plat a dat orechy a na orechy dat strvrty plat, popichat vidlickou natriet zltkaom alebo vajcom a upiect dufam, ze to bude stacit keby nieco, tak napis |
ODPOVEDAŤ |
Kristína S. (KristyS) ID 21250, mimibazar.sk/kristys (24.3.2008, 15:56) |
ja som stedrak robila prvykrat tieto vianoce a bol vyhlaseny za novy rodinny vianocny zakusok. MNAM |
ODPOVEDAŤ |
| | Lucia H. (gupka) ID 9968 (24.3.2008, 18:36) |
ja som ho musela robit na synovu ziadost aj teraz na Velku noc inac ho tiez robievame na Vianoce |
ODPOVEDAŤ |
| Jana C. (Naja) ID 3566, mimibazar.sk/najaa (24.3.2008, 14:36) |
NO JA TENTO KOLACIK MILUJEM A DOTERAZ SOM SI HO LEN KUPOVALA.URCITE VYSKUSAM VDAKA ZA RECEPT |
ODPOVEDAŤ |
| | Lucia H. (gupka) ID 9968 (24.3.2008, 18:37) |
nie je za co, rado sa stalo tak nech sa vydari |
ODPOVEDAŤ |
Maja I. (maya86) ID 29246 (24.3.2008, 10:06) |
my ho robime kazde Vianoce, je uzasny, odporucam |
ODPOVEDAŤ |
| | Estera L. (saxinka) ID 14692 (upravené 18.10.2008, 21:32) |
pripajam sa k Majke, je naozaj uzasny, aj ja ho robievam len dávam ešte aj tvarohovú plnku |
ODPOVEDAŤ |
| | Lucia H. (gupka) ID 9968 (24.3.2008, 10:17) |
|
ODPOVEDAŤ |
Celkom: 61 (zobrazuje sa 41-60) | << predošlé 1, 2, 3, 4 ďalšie >> |