saska z. (saskazimova) ID 229310 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbili 4 návštěvníci)
Sýta chilli polievka
[ recept č. 45339 zo dňa 13.1.2012 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Táto polievočka je úžasným vynálezom na chladné zimné večery, keď prídete uzimení a lační domov. Je chutná, huttná a sýta, preto je super aj pre návštevy – stačí, keď im uvaríte túto polievočku a naservírujete ju s chlebíkom natrhaným na kúsky pekne naaranžovaným v nejakom košíčku (samozrejme, najlepšie, ak je váš vlastnoručne čerstvo upečený) a nič viac netreba, aby ste ich zasýtili. Navyše je táto polievočka lacná, veľmi rýchla a veľmi jednoduchá na prípravu. Ingrediencie na 4 litrový hrniec: 1x balíček mletého mäsa (ja používam ten z Billy, je to balíček mix mletého mäsa a je to veľmi chutné mäsko, s ktorým mám dobré skúsenosti a používam ho všade, kam ide mleté mäso, jeden balíček stojí cca. 1 euro. Kto chce fajnovejšiu verziu, môže kúpiť rovnako v Bille mleté hovädzie, to stojí asi 3 eurá balíček) zeleninový bujón soľ 1x pradajka 1x zelená paprika 2x veľká cibuľa majoránka mletá rasca práškový cesnak mleté čierne korenie kryštálový cukor (ja používam 1 vrecúško HB cukru, to je také optimálne množstvo) kúsok pórku (asi 5 cm, najlepšie, ak máte zelenú časť, ak nie, môže byť aj biela) pasírované paradajky (najlepšie sú z Lidl od Nostia – majú totiž tú správnu hustotu, sú správne sladke aj kyslé a stoj iba 60 centov) paradajkový pretlak (najchutnejší aj najhustejší je opäť z Lidl od Nostia) 1 celá plechovka čiernych Kidney fazuliek v slanom náleve (opäť som spokojná veľmi s tými z Lidl) 1 celá plechovovka bielych fazuliek v tomatovom náleve (a opäť tie Lidlové sú dobručké) chlebík alebo bageta alebo pizza chlieb/štangle
POSTUP PRÍPRAVY
Cibuľu nakrájame na drobné kocky a opražíme na oleji. Podlejeme vodou a dusíme cca. 20 minút zakryté pod pokrievkou. Potom pridáme umyté mleté mäso. Opražíme a potrháme varechou na drobučké časti, smažíme až kým nie je nabielo usmažené. Podlejeme vodou, aby bolo všetko úplne zakryté a dusíme pod pokrievkou. Po cca. 10 minútach pridáme nadrobno pokrájanú paprriku, paradajku a pór a vhodíme do polievky. Prisypeme za 2 ČL: rasce, soli, majoránky, cesnaku, mletého čierneho korenia a chilli. Prisypeme celé vrecúško BH cukru. Poriadne premiešame a vmiešame celé pasírované parajky, celý pretlak. Vlejeme celé plechovky fazulí aj s nálevom. Zamiešame a dusíme pod pokrievkou na najmenšom ohni. Hotové to máte tak do 20 minút, ale polievočka je o to chutnejšia, čím dlhšie sa varí, ja varím aspon 2 hodiny, len treba miešať tak každú štvrť hodinu, lebo pretlak sa zvykne pripaľovať. Pred tým, než odstavíte, finálne dochuťte. Servírujte horúce a s natrhaným chlebom alebo bagetkou (príp. veľmi rýchlo k tomu môžete upiecť mňamky pizza chlebík, recept na jeden super rýchly pridám).
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Ingrediencie na 4 litrový hrniec:
1x balíček mletého mäsa (ja používam ten z Billy, je to balíček mix mletého mäsa a je to veľmi chutné mäsko, s ktorým mám dobré skúsenosti a používam ho všade, kam ide mleté mäso, jeden balíček stojí cca. 1 euro. Kto chce fajnovejšiu verziu, môže kúpiť rovnako v Bille mleté hovädzie, to stojí asi 3 eurá balíček)
zeleninový bujón
soľ
1x pradajka
1x zelená paprika
2x veľká cibuľa
majoránka
mletá rasca
práškový cesnak
mleté čierne korenie
kryštálový cukor (ja používam 1 vrecúško HB cukru, to je také optimálne množstvo)
kúsok pórku (asi 5 cm, najlepšie, ak máte zelenú časť, ak nie, môže byť aj biela)
pasírované paradajky (najlepšie sú z Lidl od Nostia – majú totiž tú správnu hustotu, sú správne sladke aj kyslé a stoj iba 60 centov)
paradajkový pretlak (najchutnejší aj najhustejší je opäť z Lidl od Nostia)
1 celá plechovka čiernych Kidney fazuliek v slanom náleve (opäť som spokojná veľmi s tými z Lidl)
1 celá plechovovka bielych fazuliek v tomatovom náleve (a opäť tie Lidlové sú dobručké)
chlebík alebo bageta alebo pizza chlieb/štangle |
![]() |
Cibuľu nakrájame na drobné kocky a opražíme na oleji. Podlejeme vodou a dusíme cca. 20 minút zakryté pod pokrievkou. |
![]() |
Potom pridáme umyté mleté mäso. Opražíme a potrháme varechou na drobučké časti, smažíme až kým nie je nabielo usmažené. Podlejeme vodou, aby bolo všetko úplne zakryté a dusíme pod pokrievkou. |
![]() |
Po cca. 10 minútach pridáme nadrobno pokrájanú papriku, paradajku a pór a vhodíme do polievky. |
![]() |
Po cca. 10 minútach pridáme nadrobno pokrájanú papriku, paradajku a pór a vhodíme do polievky. |
![]() |
Prisypeme za 2 ČL: rasce, soli, majoránky, cesnaku, mletého čierneho korenia a chilli. Prisypeme celé vrecúško BH cukru. |
![]() |
Poriadne premiešame a vmiešame celé pasírované parajky, celý pretlak. Vlejeme celé plechovky fazulí aj s nálevom. Zamiešame a dusíme pod pokrievkou na najmenšom ohni. |
![]() |
Hotové to máte tak do 20 minút, ale polievočka je o to chutnejšia, čím dlhšie sa varí, ja varím aspon 2 hodiny, len treba miešať tak každú štvrť hodinu, lebo pretlak sa zvykne pripaľovať. Pred tým, než odstavíte, finálne dochuťte. Servírujte horúce a s natrhaným chlebom alebo bagetkou (príp. veľmi rýchlo k tomu môžete upiecť mňamky pizza chlebík, recept na jeden super rýchly pridám). |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |