Aďka B. (PnAdka1) ID 203399 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 18 návštěvníkov)
Originál recept na taliansku vianočnú bábovku Panettone
[ recept č. 44617 zo dňa 4.12.2011 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
500 g zmiešanej múky(250 g hladkej múky+ 250 gramov polohrubej múky zmiešame), 12 g droždia, 1 KL medu, 60 ml mlieka, 16 dkg kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 5 g soli, 7 ks vajec ( 4 celé a 3 žĺtka), 16 dkg obyčajného masla, kôra z jedného citróna, 12 dkg sušených hrozienok vopred namočených v rume, 40 g oranžátu a 40 g citronátu
POSTUP PRÍPRAVY
Príprava je zložitejšia, ale o to viac si potom človek vychutná ten výsledok. Takže príprava pozostáva z 4 fáz
1.Fáza : Hrozienka si namočíme do rumu, nech nabobtnajú a zmäknú. V 60 ml mlieka si rozpustíme 1 KL medu, pridáme 10 g droždia a 10 dkg zmiešanej múky (hladká s polohrubou). Cesto miešame, pokiaľ bude jemné, nelepivé. Dáme do nejakej misky, prikrijeme fóliu a necháme na teplom mieste(ja zvyknem na radiátore) podkysnúť 1 hodinu.
2.Fáza : Do cesta postupne vmiešame 2 celé vajcia, 2 gramy droždia, 60 g zmäknutého masla, 6 dkg cukru a asi 18 dkg zmiešanej múky. Dobre vymiesime a necháme 2 hodiny na teplom mieste kysnúť.
3.Fáza : Do vykysnutého cesta pridáme 2 celé vajcia, 3 žĺtky, 22 dkg zmiešanej múky, hnietime kým je cesto elastické, potom pridáme 10 dkg cukru a soľ. Keď je cesto spracované dáme ešte do ňho 10 dkg masla, oranžát, citronát, 1 vanilkový cukor, citrónovú kôru, hrozienka, zmiešame, znova dáme do nádoby, prikryjeme fóliou a na teplom mieste necháme kysnúť daľsie 2 hodiny.
4.Fáza : Po vykysnutí cesto dobre premiešame na pomúčenej doske, spracujeme tak, aby sa nám nelepilo, sformujeme do tvaru gule a dáme do bábovkovej formy vystlanej papierom na pečenie, opäť necháme ešte podkysnúť zhruba 2 hodiny, alebo pokiaľ nemáme cesto zarovno formy. Po tomto čase si predhrejeme rúru a pečieme vo vyhriatej zhruba hodinu.Ešte pred pečením vždy uložím na povrch bábovky pár plátkov masla a šup do rúry. Treba si to odsledovať. V originál recepte je že by sa to malo piecť nasledovne : 10-15 minút na 200 C, 10-15 minút na 190 C a zostatok asi pol hodinu na 180 C, resp.kým vrchná kôrka nebude tmavá. Celkovo teda asi hodinu, ale záleží aj od rúry.
Prajem Vám, nech sa podarí a všetkým chutí, nám teda chutila famózne a po takej zdĺhavej robote o to viacej, Dobrú chuť |
Erika S. (Erika121160) ID 132795 (5.12.2011, 14:51) |
Originál bábovky mávame na z Talianska a veľmi nám chutia. U nás v obchodoch sú neskutočne predražené. Že by som si ju na upiekla?  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Aďka B. (PnAdka1) ID 203399 (5.12.2011, 15:32) |
Erika môžem naozaj len odporučiť, dajte vedieť ako to dopadlo. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Darina B. (danda3) ID 104195 (4.12.2011, 18:08) |
Aďka, bábovka vyzerá výborne, dúfam, že sa dostanem k jej vyskúšaniu!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Aďka B. (PnAdka1) ID 203399 (5.12.2011, 8:52) |
Darinka vrelo odporúčam, videla som pár receptov na nete, ale toto sa tomu absolutne nevyrovna, je to naozaj ako original. Hádam bude dosť času na vyskúšanie.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Aďka B. (PnAdka1) ID 203399 (5.12.2011, 8:55) |
Sylvi zdravím, ja neviem , ak máte radi originál panettone, čo sa dá dostať kúpiť teraz cez Vianoce v obchodoch, tak potom vám isto zachutí aj tento recept. Koľko ľudí, toľko chutí. Treba vyskúšať.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |