Maria P. (teleflex) ID 105501 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 16 návštěvníkov)
Kapustníky...
[ recept č. 43780 zo dňa 27.10.2011 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Tak toto sú tie pravé koláče, ktoré sa mi od detstva spájajú s "preddušičkovým " obdobím. Každý, kto ich pozná má na ne svoj osvedčený recept aj ja mám...tento: Na cesto: 300g hladkej múky, 400 - 450g polohrubej múky, 70 - 100g kryštálového cukru, štipka soli, 1 PL olej, 1 kocka droždia, asi 100ml teplého mlieka a 200ml teplej vody. Na náplň: 1 malá hlávka kapusty, 100-150g kryštálového cukru, trocha oleja, štipka soli, štipka mletého čierneho korenia a štipka mletej rasce.
POSTUP PRÍPRAVY
Najskôr si nachystám náplň /dobré je urobiť deň vopred, ale netreba/. Kapustu očistím od vrchných listov, vykrojím hlúbiky a nadrobno nakrájam. Na rozpálenom oleji skaramelizujem cukor, keď je pekne hnedý, nasypem kapustu, trochu osolím, okorením a posypem rascou - všetkého stačí medzi prsty. Premiešam, zakryjem a dusím vo vlastnej šťave. Keď úplne zmäkne, nechám v sitku odtiecť šťavu a vychladnúť. Čas na cesto...do misky si vysypem obe múky, štipku soli a premiešam. Urobím jamku, do ktorej nasypem cukor, dokolečka - aby nebol v priamom kontakte s droždím - vylejem olej /fakt stačí len 1 PL/, zalejem mliekom a nechám asi 10 minút podkysnúť. Keď je droždie spenené, prilejem vodu a miesim. Spočiatku sa cesto zdá riedke, ale počas miesenia pekne zhustne. Nakoniec má byť cesto mäkké, ale nelepivé /ak bude treba stačí prisypať múku alebo po lyžiciach doliať vodu/. Prikryjeme misku čistou utierkou a necháme 30 minút kysnúť. Cesto je pripravené na ďalšiu prácu, keď zdvojnásobí svoj objem. Potom ho vyklopíme na pomúčenú dosku a vymiesime ešte raz. A teraz môžeme cesto vyvaľkať asi na 1 cm, vykrojiť kolieska, ktoré plníme alebo urobiť šúľok a nakrájať na kúsky, tie potom prstami roztlačíme na placky, ktoré tiež naplníme. V oboch prípadoch pospájame kraje, dobre stlačíme a vytvoríme batôžtek. Ten otočím spojmi nadol a jemne dlaňou roztlačím - sploštím. Poukladám na vymastený plech nechám 10 minút odpočívať. Pečiem prvých 10-15 minút na 150 stupňov a potom teplotu zvýšim na 180 stupňov a dopečiem dozlatova. Ešte horúce potriem olejom a posypem práškovým cukrom. Tak takto ich robievam ja...a sú "predušičkové" :-)
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
a ešte jedna fotka... "čerstvejšia" |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
 | slavka b. (slawi75) ID 113183 (13.9.2015, 10:22) |
Tak o tomto snivam uz veeelmi dlho jedla som ich este ked som mohla lepkove. Musim ich raz vyskusat spravit v bezlepkovej podobe, ale na plnku pridem k tebe, paci sa mi  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Maria P. (teleflex) ID 105501 (13.9.2015, 19:03) |
Pokojne sa zastav... hlavne počas jesenných sychravých dní sú u mňa dosť často na stole  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | kristína s. (nigina) ID 32120 (30.10.2014, 18:51) |
To je úplne skvostný receptuš, Maria. Už som si ho uložila Robila som kapustníky len raz, keď bola u nás moja mama a urobila mi do nich plnku. Ja som tým nebola nejako nadchnutá, ale po upečení to bolo fantastické a skoro všetky zo..al či vlastne spapkal môj . Myslím, že to robila tak podobne ako v tvojom recepte. Ďakujem Majka  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Maria P. (teleflex) ID 105501 (30.10.2014, 20:30) |
Kristínka, nie je zač... môj ich tiež dnes spráskal dosť a ešte aj do roboty si bral ...dúfam, že sa Ti vydaria a manžel si znova pochutí  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Katarína J. (ka.ja) ID 195124 (3.3.2012, 11:05) |
Výborný recept. Ďakujem |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Maria P. (teleflex) ID 105501 (3.3.2012, 12:50) |
Za máličko, Katka a ďakujem...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Maria P. (teleflex) ID 105501 (31.10.2011, 21:14) |
Ďakujem, Darinka  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Anonymní uživatel (Zrušený účet) ID 102843 (29.10.2011, 21:37) |
kapustniky obcas robim miluje ich moja mamina..super  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Maria P. (teleflex) ID 105501 (30.10.2011, 16:38) |
Ďakujem, Dadka  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Saša L. (Alexa61) ID 107270 (28.10.2011, 22:01) |
to je kolac nasladlo? Moj otec stale spomina kapustovu strudlu na sladko, je to nieco podobne? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Maria P. (teleflex) ID 105501 (29.10.2011, 14:00) |
presne, tak nasladko, myslím, že plnka by mohla ísť aj so štrúdlľového cesta, len by som z nej po odkvapkaní ešte trochu vytlačila šťavu, aby nepremočila štrúdľové cesto... |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Helena A. (hela60) ID 19552, mimibazar.sk/hela60 (28.10.2011, 9:46) |
ĎAkujem za recept, dnes ich urobím. Kapusta už čaká asi týždeň  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Maria P. (teleflex) ID 105501 (28.10.2011, 12:09) |
Za máličko Helenka, tak nech sa vydaria ...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Beáta P. (Bejulík) ID 171264 (28.10.2011, 7:11) |
Tieto si aj ja pamätám a už sa na ne chystám. Vyskúšam Tvoj receptík, ale si ho upravím do light podoby  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Maria P. (teleflex) ID 105501 (28.10.2011, 12:00) |
Pokojne uprav, veď každý si môže podľa gusta  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Eva H. (Bekyna) ID 141495 (27.10.2011, 20:19) |
...už som ich dávno nerobila, ale práve včera sme ich spomínali, asi je najvyšší čas......??, m§j drahý by mal veľkú radosť  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Maria P. (teleflex) ID 105501 (27.10.2011, 21:08) |
Veru je, Evka, ako aj vyššie píšem, neviem prečo /asi že je sezóna kapusty? / tak sa mi práve kapustníky s týmto obdobím spájajú . A presne si pamätám, ako vynikajúco chutili, keď sme sa zmrznutý po "pálení" sviečok vracali...najsamlepšie s horúcim čajíkom  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
andrea b. (borkovicka) ID 92273 (27.10.2011, 18:27) |
milujem kapustníky,v najbližšej dobe určite upečem,vyzerajú fantasticky  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Maria P. (teleflex) ID 105501 (27.10.2011, 21:01) |
ďakujem, Andrejka , tak nech sa podaria  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |