Vážení návštevníci,
reagovať na príspevky môžu iba registrovaní užívatelia. Vyplňte krátky registračný formulár a staňte sa naším členom.
Ak ste už u nás zaregistrovaní, prihláste sa prosím.
Tešíme sa na vás.
Zlatica K. (kelka23) ID 44449 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 17 návštěvníkov)
Šmóre a varený kompót ♥ ♥ ♥
[ recept č. 43588 zo dňa 20.10.2011 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
ŠMÓRE : 3 vajcia * 200 ml mlieka * 125 g hl. múky * 1 vanil. cukor * štipku soli * 1/2 KL práš. do pečiva * ..... olej na opekanie .......................................KOMPÓT : jablká * kryš. cukor * klinčeky * kúsok celej škorice *
POSTUP PRÍPRAVY
Toto výborné sladké jedlo nám robievala babička, keď sme u nej boli cez letné prázdniny. K nemu po škorici voňajúci jablčkový bio kompót. Vyskúšajte bude chutiť hlavne detičkám.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
1. Mlieko vymiešame s vajíčkami. Pridáme vanilkový cukor , soľ a prášok po pečiva. |
![]() |
2. Postupne pridáme múku. Ja som použila šlahač, aby neboli hrudky. Cesto necháme odstáť minimálne 1/2 hodiny. |
![]() |
3. Medzitým si očistíme a nakrájame jablká. |
![]() |
4. Vložíme do hrnca a zalejeme vodou. Pridáme cukor podľa chuti / 4 - 5 PL / , klinčeky, kúsok škorice. |
![]() |
5. Dáme variť a ešte pridáme trochu citrónovej šťavy. |
![]() |
6. Keď začnú vrieť, stíšime plameň a chvíľu povaríme. Ochutnáme, keď treba ešte osladíme. Jablká musia byť mäkké, ale nesmú sa rozpadávať. |
![]() |
7. Na teflónovej panvici rozohrejeme olej a vylejeme cesto, ako keby sme robili hrubé palacinky. / 1- 1,5 cm / Keď je jedna strana opečená , prevrátime na druhú stranu a necháme prepiecť. |
![]() |
8. Vidličkou cesto rostrháme a ešte pripečieme dochrumkava. |
![]() |
9. Naložíme na tanier a posypeme práš. cukrom. Podávame s uvareným a vychladeným kompótom. |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Monika B. (Monullik) ID 170902 (16.1.2012, 12:19) |
skvely napad  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Zlatica K. (kelka23) ID 44449 (16.1.2012, 12:36) |
.......  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Anna J. (viva041) ID 34768 (30.10.2011, 8:37) |
Robila som dnes na raňajky . Len sme si to preliali skaramelizovanými banánmi  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Zlatica K. (kelka23) ID 44449 (31.10.2011, 15:05) |
Hmmm , to musela byť dobrotka s banánmi. ....  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Katarína T. (studiokatja) ID 26305, mimibazar.sk/studiokatja (24.10.2011, 9:40) |
Zlatka toto jedlo som jedla od malička už ho toľko nerobievam, robila som ho tiež deťom. Jablkový kompót si robievam a milujem ho teplý, ale aj studený vytiahnutý z chladničky. Dá sa jesť len tak, keď príde na človeka mlsná  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Zlatica K. (kelka23) ID 44449 (26.10.2011, 22:38) |
Ahoj Katka. Kompótik mám rada v lete... z chladničky,ale hlavne z bio - jabľčok zo záhradky... Spolu je to naozaj super kombinácia.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | marika s. (majika) ID 25798, mimibazar.sk/majika (23.10.2011, 14:10) |
hm?? hadam aj vyskušam, vyzera to zaujimavo  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Zlatica K. (kelka23) ID 44449 (23.10.2011, 16:13) |
Potom napíš, či chutilo. ....  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Ivana K. (IvanaKC) ID 156112 (21.10.2011, 13:37) |
fíha, toto som ešte nejedla, musí to byť mňamka |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Zlatica K. (kelka23) ID 44449 (23.10.2011, 14:18) |
Ahoj Ivanka, len Ty si musíš dať tú svoju múku. ...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva A. (Eviana) ID 114156 (21.10.2011, 10:16) |
Zlatka, toto je naozaj výborné sladké jedlo. . Najlepšie na svete som ho jedla od mojej svokry - akurát ona po potrhaní dáva cesto zapiecť do rúry do chrumkava. Originálny názov je v maďarčine a znie "Šmorni" alebo aj "Čásar morža" (cisárske odrobinky). Šmóre je myslím pozáhoráčtený výraz z maďarského šmorni A s tým jablkovým kompótom to musí byť veľká lakocinka  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Zlatica K. (kelka23) ID 44449 (23.10.2011, 14:15) |
Ahoj Evka. Mám ešte jeden receptík, ten sa robí z krupice a s horúcim mliekom. Pridám neskôr . Ten sa pečie v rúre.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Eva A. (Eviana) ID 114156 (23.10.2011, 20:33) |
Budem sa tešiť, tieto staré recepty majú veru veľa čo do seba a škoda ich nechať zapadať prachom. Ja som tu kedysi pridala jedlo, ktoré som sa naučila robiť od svokry - Darašterc (krupicový šterc) - je to tiež skvelé obyčajné a finančne nenáročné jedlo z doby dávno minulej: http://www.mimibazar.sk/recepty.php?id=9&user=114156 Takže naozaj veľmi chválim Tvoje krásne nostalgické spomínanie na starkú prostredníctvom takýchto úžasných receptov  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Zlatica K. (kelka23) ID 44449 (24.10.2011, 2:39) |
Ahoj Evka. .... ,že som to jedla s tou opraženou cibuľkou. Viem ,že mi to chutilo,asi to urobím aj dnes. Už idem spať. . Ráno ma určite zobudí a Ďakujem za receptík, potom napíšem.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Irena W. (irmuska) ID 105511 (21.10.2011, 9:09) |
Zlatka, keby si ty vedela, akú nostalgiu si mi navodila, toto som nejedla asi 100 rokov. Keď som bola tak som to mohla jesť stále . Pekné, že aj takéto recepty tu máme . |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Zlatica K. (kelka23) ID 44449 (23.10.2011, 14:07) |
Ďakujem Irenka. Ale z domácich vajíčok je to najsuper.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Jana R. (Jankaamacko) ID 101321 (20.10.2011, 23:54) |
podobné ako Trhanec?  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Zlatica K. (kelka23) ID 44449 (21.10.2011, 0:01) |
Janka, po slovensky sa to že volá trhanec. ...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | kristína s. (nigina) ID 32120 (20.10.2011, 23:27) |
Šmóre? to som ešte nepočula. Znie mi to ako taká zahoráčtina, ale fakt neviem otipnúť oblasť SVK, odkiaľ by to mohlo byť? No veru, Zlatka, tieto šmóre vyskúšam ...páčia sa mi  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Zlatica K. (kelka23) ID 44449 (20.10.2011, 23:47) |
Presne si to odhadla Kristínka. K babičke sme chodievali každé leto cez prázdniny na záhorie. Na toto obdobie máme so sestrou len tie najkrajšie spomienky . Už nám ostala iba chalupa, kde s radosťou chodievame. .... Vždy sa nás pýtala , čo nám má uvariť. Parené buchty , alebo šmóre...proste niečo sladké...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (20.10.2011, 22:10) |
juj, sladke obedy moc nemusim,ale raz za cas pride chut a toto by som si veru dala verim, ze sa podari vyskusat, urcite bude chutit aj muzovi,kedze je to poopekane do chrumkava,on take rad  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Zlatica K. (kelka23) ID 44449 (20.10.2011, 23:58) |
Janík, presne tak, treba to poriadne opiecť dochrumkava. Na mojej to tak nevyzerá. Mám to nejaké bledé. Babička nám to robievala z domácich vajíčok. To bola iná farba. ...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |