jana j. (Janushinka) ID 30839 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 26 návštěvníkov)
Veľkonočný syrek
[ recept č. 4348 zo dňa 9.3.2008 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
10-12 vajec ( podľa veľkosti ), 1 l mlieka, trochu soli ( cca 1 ČL ) *sieťka*
POSTUP PRÍPRAVY
všetko dáme spolu variť do hrnca na menšom plameni, za stáleho miešania, aby nám neprihorelo mlieko. keď už vidíme že hmota hustne, hrudkoveje (ako tvaroh), tak odstavíme z plamena a prelejeme cez sieťku ( gázu ). sieťku na konci uviažeme a dáme na cca pol dňa do chladnejšej miestnosti odkvapkať zavesenú na nejakej vareche alebo čo máte po ruke... skvele to chutí so všetkými veľkonočnými mašktami a cviklou.. ;) |
Martina K. (Kosice) ID 178584 (11.11.2013, 10:01) |
Teda, musím říct, je to výborné. Na čerstvý chléb s máslem a posolit. Mňamka  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | jana j. (Janushinka) ID 30839 (12.11.2013, 7:23) |
ďakujem, som veľmi rada, že chutí možno nabudúce skúste aj verziu s pokrájanou pažítkou, tiež je super pekný deň  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Henrieta S. (laborca) ID 102713 (2.7.2009, 21:24) |
ja mám veľkú gázu a veľké sitko, tak 22 vajec a 2,5mlieka, nič iné pak by som ju aj celú sama zjedla s troškou soli :D, u nás sa volá hrudka  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | jana j. (Janushinka) ID 30839 (3.7.2009, 13:01) |
no u nás je to niekedy podobné ale väčšinou robíme jednu dávku a o pár dní druhú, nech je to čerstvé, zatiaľ nikdy problém zjesť to  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | ANDREA M. (Rejka) ID 3989, mimibazar.sk/logina (18.2.2009, 10:50) |
Tak toto robím aj ja , ale polovičné dávky, 1x na slano a 1x na sladko aj s hrozienkami a robím to v hrnci na mlieko( taký, čo píska a má dvojité dno, kde sa leje voda)- tam sa to isto nepripáli. Tak sa už teším... a červená repa k tomu a nejaké mäsko....  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Lucia H. (gupka) ID 9968 (21.3.2008, 17:50) |
Jednoduche a veeeelmi chutne ja som tam dala aj bylinky a korenie, tak je aj pikantnejsi a super , som sa docitala ze vraj sa podava aj s chrenovou slahackou  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (18.2.2009, 14:57) |
my si ku syrku davame cviklu s chrenom a takisto chren zmiesany s kyslou smotanou - nie tak tucne ako so slahackou  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  | jana j. (Janushinka) ID 30839 (20.2.2009, 14:35) |
presne tak, cvikla nesmie chýbať... juj, už aby tu bola veľká noc  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Petra S. (Navis) ID 28412 (21.3.2008, 13:30) |
Tak tohle musím udělat!! Jen doufám že to nějak nepokazím .Už jsem to jedla strejda je ze Slovenska a taky je slovensko kousek od nás. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | jana j. (Janushinka) ID 30839 (21.3.2008, 15:28) |
Myslim, že to určite nepokazíte, nie je na tom čo pokaziť a určite vyskúšajte, je to skvelé a ako čítam, tak asi aj ja jeden urobím nasladko... |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
iveta m. (evitah21) ID 26676 (21.3.2008, 12:05) |
Je to tradičné veľkonočné jedlo z východného Slovenska, ja si vajíčka najprv rozmixujem a potom vlejem do mlieka, robím to sladko slané a najprv precedím cez sitko až potom cez utierku(gázu). Robí sa to za horúca - myslím vytlačenie tej prebytočnej šťavy cez utierku, ruky si priebežne ochladzujem v studenej vode. Niekedy pridávam aj hrozienka. Je to vynikajúce! |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Paula B. (paula) ID 229 (10.3.2008, 19:18) |
Ahoj Janka,mne to doteraz robila svokra,ale tento rok to chcem skusit sama.Je to trocha sladke dava sa tam aj cukor,je to fakt dobre,dufam,ze sa to tento rok podari aj mne |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Eva S. (pudlice) ID 26626 (10.3.2008, 18:38) |
Dobrý den Jani, nedá mi to abych vám nenapsala.I my na severní Moravě tento sýr děláme.Manželovo rodiče pocházeli s východního Slovenska a bylo to tradiční jídlo na Velikonoce. Ještě k tomu dělá řepu červenou.Vždycky se moc těšíme až se toto jídlo bude dělat.I mrskači k nám chodí kvůli tomuto sýru. Mějte se pěkně a krásné svátky jara.Eva |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | jana j. (Janushinka) ID 30839 (10.3.2008, 19:36) |
Jéééj, tak to som netušila, že aj na Morave ho poznajú.. ale o to lepšie... a aj ja Vám prajem krásne sviatky...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Janka R. (Janka12) ID 16217 (10.3.2008, 18:06) |
už sa teším keď to budem robiť mi to tiež veľmi ľúbime vyskúšajte je to super mi tomu hovoríme Veľkonočná hrudka  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Erika Dirdová (serafina) ID 16771 (10.3.2008, 17:37) |
aj ,,mi vždy robieváme..je to ..veľmi mňamka§!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Slávka K. (slavenka) ID 760, mimibazar.sk/slavenka (10.3.2008, 15:52) |
toto sa robi aj u nas...super efektne to vyzera s nakrájanou kapiou...alebo s kúskami húb...a super to vyzera, ked to natlačíte do vycistenej papriky....potom krájate take kolieska... zeleno-žlté Papá sa to ako syr  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Jana G. (jakubivka) ID 22078, mimibazar.sk/jakubivka (21.3.2008, 11:44) |
no asi to vyskúšame, kedy to treba dať do tej papriky, ked je to ešte teplé janka |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
jana j. (Janushinka) ID 30839 (10.3.2008, 15:46) |
Martinka, petruška je petržlenová vňať.. a my to doma podávame narezané na platky spolu s veľkonočnou šunkou narezanou na plátky, klobáskou, cviklou, tým sladkým koláčom.. ale ja by som to aj take same o sebe jedla konzistenciu to ma asi ako ovčí syr...chuť neviem popísať, taká fajná a zhustne to tak tým varením... to je ako keď sa domáci tvaroh robí.. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Martina V. (Martina1305) ID 11582, mimibazar.sk/martina1305 (10.3.2008, 17:11) |
Janka, dakujem za info, zase som o nieco múdrejšia. Pôvodne som zo západného Slovenska, bývam na strednom, ale ešte som také slovo nepočula. A syrík niekedy vyskúšam, vyzerá to perfektne.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  | jana j. (Janushinka) ID 30839 (10.3.2008, 17:14) |
no, už len ten východ chýba... u nás, na východe, všetci rodinní príslušnici ho robia...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Jana G. (jakubivka) ID 22078, mimibazar.sk/jakubivka (21.3.2008, 11:43) |
nie ja som z breziny, robíme to tak ale na sladko+ vanílínový cukor, niekto to robí aj na slano |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Martina V. (Martina1305) ID 11582, mimibazar.sk/martina1305 (10.3.2008, 15:37) |
vyzera to zaujimavo. ani sa mi nechce verit, ze len mlieko s vajickami takto zhustne. ešte som to nikdy nejedla, tak dievčence poraďte, ako to podávate? iba s chlebíkom a zeleninou? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Mira G. (Mira.G) ID 799 (10.3.2008, 14:51) |
baby, tak toto vidím prvýkrát ako to chutí? dá sa to ku niečomu prirovnať? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | zuzana v. (tokaji) ID 16570 (10.3.2008, 14:48) |
U nás doma sa to nerobievalo, naučila ma to robiť až moja suseda ( ), ale zmizne to u nás zo stola vždy ako prvé!........... .......a do sladkej pridávam aj vanilkový cukor......vonia to potom naprosto ú-ž-a-s-n-e-...............  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Jarmila C. (ciglanova) ID 9282 (9.3.2008, 18:50) |
My robime slanu, ale aj sladku. Mnam, ta je podla mna ovela lepsia. Neviem sa jej dojest...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Silvia K. (silvuška) ID 10951, mimibazar.sk/silvuska (9.3.2008, 18:35) |
nehnevajte sa, ja som blba , ešte som to nerobievala, vajca treba rozbiť do mlieka a tak miešať? Ako dlho sa to asi varí?Tiež nám to chutí, len doteraz nám to robievala babka, chcela by som to vyskúšať sama. Vďaka  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | jana j. (Janushinka) ID 30839 (9.3.2008, 18:50) |
ale kdeže, to su normálne otázky.. takže normálne mlieko vyleješ do hrnca a hneď do toho rozbiješ cele vajička a zapneš sporak, na miernejši plameň..a miešaš opatrne..postupne sa začnu tvoriť také hrudky a keď to už bude také hustejšie,(cca 20-25min-neviem presný čas) tak to vypneš a zcediš.. ide o to, aby keď to zcediš, aby ti ten syrek ostal v tej sieťke a prebytočna voda sa zliala.. dúfam, že som to jasne napísala.. tak držim place, aby sa vydaril  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  | Silvia K. (silvuška) ID 10951, mimibazar.sk/silvuska (9.3.2008, 18:57) |
áááno už je to jasné, vďaka  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Janette Ž. (pupava) ID 3257 (9.3.2008, 17:23) |
Aj ja ho robievam takto ešte so štipkou čierneho korenia a babka tam nakoniec dáva aj posekanu zelenu petrušku.Už sa ťešim na tie mnam Velkonočné jedlíčka.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Jana G. (jakubivka) ID 22078, mimibazar.sk/jakubivka (21.3.2008, 11:46) |
petržlenová vnať, ja tiež niekedy nerozumiem, nárečiam som zvýchodu, ale ked čítam také slovo napísané tak mi to vyzerá čudne, |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | jana j. (Janushinka) ID 30839 (9.3.2008, 18:11) |
nooo, aj moja babka tam davala cosi zelene, tiez to bolo fajne, ale takto mi to chuti viac.. sa doma nevieme najest  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Jana M. (VikiBA) ID 2163 (9.3.2008, 16:53) |
mnaaaam ja ho zboznujem... robime ho presne tak isto |
ODPOVEDAŤnahlásiť |