
![]() |
končiace aukcie | ![]() ![]() |
návod na inzerciu | ![]() ![]() |
časté otázky | ![]() ![]() |
podmienky inzercie | ![]() ![]() |
ponuka reklamy | ![]() ![]() |
kontaktujte nás... | ![]() |
![]() |
Členstvo | Inzerenti | Testovanie | Súťaže | Diskusie | Fotky | Magazín | Blogy | Návody | Bývanie | Recepty | Vtipy | ![]() |
MÚČNIKY, POHÁRE |
Daniela S. (EmmaTessDad) ID 211366 | zobrazit další recepty ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbili 4 návštěvníci) *** Najštavnatejší jabĺčkový koláčik ***[ recept č. 42391 zo dňa 28.8.2011 ] ![]() POTREBNÉ PRÍSADY Cesto: 450 g polohrubej múky, 1/2 balíčka prášku do pečiva, 2-3 PL mlieka, 4 žĺtka, 125 g masla (maslo, hera, palmarin) 200 g práškového cukru, kakao, nastrúhaná citrónová kôra. Prvá vrstva na cesto: marhuľový či šípkový džem Druhá vrstva na cesto - jablková plnka: 10 jabĺk (cca 1 kg), škoricový cukor, vanilkový cukor, hrozienka. Tretia vrstva: 4 bielka a 100 g cukru. POSTUP PRÍPRAVY viď obrázkový postup OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI ![]() Tento koláčik pečiem roky. Prešiel rôznymi podobami, kým som ho začala piecť v podobe tejto. Volá sa aj grófkyn koláč. Tento jablkový koláčik vyhrával u nás v rodine aj v práci medzi kolegyňami aj nad takými kúskami ako domáce medové rezy či nad "punčákmi". Je proste úžasný a neskutočne pekne vonia. Aj chutí :-D ![]() 450 gramov múky dáme na dosku (ja to robím rovno na kuchynskej linke), do múky vopred poriadne primiešame prášok do pečiva (cca polovicu ale kľudne aj celý balíček) a pridáme žĺtka. Bielka máme odložené na neskôr. ![]() Prípravu cesta dokončíme pridaním pár lyžíc mlieka, 125 gramov masla (hera, klasické maslo alebo palmarin), 200 g práškového cukru, 2 PL kakaa (môže byť ale nemusí - je to skôr kvôli farbe ako chuti) citrónová nastrúhaná kôra - ja to nedávam, nemáme to radi ale vonia to pekne :-). ![]() a pekne ručne miešame na doske kým nie je cesto pekne vypracované ... ![]() z hotového vypracovaného cesta oddelíme cca jednu tretinu, ktorú dáme do sáčku a do chladničky. Ja dávam toto cesto do mrazničky, lepšie sa na konci prípravy strúha keď je zmrznutejšie. ![]() cestíčko vyvaľkáme a preložíme na plech. Ja dávam na plech vždy papier na pečenie, nemusím potom plech toľko drhnúť, keď sa koláčik spapká. Cesto sa môže trhať a nemusí sa Vám dobre vaľkať, co nie je žiadny problém. Rozdeľte si ho na viac časti a po vyvaľkaných častiach ho prenášajte na plech. Ja som na konci aj ucapkala rukou tie časti, co som musela spojiť. ![]() na cesto dáme prvú vrstvu a to marhuľový alebo šípkový lekvár. Neradím používať sladký džem či lekvár, bolo by to strašne sladké. Alebo potom už neoslaďte jablká ani bielka. ![]() druhá vrstva je z nastrúhaných jabĺčok. Ja som nastrúhala vyše kila ale boli popadané z stromu, takže som mala väčší odpad. Môžete dať viac jabĺk ak ich máte radi ale potom radšej zlejte polku šťavy z nich, inak by Vám to po upečení plávalo v jablkovej šťave. Nastrúhané jabĺčka posypte škoricovým a vanilkovým cukrom, ak chcete pridajte hrozienka a nasekané orechy. ![]() 4 bielka vyšľahajte do peny. Až potom pridajte trocha práškového cukru (max 100g). ![]() vyšľahané bielka s cukrom natrieme na jablká. ![]() a takto pekne nastrúhame zvyšné cesto z chladničky (mrazničky) na bielkovú penu. ![]() dáme do rúry piecť na 30 minút pri teplote 180stC. Už teraz je pekný, že? :-))))) ![]() takto vyzerá upečený. Krájajte ho až keď vychladne, inak sa Vám na tanieri rozpadne, keď bude horúci. Dobrú chuťku Vám prajem OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI |