Lucia H. (gupka) ID 9968 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 47 návštěvníkov)
Plnené PRASIATKA
[ recept č. 4214 zo dňa 28.2.2008 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
CESTO: 500g polohr.muky, 30g drozdia, 60g pr.cukru, 1/4 l mlieka, 60g masla, 1 vajce, stipka soli, 1zltok na potretie, cukrova poleva (vyslahany bielok s cukrom), cokopoleva. PLNKA: 100g pr. cukru, 150g maku, 1dl mlieka, stipka ml. skorice, hrozienka - mak pomlieť a uvarit všetko spolu na hustu hmotu (alebo urobit vlastnu osvedcenu)
POSTUP PRÍPRAVY
v original recepte pisu, ze je to recept plny tuku a cukru a teda vhodny hlavne pre deti ALE treba im k tomu podavat aj ovocie....:)))))je to recept velmi stary, bola som dieťa, ked nimi moja mama ocaruvala pribuznych aj nepribuznych.....my ich ale robievame na Novy rok ako novorocne prasiatka a rozdavame po rodine a známych a kedze som nestihala nahodit recept, len fotit, tak konecne je na svete:)
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI
![]()
Z vlazneho mlieka, stipky cukru a drozdia pripravime kvasok. Po vykysnuti vlejeme do nadoby, do ktorej sme nasypali muku, sol, zvysny cukor a roztopene maslo. Spracujeme na cesto. Nechame 15 minut kysnut.
![]()
Pripravime si plnku, nech nam zatial vychladne.
![]()
Cesto na pomucenej doske vyvalkame na hrubku asi 4mm.
![]()
Potrebujeme priblizne taketo formicky. Podla originalu: vykrajujeme 28 koliesok v priemere 8cm a 14 koliesok v priemere 4cm. To na priblizenie...
![]()
Na polovicu vacsich koliesok dame plnku.
![]()
Okraje natrieme bielkom.
![]()
Prikryjeme druhym kolieskom a zlepime, okraje popritlacame. Nech vas nemyli hrubka cesta,moja mama skusala ine cesto, podobne klasickemu kysnutemu cestu, tak podkysli viac ako obvykle....
![]()
Poukladame na plech
![]()
Vykrojime rypaciky
![]()
Do rypacikov vypichneme dierky ....v originali je pisane ze mozme pouzit sklenu nadobku od liekov(obycajny celaskon bol v takych uzkych sklenenych nadobkach) - boli casy:)))
![]()
Potrieme zltkom a pricapime rypacik a zo zvyskov nakrajame trojuholnicky na uska, cele znovu ponatierame zltkom
![]()
Pred pecenim ich este nechame 15 minut kysnut a do ruzova upecieme.
![]()
Zvysny bielok vyslahame s cukrom a urobime ocka
![]()
Do bielej hmoty pridame kakao a ocka po uschnuti dokoncime, spravime duhovku:) mozme pouzit aj roztopenu cokoladu.
![]()
Takto pekne očičká dokončíme, hotovo ako živé:))))
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI |
Celkom: 29 (zobrazuje sa 1-20) | 1, 2 ďalšie >> |
 | Marta Ľ. (modrooka172) ID 219079 (25.1.2013, 20:13) |
sú krásne ...len som prekvapená, že sú sladké...ja by som si dala na slano...a s mäskom ...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Lucia H. (gupka) ID 9968 (25.1.2013, 20:25) |
ja tiež, ale však fantázii sa medze nekladú a čo nie je môže byť väčšinou sú pre deti, takže preto na sladko a ďakujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Zuzana H. (zuna16) ID 53552 (6.1.2013, 22:30) |
Aka muka tam ide? Dakujem. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Zuzana H. (zuna16) ID 53552 (7.1.2013, 21:51) |
Uz som ich upiekla. Z polohrubej. Su roztomile  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Lucia H. (gupka) ID 9968 (25.1.2013, 19:55) |
super, áno polohrubú idem to tam dopísť, ďakujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Lucia B. (lucikaTN) ID 84069 (20.8.2011, 12:31) |
tento recept mi pripomenul detstvo... Mamina nam ich robievala casto a vzdy sme sa nim potesili. Budem ho musiet upiect aj ja mojmu  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Danka R. (danca33) ID 8714 (24.4.2008, 16:47) |
Je to kráááásne, už ich ich lenvykúzliť.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Lucia H. (gupka) ID 9968 (24.4.2008, 19:49) |
Dakujem jedna mamicka na ceskom MMB sa veru netrapila s vykrajovanim gebuliek, ale uribila buchtu, splostila ju a na to pricapila rypacik a uska vyborny napad no a namiesto ociek dala hrozienka vyriesila to celkom jednoducho  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Ivana K. (ivanasapakova) ID 10024 (2.3.2008, 15:25) |
Super recept, v piatok večer sme ho s manželom zbadali a v sobotu sme prasiatka ,,vyrábali,, , foter mal narodky, tak mal od nás super darček.Takto sa a začal sa  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Lucia H. (gupka) ID 9968 (3.3.2008, 16:54) |
dakujem tesim sa, ze sa podarili  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Renata D. (Jordana) ID 24561 (2.3.2008, 12:16) |
Vyzerá to úžasne. Len aby sa mi chcelo.. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva Š. (eva333) ID 10128 (1.3.2008, 23:01) |
tak táto žena má zlaté ruky, supééééééééééééééér náááááááááááápad!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Lucia H. (gupka) ID 9968 (2.3.2008, 11:37) |
vďakááááááá  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva T. (Evulqa) ID 33802 (1.3.2008, 9:23) |
Neskutočne milé, nápad za milión  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Lucia H. (Luc2) ID 5741, mimibazar.sk/luc2 (1.3.2008, 7:57) |
Luci, toto je super.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Deni T. (fufik) ID 1652, mimibazar.sk/fufik (29.2.2008, 21:44) |
Lucka tak toto je klaniam sa si šikuľa já na takéto nemám až takú trpezlivosť najmä keď mám daňové obdobie  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Lucia H. (gupka) ID 9968 (29.2.2008, 21:52) |
Fufik, dakujem za pochvalu vsak preto to robim len raz do roka  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Deni T. (fufik) ID 1652, mimibazar.sk/fufik (29.2.2008, 22:00) |
Lucka tak to verím a raz keď to budeš robiť tak nenápadne sa vtriem na koštofku  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Lucia H. (gupka) ID 9968 (29.2.2008, 22:05) |
Jasne, znova za necely rok a k tomu pridam aj vinš k Novemu roku  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Alexandra A. (Alexandra10) ID 11176 (29.2.2008, 20:15) |
Baby, chutí to ako parené buchty.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Silvia O. (silviao) ID 10893 (29.2.2008, 16:07) |
Tieto prasiatka sú úplne dokonalé skúsim ich urobiť ,ale miesto maku asi dám orechy,lebo nemáme radi mak  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Lucia H. (gupka) ID 9968 (29.2.2008, 19:27) |
kludne aj orechy, tie mam aj ja veru radsej  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Miriam B. (MiaLia) ID 12273, mimibazar.sk/MiaLia (29.2.2008, 13:02) |
mnam, vyzeraju velmi dobre super napad urcite vyskusam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Alexandra A. (Alexandra10) ID 11176 (29.2.2008, 12:44) |
Vyzeraju uzasne, dnes ich budem asi robit. Chcem sa opytat... ide tam mlety mak alebo cely? Muka je aka? ja mam polohrubu a kolko minut cca sa to pecia a na akom stupni. Mne sa nikdy kysnute cesto nepodarilo, ale nemam este vela skusenosti. hadam sa mi toto podari a pojdem dat pre zmenu aj ja nieco susedom  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Lucia H. (gupka) ID 9968 (29.2.2008, 19:25) |
Nooo, asi uz je neskoro mak tam ide pomlety a muka moze byt aj polohruba, nie je urcena, ze aka a ja vtedy davam polohrubu, to je taky zlaty stred no a pecenie, ja sledujem podla farby ci uz su... a kysnute tak na tych 180stupnov, ale kazda rura inak pecie....kysnute viem, ze treba na vyssom stupni a nie moc dlho aby nebolo suche  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Alexandra A. (Alexandra10) ID 11176 (29.2.2008, 19:42) |
Dakujem uz som to dorobila. neviem preco ale ja som tu plnku mala strasne riedku tak som tam dala slivkovy lekvar ale aj tak to bolo riedke tak som tej plnky dala hrozne malo.urobila som jedno prasiatko, lebo mi padali uska tak zbytok som cesta som zmiesala s makom a dala upiect. chuti to v podstate tak isto len nemam prasiatka  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Lucia H. (gupka) ID 9968 (29.2.2008, 20:42) |
To je skoda treba to dlhsie varit, tu plnku, alebo urobit klasicku bez toho masla....preto bola riedka....inac, mne sa tiez vsetky az tak pekne vzdy nepodaria, tie na foto su tie najvydarenejsie  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | |  |  | Alexandra A. (Alexandra10) ID 11176 (29.2.2008, 21:39) |
To tam predtým nebolo napisane . nevadi nabuduce sa mi to podari  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | |  |  | Alexandra A. (Alexandra10) ID 11176 (29.2.2008, 21:38) |
Tú plnku treba variť?  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | | |  |  | Lucia H. (gupka) ID 9968 (29.2.2008, 21:43) |
bolo tam len ze uvarit na hustu hmotu a pri obrazku bolo to co tam aj je, ze nechame vychladnut.... |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | JANA B. (JOHNINKA) ID 9504, mimibazar.sk/johninka (29.2.2008, 10:59) |
su zlatucke ...ja by som skor s dakou masovou plnkou,alebo skvarkami...ked uz je to svinka  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Lucia H. (gupka) ID 9968 (29.2.2008, 10:36) |
Dievcata, dakujem za vsetky pochvaly aj pripomienky mozno by boli dobre aj na slano bez cukru, napr z nivou atd. vsak skuste a dajte vediet ako sa vam podarili, mozme pridat aj vase vytvory.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Celkom: 29 (zobrazuje sa 1-20) | 1, 2 ďalšie >> |