Iveta S. (yvett) ID 11052 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 13 návštěvníkov)
Bajgle orechové a jabĺčkovo makové
[ recept č. 39653 zo dňa 1.5.2011 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
500 g hladkej múky (použila som Štrúdľovú), 1,5 dl smotany na šľahanie, 20 g droždie, štipka soli, 250 g masla, 50 g práškového cukru, 1 vajce. Orechová plnka: 200g mletých orechov, 1 vanilkový cukor, 200 g práškového cukru, 1 PL mletých piškótov, 0,5 dl mlieka. Makovo jabĺčková plnka: cca 6 veľkých nastrúhaných jabĺk, cca 200 g mletého maku, cukor podľa chuti, škoricový cukor.
POSTUP PRÍPRAVY
Cesto si pripravíme deň vopred. Múku dáme do misy, pokrájame na ňu zmäknuté maslo, navrch nasypeme cukor. Smotanu trocha zohrejeme, zmiešame s rozdrveným droždím a vajcom a nalejeme do misy s múkou a dobre zamiesime. Utvoríme bochník, zabalíme ho do fólie a uložíme do chladničky do budúceho dňa. Na druhý deň si pripravíme plnky. Orechovú pripravíme tak, že do hrnca dáme vanilkový cukor, práškový cukor, mlieko. Keď mlieko začne vrieť, pridáme pomleté orechy a piškóty. Cesto vyberieme z chladničky, rozdelíme na 4 bochníky - tie moje mali každý cca 30 dkg. Vyvaľkáme na 5 mm hrubé obdĺžniky, dva potrieme orechovou plnkou a dva makovo jabĺčkovou. Mak pomelieme a jabĺčka nastrúhame. Mak nasypeme na cesto, posypeme strúhanými jabĺčkami, posypeme cukrom a škoricovým cukrom. Na dvoch kratších stranách preložíme cesto na plnku a potom zavinieme od dlhšej strany. Bajgle prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme žĺtkom. Necháme pol hodinu odpočinúť, aby žĺtok zaschol a potom potrieme zľahka bielkom. Znovu necháme pol hodinu odpočinúť. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 C. Po upečení som ich potrela roztopeným maslom. Ak ich všetky nespotrebujete, tak každý závin zabalíme zvlášť do alobalu a odložíme na chladné miesto - mali by vydržať až mesiac. Zdroj: www.varecha.sk - užívateľ mkbosorka
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
rolovanie |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Viktória S. (viktorias) ID 51640 (25.5.2011, 15:02) |
Vyskúšala som, bola som síce skeptická, čo sa týka makovej plnky, ale urobila som ju podľa návodu, a neľutovala som. podarili sa obe, orechová (vylepšená rumom) aj maková. veľmi odporúčam, aj pre menej skúsené kuchárky.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Iveta S. (yvett) ID 11052 (30.5.2011, 11:33) |
Tak to som rada, že sa vám páčili, ja som s nimi bola veľmi spokojná  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Slavka H. (Archaa) ID 84161 (16.5.2011, 21:40) |
Ivetkaaaa upeciem na víkend  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Iveta S. (yvett) ID 11052 (30.5.2011, 11:32) |
Slavka dúfam, že chutili, inak máš krásny blog  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Irena W. (irmuska) ID 105511 (9.5.2011, 15:33) |
mňam, tak tie sú úžasné  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Iveta S. (yvett) ID 11052 (30.5.2011, 11:32) |
Irenka ďakujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Miriam P. (mimapa) ID 84018 (2.5.2011, 14:16) |
Dobrý deň, chcem sa opýtať, aj keď možno hlúpo, aká je to tá štrúdľová múka. Ešte som o nej nepočula. Ďakujem za odpoveď. Mima |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Iveta S. (yvett) ID 11052 (3.5.2011, 15:15) |
Vôbec to nie je hlúpa otázka. Kupujem ju u nás v Coop Jednota - keď sa pozriete sem na môj recept do postupu http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=38496&user=11052, tak uvidíte obrázok Koláčovej múky - tak táto sa volá štrúdľová. Je to hladká múka a je vhodná na záviny a veci podobné, stojí okolo 60 centov  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  | Miriam P. (mimapa) ID 84018 (4.5.2011, 13:48) |
Dobrý deň. Veľmi pekne ďakujem za odpoveď. Tak takúto múku som u nás v obchodoch zatiaľ "nestretla". Ale skúsim pozrieť. Vaše koláčiky vyzerajú tak úžasne, že sa na nich chystám. Myslím, že ak dám hladkú múku špeciál, tak tým nič nepokazím. Uvidíme. Krásny deň. MIriam |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Iveta S. (yvett) ID 11052 (upravené 5.5.2011, 8:12) |
Úplne v pohode tam môžete dať hladkú múku, tá je písaná aj v pôvodnom recepte |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Angelika G. (angie82) ID 197025 (2.5.2011, 13:29) |
Vyzerajú krásne  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Iveta S. (yvett) ID 11052 (3.5.2011, 15:16) |
Angie ďakujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |