. .. .. .. .. .. .
. .

DELICIOUS DEATH inspired by AGATHA CHRISTIE / Slastná smrť inšpirovaná Agathou Christie - RECEPT 39287

NÁZOV
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
KETO RECEPTY

TORTY

ID 7284 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 5 návštěvníkov)


DELICIOUS DEATH inspired by AGATHA CHRISTIE / Slastná smrť inšpirovaná Agathou Christie


[ recept č. 39287 zo dňa  ]


DELICIOUS DEATH inspired by AGATHA CHRISTIE / Slastná smrť inšpirovaná Agathou Christie


POTREBNÉ PRÍSADY

Pri príležitosti 120. narodenín (mojej milovanej) spisovateľky Agathy Christie požiadal jej vnuk Mathew Prichard slávnu anglickú cukrárku Jane Asher, aby vytvorila recept "Slastnej smrti", ako vďaku všetkým fanúšikom. Pre nezainteresovaných, alebo menej náruživejších fanúšikov by som rada uviedla, že ide o prípad slečny Marplovej " Ohlásená vražda", kde slúžku Mici slečna Blacklocková požiada, aby upiekla svoju " slávnu" tortu, ktorú jej synovec Patrick nazýva Slastná smrť. Tak ako v buklete, vydanom pre túto špeciálnu udalosť, aj ja pripájam na záver práve túto ukážku, aby som to dotiahla do úplného konca. PS: Všetky suroviny samozrejme uvádzam presne podľa doslovného prekladu. Ak som niečo urobila ináč, alebo poopravila podľa seba, uvádzam to pri jednotlivých fotografiách. Zdravím všetkých fanúšikov, pekný zážitok :-))

POSTUP PRÍPRAVY

DELICIOUS DEATH - Slastná smrť

CESTO: °175g tmavej čokolády, °100g povoleného masla, °100g hnedého cukru, °5 veľkých vajec, °1/2 lyžičky vanilkového extraktu, °100g mletých mandlí, °1/2 lyžičky prášku do pečiva
NÁPLŇ: °150 ml rumu, alebo pomarančového džúsu, °150g hrozienok, °55g hnedého cukru, °6-8 nakladaných čerešní, °4-6 kúskov kandizovaného zázvoru, °1 lyžička citrónovej šťavy
KRÉM NA OZDOBU: °175g tmavej čokolády, °150 ml šľahačky, °2 lyžice marhuľového džemu, °10+10g ružových a fialkových lístkov, °1 malý zlatý lístok


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

Aby som bola presná, prípravu tohto čokoládového korpusu uvádzam podľa seba, nakoľko toto je môj osvedčený postup, aby sa upiekol jednoduchý a dobrý korpus. Suroviny sú presne podľa receptu. Čiže nad parou si rozpustíme povolené maslo a čokoládu. Dôkladne premiešame a necháme zľahka vychladiť.
.. do mierne prechladenej zmesi pridáme 4 žĺtka a hnedý cukor. Naozaj je tam vajec 5, ale idú tam iba 4 žĺtka, tak som to tak urobila, práve sa mi hodilo to zvyšné žĺtko do iného receptu. Poriadne prešľaháme ručným mixérom, a hmota zhustne.
.. do zmesi postupne a striedavo pridávame po lyžicu vyšľahaného snehu s lyžicou mletých mandlí. Naozaj sa netreba unáhliť, stojí to za to a korpus bude tip-top.
.. cesto vo forme. Každá "rúra" je iná, moja to piekla pri 175°C zhruba 40 min.
..toto je zmes na náplň. Trochu sa pozastavím. Všetky suroviny na náplň zmiešame v hrnci, varíme aspoň dve minúty, aby sme to nechali trochu zredukovať. Tak hovorí originál recept. Ja som použila 75 ml rumu, a 75 ml pomarančovej šťavy, a nechala som to zredukovať trochu dlhšie, aby to zhusto. Dve minútky nestačili, aspoň sa mi zdalo. Kandizovaný zázvor som narýchlo nezohnala, ale urobila som si svoj, recept som našla na internete. Bolo to jednoduché, zázvor sa varil v cukru, potom sa vychladil, a obalil v cukre a teraz ho s radosťou používam nielen pri tejto torte. Manžel ho napríklad hodil do domácej hroznovice, je to dobré na žalúdok, vraj.
..upečený korpus prerežeme na polovicu. V pôvodnom recepte sú dve lyžice džemu určené na vrch, ale ja som potrela marhuľových džemom aj spodnú polovicu..
.. pripravená náplň na korpuse. Nabudúce si miesto tých kandizovaných čerešní určite pripravím podľa domáceho receptu kandizované višne, budú chuťovo výraznejšie ako tieto červené guľky. Ale je dobré vyskúšať originál a chuť si zľahka upraviť.
Rozpustená čokoláda a smotana, ktorú do čokolády vmiešame. Mne sa osvedčil ručný mixér na najnižšom stupni, urobil sa mi super krém. Akurát, že som tam vmiešala celé 200g balenie šľahačkovej smotany, miesto 150g. Celý korpus natrieme krémom, a ozdobíme rozdrvenými lístkami. Ozdobila som si to podľa seba, tak sa mi to páči :-)
Torta bola výborná, čokoládovo-čokoládová skrz naskrz, a pravdepodobne si ju budem piecť každé moje narodeniny, aby som si urobila radosť. To zo mňa prehovoril absolútny fanúšik, ale verím, že táto chuť nesklame hádam nikoho, kto ľúbi čokoládu. Dúfam, že som aspoň niekomu urobila radosť, tak ako mne urobilo radosť rozhodutie vnuka Mathewa Pricharda osloviť Jane Asher... °°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°, Slečna Marplová, Ohlásená vražda, kapitola 15 - Slastná smrť. "Chcete, aby som upiekla... - Mici vydala zvuk, ktorý v ušiach slečny Blacklockovej znel asi ako Švicefzr, alebo ako keď na seba prskajú mačky. "Presne. Tú nákladnú tortu" "Áno, je naozaj nákladná. A nemáme nič doma. Nemôžem ju upiecť. Potrebujem čokoládu, veľa masla, cukor a hrozienka." "Môžete použiť maslo, čo nám poslali z Ameriky. Aj trochu hrozienok, ktoré máme odložené na Vianoce. Tu je kus čokolády a pol kila cukru." Na Micinej tvári zrazu zažiaril úsmev. "Tak Vám ju upečiem - bude naozaj dobrá, " zvolala vzrušene. "Bude veľmi slávnostná, len sa tak bude rozplývať na jazyku! A navrch dám čokoládovú polevu. Bude nádherná, a napíšem na ňu Srdečné blahoželanie. Angličania pečú koláče, čo chutia ako piesok, a takú tortu v živote nejedli. Povedia, že je slastná..." Tvár sa jej zamračila. "Pán Patrick ju volá Slastná smrť. Moja torta! Nechcem, aby ju tak volal!" "Myslel to ako kompliment, " upokojovala ju slečna Blacklocková. "Chcel tým povedať, že kvôli takej torte by sa vyplatilo aj umrieť."


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
<< Jarná zemiaková polievka | DELICIOUS DEATH inspired by AGATHA CHRISTIE / Slastná smrť inšpirovaná Agathou Christie | Blonďavé brownies >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Iveta S. (yvett) ID 11052 (18.4.2011, 20:20)
Agatu Christie a aj jej slečnu Marplovú milujem (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y), vrelá vďaka za jej pripomenutie, akurát ma zatiaľ vždy sklamali herečky, ktoré slečnu Marplovú hrali, ja si ju predstavujem trocha inak (F) (F) (F) (F)
ODPOVEDAŤ
Martina R. (MR.13) ID 7284 (upravené 24.4.2011, 21:38)
Ivetka, ďakujem aj ja, a vôbec všetkým za milý komentár, mňa až s odstupom času - t.j. - dnes ráno napadlo, že tento názov torty tu vôbec nezapadá, ale je o to lepšia. Skutočne, z čokoládových dezertov som mala najradšej snáď Sacherku, ale toto je o niečom inom. Je to fakt niečo delikátne. Oplatí sa upiecť, a ku káve ani nehovorím. A čo je na ňom najlepšie, že jedným kúskom sa uspokoja všetky chute. a to som už tých zákuskov zjedla, všakáno (C)
PS: a na vianoce pečiem už iba vaše medovníky, a recept odovzdávam ďalej. Lepší už nehľadám.
PS2: Mne sa najviac ako Marplová páči Geraldine McEnzie, jej nezábudkove oči ma presvedčili.
PS3: Ak upečiete, dajte vedieť, budem sa tešiť ako Vám chutil. Je to naozaj niečo iné.
a krásnu Veľkú noc a veľa rodinnej pohody pre všetky maminečky (velikonoce5)
ODPOVEDAŤ
Iveta S. (yvett) ID 11052 (20.4.2011, 15:19)
už aj ju zaraďujem do poradovníka - keby tak bolo viacej času, ale ja sa postupne ku všetkým receptíkom, ktoré mám pripravené na odskúšanie dostanem (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F), som rada, že sa medovníčky páčia, ja tiež pečiem už len tieto (L)
ODPOVEDAŤ
sylvia r. (sisaxxl) ID 117702, mimibazar.sk/sisaxxl (18.4.2011, 15:24)
(Y) (Y) (^)vyzerá výborne (clamp) (clamp) (clamp)
ODPOVEDAŤ
Dagmar H. (dasula) ID 6034, mimibazar.sk/dasula (18.4.2011, 14:37)
:-o (Y) (Y) (Y) (Y) keby nemam sladleho teraz az nad hlavu..tak uz stojim v kuchyni :-$ ,-) ,-) ,-) ,-)
ODPOVEDAŤ
Ľuba R. (luby) ID 26808 (18.4.2011, 14:35)
gratulujem! originálne! (Y)
ODPOVEDAŤ
Katka L. (katka62) ID 42579 (18.4.2011, 6:44)
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Irena W. (irmuska) ID 105511 (17.4.2011, 22:15)
ako stvorené na obalenie nervov pri čítaní napínavých pasáží (Y) (zajic) (Y)
ODPOVEDAŤ
MIRIAM T. (pamacka) ID 54555 (17.4.2011, 21:27)
Milujem detektívky tejto autorky |:o)dík za receptík urcite vyskusam |:o)
ODPOVEDAŤ
Martina R. (MR.13) ID 7284 (17.4.2011, 21:31)
rozhodne to stojí za to !!!
ODPOVEDAŤ
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu