Zlatka B. (Zlatka1312) ID 174273 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 17 návštěvníkov)
špeciálne Parker House ŽEMLIČKY
[ recept č. 39080 zo dňa 10.4.2011 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
20g čerstvých kvasníc, alebo 2 ½ ČL sušených, 250ml mlieka, 60g roztopeného masla do cesta, 15g roztopeného masla na vymazanie misy a plechu, 2 PL kryštálového cukru, 2 rozšľahané vajcia, 560g hladkej múky najlepšie T650, 2 ČL soli, na glazúru 1 žĺtok a 1 PL mlieka
POSTUP PRÍPRAVY
Toto pečivo vzniklo v hoteli Parker House v Bostone (USA). Cesto obohatené maslom a vajciami sa potiera pred pečením roztopeným maslom. Napriek tomu nie je pečivo ťažké, ale hriešne lákavé a chutné. Najúžasnejšie je teplé, takže ho buď podávajte čerstvé, alebo ho pred podávaním jemne prihrejte v trúbe alebo mikrovlnke. Takže postup na túto špeciálnu lahôdku vhodnú na zvláštne príležitosti alebo iba príjemný rodinný víkendík: 1. Kvasnice rozpustite v 100ml mlieka 2. Zvyšné mlieko ohrejte v hrnci a zmiešajte s maslom na cesto a cukrom, miešajte kým sa maslo neroztopí a potom odstavte 3. Vajcia rozšľahajte a pridajte k trochu vychladnutému mlieku s maslom a cukrom 4. Vo veľkej mise zmiešajte múku so soľou, v strede spravte jamku, vlejte do nej rozpustené kvasnice a maslovú zmes. 5. Cesto nechajte 10 minút miesiť kuchynským robotkom, kým nie je hladké, lesklé a pružné (ak je príliš lepkavé pridávajte po lyžiciach múku, ale pozor aby nebolo suché, ale mäkké) 6. Cesto vložte do misy vytretej maslom a prikryte utierkou. Nechajte kysnúť 1 - 1½ hodiny kým nezdvojnásobí svoj objem. 7. Po vykysnutí cesto zrazte a nechajte 10 minút odpočívať 8. Cesto rozdeľte na 16 kusov a vytvarujte z nich okrúhle žemle. Žemličky položte na plech vymastený maslom cca 5 cm od seba, prikryte utierkou a nechajte 30 minút dokysnúť 9. Dokysnuté žemličky potrite glazúrou z 1 žĺtku a 1 PL mlieka, prípadne posypte semienkami a pečte v rúre predhiatej na 220º C cca 15 - 20 minút. |
Irena W. (irmuska) ID 105511 (14.5.2011, 16:23) |
čau Zlať, tak som ich konečne aj ja upiekla, no MŇAM a ešte sú aj také pekné maličké to cesto je perfektné, tak sa mi dobre tvarovalo, že som sa vyblbla http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=799777  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Zlatka B. (Zlatka1312) ID 174273 (19.5.2011, 12:23) |
Ja som cesto robila včera v pekárničke a dopadlo to úžasne, dala som tam 260g špaldovej múky a sú trošku tmavšie ale božské  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Olga F. (honda) ID 29673 (7.5.2011, 16:31) |
Práve sa upiekli a sú úžasné Ja som si to ale trochu uľahčila a to tak,že všetky suroviny som dala do pekárne,nastavila som program sprint,ktorý som po hodine vypla a cesto som nechala ešte tak samovoľne kysnúť pol hod. Potom som jednoducho pohárom povykrajovala žemle-vyšli mi 20 ks,nechala ich ešte na plechu podkysnúť pol hod.,potrela žltkom zmiešaným s mliekom a šup s nimi do rúry. no a teraz papáme-s maslom,s maslom a medom,s maslom a so šunečkou,no a chvíľu nebude ani jedna no ale veď na to boli,či nie?  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Zlatka B. (Zlatka1312) ID 174273 (7.5.2011, 22:59) |
To som veľmi rada, že chutili. U nás sú rozhodne v pečivku jednotka. Vychytávku s prípravou cesta v pekárničke určite skúsim, výborný nápad  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Zlatka B. (Zlatka1312) ID 174273 (13.4.2011, 19:07) |
Joj Katka aké krásne sa ti podarili ja sa na ne opäť chystám tento víkend  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
MIRIAM T. (pamacka) ID 54555 (10.4.2011, 21:06) |
určite skusim |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Zlatka B. (Zlatka1312) ID 174273 (10.4.2011, 22:27) |
Dúfam, že zachutia ako u nás, zistila som že budú fungovať ako dobrá motivačná odmena  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Irena W. (irmuska) ID 105511 (10.4.2011, 20:40) |
u vás sa pieklo ako na bežiacom páse  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Zlatka B. (Zlatka1312) ID 174273 (10.4.2011, 22:25) |
Tieto ešte minulý víkend, len na pridanie receptušu bol čas až teraz  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Iveta S. (yvett) ID 11052 (10.4.2011, 20:22) |
Zlatka tie sa ti veru vydarili, už aj odkladám recept  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Zlatka B. (Zlatka1312) ID 174273 (10.4.2011, 22:21) |
ďakujem Ivetka. U nás zožali obrovský úspech a úprimne povedané nebyť toho dlhého kysnutia, tak ich robím aj cez týždeň  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |