jana j. (Janushinka) ID 30839 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 9 návštěvníkov)
Výborný džem z čierných ríbezlí plný vitamínov
[ recept č. 3892 zo dňa 7.2.2008 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
1 kg čiernych ríbezlí, 1 kg kr. cukru, 100 ml rumu
POSTUP PRÍPRAVY
umyté a odstôpkované ríbezle rozmixujeme ponorným mixérom ( alebo pomelieme na mäsovom mlynčeku), pridáme cukor a rum. poriadne zamiešame, bude to taká hustá hmota ( cukor sa vám v nej ešte poriadne nerozpustí ). Dáme do chladničky na cca 12 hod, do druhého dňa. po vybratí ešte raz premiešame, cukor už bude rozpustený a nalejeme do malých zaváracich pohárov. ja dávam polku pohárov zasterilizovať na 2-3 minútky, zvyšok nechám tak. poháre, ktoré neboli sterilizované odložíme do chladničky. tento džem používame najmä na palacinky alebo len tak na chlebík, je fajnový a takmer bez práce. |
Janka S. (januš6) ID 329990 (2.7.2018, 13:10) |
Prosim vas , som v tom nova ako sa zasterilizuje na 3 minutky , vyberiem z chladnicky, naplnim pohare , povarim vo vode , alebo mozem sterilizovat aj v pare? ak vo vode hore dnom , ci dat hore dnom az potom ...dakujem !!!! |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | jana j. (Janushinka) ID 30839 (3.7.2018, 18:43) |
Ak sterilizujem, tak len vo vode, viečkom hore, na chvíľku, kým viečka nechytia.. po vybratí z vody otočím hore dnom. Ale tento džem som už roky nesterilizovala.. držíme ho v chladničke a do jari ho zjeme vždy. nech sa podarí  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
jana j. (Janushinka) ID 30839 (upravené 7.7.2014, 19:32) |
dnes sme vyskúšali z čučoriedok a je tiež výborný, kto ich má rád, odporúčam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva N. (leskot) ID 98318 (2.7.2013, 22:47) |
Výborný džemík, Janka, veľmi nám chutí .... kilo cukru sa mi nezdalo veľa, ak by som skúšala z červených, určite dám cukru viac čím som staršia, tým menej mi chutia kyslé jedlá takže tento receptík chválim ... super vychytávka  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | jana j. (Janushinka) ID 30839 (3.7.2013, 9:21) |
Ahoj Evka, to som veľmi rada, že džem chutí samozrejme, viac cukru neuškodí, to kilo je také minimum skor.. u nás sa už niekoľko rokov a veru, aj tento rok v jednoduchosti je krása  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
jana j. (Janushinka) ID 30839 (30.6.2013, 15:01) |
sezona ovocia je tu, tak odporúčam vyskúšať  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | jana j. (Janushinka) ID 30839 (21.6.2012, 9:39) |
určite vyskúšajte, aspoň malú dávku, nebudete ľutovať  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Zuzana D. (avanka) ID 14337 (20.6.2012, 16:40) |
Janka, chystam sa ho skusit urobit z cervenych ribezli, ale chcem sa opytat, ci tam musim dat az kilo cukru na kilo ribezli...zda sa to vela  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | melania l. (lararuby) ID 130989 (21.6.2012, 10:09) |
Zuzi,čierne ríbezle majú menej pektínu,ale môžeš dať menej cukru.Ja robievam bez rumu,práve taká zaujímavá chuť je vynikajúca v zmrzlinových pohároch,môžeš tiež miešať čierne s červenými .Samé červené perfektne želirujú,stačí aj 60 dg,je výborný na koláčiky,taký kyselkavý  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | jana j. (Janushinka) ID 30839 (20.6.2012, 18:53) |
Zuzka, ja ho nemam vyskusany z cervenych, tie nam az tak nechutia a minieme ich stale tak, ze ich primiesame do inych dzemov a k tomu cukru, ja som mnozstvo uz upravila, povodne tam islo viac cukru a ten je aj potrebny na konzervaciu.. Plus ribezle su kysle, takze ja by som to asi nemenila.. Ak chcete, vyskusajte urobit pokus z 2 roznych mnozstiev cukru, po kile ribezli a uvidite.. Tych poharikov z kila je aj tak malo |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | adriana m. (adula75) ID 57756 (20.6.2012, 15:47) |
super džemík, robila som vlani a dnes som sa k nemu znova vrátila, je proste mňam...skúsim vyskúšať aj z čiernych malín keď budú...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | jana j. (Janushinka) ID 30839 (20.6.2012, 18:48) |
dakujem Adka, som rada, ze aj vam dzemik chuti my ho robime uz niekolko rokov a stale sme sa ho neprejedli |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Zuzana P. (Zuzana18) ID 612, mimibazar.sk/zuzana18 (8.7.2011, 10:23) |
Celkom ma zaujal receptík, musí však byť lekvár v chladničke?? Vždy mám problém s miestom v nej A z červených ríbezlí ste neskúšali?? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | jana j. (Janushinka) ID 30839 (8.7.2011, 11:05) |
ten nezasterilizovaný áno, aby sa nepokazil, ten čo zasterilizujete, tak nie, nižšie to MarikaS píše, že mala v špajze.. a z červených som neskúšala, tie u nás doma až tak veľmi neidú... |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Eva K. (evik evik) ID 62536 (8.7.2011, 8:49) |
zasypané, už oddychujú, teším sa na tú chuť!!! ďakujééém  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | jana j. (Janushinka) ID 30839 (8.7.2011, 9:20) |
veď uvidíte ale je fakt dobrý a takmer bez práce  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Mária S. (MarikaS) ID 80276 (7.7.2011, 13:13) |
džemik je perfektný, jednoduchá príprava a chutí úžasne.. práve sa ho chystám znova robiť )) teším sa... a ďakujem za receptik  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | jana j. (Janushinka) ID 30839 (7.7.2011, 13:36) |
paráda som rada, že sa ujal aj u vás  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | adriana m. (adula75) ID 57756 (27.6.2011, 12:54) |
Džem rozmixovaný, odložený v chladničke, zajtra plním do pohárov, len mám jeden dotaz, prosím vysvetliť či všetky poháre ktoré zasterilizujem musia byť v chladničke alebo ich môžem odložiť do pivnice, ďakujem aj super rýchly receptík  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Mária S. (MarikaS) ID 80276 (7.7.2011, 13:24) |
ja som robila tento džem minulý rok a všetko to bolo odložené v špajze a teraz som otvárala posledné sklíčko a je stále super )) |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | jana j. (Janushinka) ID 30839 (27.6.2011, 15:25) |
to ma teší, že ste vyskúšali, určite nebudete ľutovať a podľa mňa, určite si odložte aj pár nesterilizovaných, raz dva ich miniete a k tým sterilizovaným, my ich dávame všetky do chladničky, ale naša známa si dáva aj do pivnice a zatiaľ nikdy nič nevravela, žeby sa pokazilo, takže by to mali prežiť teda pekný deň a pochutnajte si  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
jana j. (Janushinka) ID 30839 (20.6.2011, 18:20) |
blíži sa sezóna, tak pripomínam tento recept, je to výborná zásobáreň vitamínov po celý rok  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Romana O. (obuska) ID 36087, mimibazar.sk/obuska (27.6.2009, 13:34) |
super recept ja som ho skúšala z malín, už odpočívajú v chladničke  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Mária S. (MarikaS) ID 80276 (7.7.2011, 13:16) |
a otázočka do toho malinového ste dávali tiež rum? je to fajn? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | jana j. (Janushinka) ID 30839 (29.6.2009, 18:05) |
tak to ma teší, že sa vám pozdáva recept.... z malín ma ani nenapadlo to vyskúšať...škoda, že my máme tak málo malín na záhrade,,,, určite to chutí výborne  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Iveta H. (ivahrn) ID 93834 (10.6.2009, 1:02) |
je v nom citit jadierka ? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | jana j. (Janushinka) ID 30839 (12.6.2009, 11:41) |
hm... myslím, že skôr nie ako áno... záleží to od toho ako sa to pomelie, respektíve popučí ponorným mixérom... |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | miriam v. (mirocka1) ID 18717 (10.7.2008, 20:32) |
uz je prichystany v chladnicke |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | jana j. (Janushinka) ID 30839 (8.6.2009, 20:29) |
dúfam, že vám chutil  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Martina D. (martina2311) ID 40204 (10.7.2008, 19:36) |
a nemusi sa ani varit? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | jana j. (Janushinka) ID 30839 (10.7.2008, 19:51) |
nie, vôbec sa nevarí.... to je jeho výhoda, že sa len pomelie alebo rozmixuje, premieša a je hotový rýchly a zdravý  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | miriam v. (mirocka1) ID 18717 (1.7.2008, 15:37) |
a nepokazi sa ten, co nie je sterilizovany? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | jana j. (Janushinka) ID 30839 (2.7.2008, 21:47) |
Ahoj, ten nesterilizovany sa nepokazi... robim ho uz asi 5 rokov a vzdy mi vydrzi v pohode rok v chladnicke..... akurat do novej sezony.... tak urcite odporucam vyskusat.... oplati sa chutovo aj casovo  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Dusana B. (duska2) ID 8637 (1.7.2008, 16:15) |
ja som sterilizovala vsetky poharky je ozaj vyborny....  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
jana j. (Janushinka) ID 30839 (1.7.2008, 15:10) |
Ďakujem a dúfam, že si pochutnáte u nás sa z čiernych ríbezlí robí len tento džem a nič iné lebo deti ho majú veľmi radi  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Dusana B. (duska2) ID 8637 (1.7.2008, 12:48) |
dik za super recept.....dnes som ho dokoncila  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |