Lucia H. (Loulou) ID 9887 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 18 návštěvníkov)
Kurací segedínsky guláš
[ recept č. 38535 zo dňa 23.3.2011 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Pre 2 osoby: 2 ks kuracích pŕs, cca 400 g kyslej kapusty, 1 stredná cibuľa, asi tri strúčiky cesnaku, 200-250 ml kyslej smotany, 1-1,5 dl nízkotučného mlieka, 2 PL hladkej múky, olej, bobkový list, mletá/drvená rasca, čierne korenie, mletá červená paprika (sladká), sušený cesnak, vegeta, soľ, 2-3 PL cukru, sójová omáčka.
POSTUP PRÍPRAVY
Zdravšia verzia klasiky:)
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Cibuľu si do sklovita opražíme na oleji. |
![]() |
Základné koreniny na ochutenie mäska. |
![]() |
Mäsko si nakrájame na asi centimetrové kúsky a opečieme na cibuli až kým nebude biele (túto foto som nedávala, to zvládne každá). Potom okoreníme, mierne osolíme a ovegetíme, prídame rascu a premiešame. Hrniec odstavíme z priameho ohňa a pridáme asi 2 ČL mletej červenej papriky, premiešame a zalejeme teplou vodou (prípadne zeleninovým vývarom z kocky, v tom prípade už potom opatrne so soľou a vegetou) asi 2 cm nad úroveň mäsa. Vrátime na sporák a pod pokrievkou dusíme asi 15-20 minút na miernom ohni. |
![]() |
Po asi 20 minútach pridáme kyslú kapustu (ja ju ešte pred vložením do hrnca premyjem na sitku tečucou vodou, aby nebola príliš kyslá a následne nakrájam na menšie kúsky) a tri kusy bobkového listu. Ak treba, môžme doliať trocha vody alebo vývaru (opäť takých 2 cm nad úroveň kapusty s mäsom). Varíme daľších asi 15 minút. |
![]() |
Nakoniec do toho všetkého prilejeme kyslú smotanu rozmiešanú s mliekom (malá rada - túto smotanovú zmes si ešte pred vliatím do hrnca rozzrieďte troškou horúcej šťavy z hrnca, predídete tak prípadnému zrazeniu smotany v jedle). Zamiešame. V malej miske si poriadne rozmiešame 2 PL hladkej múky s asi 0,5 dl vlažnej vody a tiež šup do hrnca. Premiešame, necháme prevrieť. Na záver ešte guláš dochutíme pretlačeným cesnakom, ak treba vegetou, asi 2 PL cukru a troškou sójovej omáčky. Podávame s knedľou alebo, ako to máme radi my, s čerstvým čiernym chlebíkom. |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
 | Darina B. (danda3) ID 104195 (24.3.2011, 22:00) |
Tiež varím len z kuracích pŕs, niekedy dám spolu s cibuľou smažiť aj kúsok slaninky, pre vôňu a kapustu dávam dusiť zarovno s mäsom, lebo to kuracie je veľmi rýchlo uvarené.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Lucia H. (Loulou) ID 9887, mimibazar.sk/loulou (25.3.2011, 9:35) |
Akékoľvek obmeny a zlepšováky sú vítané . |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Lucia H. (Loulou) ID 9887, mimibazar.sk/loulou (25.3.2011, 9:35) |
Akékoľvek obmeny a zlepšováky sú vítané . |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Jana S. (JaniS.) ID 159902 (23.3.2011, 16:33) |
segedín aj kuriatko môžem, musí to byť ale dobrota  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Lucia H. (Loulou) ID 9887, mimibazar.sk/loulou (23.3.2011, 17:24) |
Ja uz iny ani nevarim . |
ODPOVEDAŤnahlásiť |