Jana S. (JaniS.) ID 159902 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 27 návštěvníkov)
Krémy do mojej torty - Želkina prosba
[ recept č. 38499 zo dňa 20.3.2011 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
NUGÁTOVÁ: 1 čokoládový puding, 1 PL kakaa, 350 ml mlieka (10 PL + zvyšok), 200 g nugátu, 250 g masla, kopcových 2,5 PL mletých vlašských orechov +++ KARAMELOVÁ PENA: 150 g kryšt. cukru, 0,8 l mlieka (200+600), 2 vajcia (oddeliť ž od b), 2 karamelové pudingy, 250 g masla +++ CITRÓNOVÁ: šťava z 3 vytlačených veľkých citrónov + obyčajná voda = spolu 700 ml tekutiny, 2 vanilkové pudingové prášky, 3 žĺtky, 12 PL kryšt. cukru, 3 maslá po 125 g
POSTUP PRÍPRAVY
- všetky plnky vyjdú objemovo na dve podlažia torty (odporúčam dať pod nugátovú a karamelovú tenkú vrstvu ríbezľového džemu - asi 3 PL na jedno podlažie) NUGÁTOVÁ S ORECHMI: Zmiešame si 10 PL mlieka s puding. práškom a kakaom. Zvyšné mlieko privedieme do varu, vtedy pridáme ochutených 10 PL mlieka. Uvaríme hustý puding, do ktorého prišľaháme ešte za tepla celý nugátový krém. Následne necháme puding za občasného premiešania vychladnúť. V druhej miske si zatiaľ vyšľaháme maslo dopenista a puding doň po lyžiciach tiež prišľahávame. Nakoniec pridáme mleté orechy. Krém dáme na polhodinu do chladničky, aby trochu vytuhol. KARAMELOVÁ PENA: Cukor si upálime na karamel. Opatrne doň vlejeme 200 ml mlieka a pri miernej teplote necháme rozpustiť (trvá to aj pár minút). Vo zvyšných 600 ml si rozmiešame oba puding.prášky a rozhabarkované žĺtky a za stáleho miešania vlejeme do už rozpusteného karamelového mlieka. Uvaríme hladkú kašu, ktorú necháme len mierne vychladnúť. Zatiaľ si vyšľaháme maslo, do ktorého pridáme túto teplú zmes a nakoniec opatrne vareškou vmiešame tuhý sneh z bielkov. Krém dáme do chladničky na asi 40 minút, aby tiež trochu stuhol. CITRÓNOVÁ: Citrónovú šťavu odmeriame v odmerkovom pohári a prilievame vodu, aby sme dosiahli 700 ml, do ktorých potom zamiešavame pudingové prášky s cukrom. Z tohto uvaríme hustý sirup, ktorý necháme vychladnúť. Zvlášť si vyšľaháme žĺtky s vidličkou a zamiešame ich do studeného sirupu, príp. ešte to celé aj prešľaháme. Nakoniec prišľaháme maslá a krém necháme tuhnúť v chladničke zhruba 40-50 minút.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
tu je naspodu nugátová s orieškami, v strede je karamelová a hore je citrónová (nemohla som túto foto dať ako úvodnú, lebo mi ju zmazalo, a preto tam mám inú tortu, kde však vidno dve podlažia citrónovej ) |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
 | Želka G. (dzaja26) ID 80145 (13.8.2011, 11:41) |
zatiaľ som pripravila nugátovú plnku do čokopiškoty - roládu a chváááálim, to bola mňamka Jani, super!!!!!! A celá torta ma ešte len čaká  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Jana S. (JaniS.) ID 159902 (upravené 20.8.2011, 23:33) |
jaj neskoro vidím tvoj koment Želi, ani nevieš, ako som rada, že sa ti vydarila a chutila, prajem ti krásny zvyšok večera  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Jana S. (JaniS.) ID 159902 (7.4.2011, 20:03) |
Jarka  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Jana S. (JaniS.) ID 159902 (21.3.2011, 22:29) |
Luci  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Iveta S. (yvett) ID 11052 (21.3.2011, 15:16) |
supeeeeeeeeeeer  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Jana S. (JaniS.) ID 159902 (21.3.2011, 22:05) |
ďakujem Ivet za komentárik, potešil  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Milada Z. (MiladyZ) ID 187268 (21.3.2011, 14:50) |
Vyzerá byť prudko jedlá  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Jana S. (JaniS.) ID 159902 (21.3.2011, 22:04) |
tak na to môžeš vziať jed  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Jana S. (JaniS.) ID 159902 (21.3.2011, 22:04) |
Mati, odporúčam vyskúšať - báječne sa hodia najmä ku tmavému, kakaovému korpusu  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Želka G. (dzaja26) ID 80145 (21.3.2011, 11:10) |
tak vďaka Jani nugátová je pre mňa novinkou a určite mňami a ďalšie dve sú v inej verzii ako robievam, takže uuurčite spravím na Veľkú noc niektorú z nich  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Jana S. (JaniS.) ID 159902 (21.3.2011, 21:06) |
už som si myslela, že práve Ty tento prípevok neuvidíš, Želi. Som rada, že som Ťa inšpirovala - ak môžem poradiť, tak tá citrónová skvelo pasuje k nugátovej - sú si protipólmi navzájom a to ja zbožňujem v torte  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Maria M. (misqs17) ID 166394 (21.3.2011, 7:50) |
yummy..ja som neni tortovy specialista..ale tuto by som si dala hned...vyzera tak cokoladovo  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Jana S. (JaniS.) ID 159902 (21.3.2011, 21:04) |
Maji,celé znenie úvodnej je tu http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=36628&user=159902 Aby si mala nad čím slintať  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | melania l. (lararuby) ID 130989 (21.3.2011, 6:26) |
čo budem trocháriť,ukladam si ťa medzi obľúbené,plnky super  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Jana S. (JaniS.) ID 159902 (21.3.2011, 21:02) |
presne si to vystihla, Mel ďakujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |