Maria P. (teleflex) ID 105501 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 6 návštěvníkov)
Kokosová roláda...
[ recept č. 38016 zo dňa 5.3.2011 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Na jednu roládu: 5 vajec, 100g polohrubej múky, 1/2 ČL kypriaceho prášku, 100g práškového cukru Plnka /tá je na dve rolády/: 2 kokosové pudingy Dr. Oetker, 750 ml mlieka, 250 až 375g /1 až 1/2 kocky/ masla, asi 10 PL práškového cukru + 6 PL kryštálového cukru, asi 10 Pl kokosovej múčky, marhuľový /alebo malinový/ lekvár.....Obmena: namiesto kokosového pudingu 2 Zlaté klasy a navyše 5 PL kokosovej múčky.
POSTUP PRÍPRAVY
Pripravíme si najskôr roládu. Keďže je plnka určená na dve ja si ich postupne za sebou upečiem obe...Vajcia rozbijeme, oddelíme bielka od žĺtkov a z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtka vyšľaháme s cukrom a múku zmiešame s kypriacim práškom. Do tuhého snehu postupne vmiešame žĺtka a múku, zľahka premiešame. Cesto vylejeme ne plech vystlaný papierom na pečenie, ktorý ešte pre istotu vymastíme olejom - stačí zľahka. Pečieme na 180 stupňov, a hneď ako roláda začne chytať farbu, vyskúšame, či sa nelepí na špajdľu a pokiaľ nie, hneď vyberiem. Nenechávame dlhšie, pretože sa moc vysuší a pri stáčaní sa začne lámať. Upečenú roládu spolu s papierom na pečenie prenesieme na mokrú a čistú utierku a opatrne , zľahka stočíme. Necháme vychladnúť. Potom znovu veľmi opatrne rozvinieme, natrieme lekvárom a hneď aj plnkou. Plnku nedávam pri okraje, pretože pri stáčaní by "vytekala". Stáčame pomaly a zároveň z rolády sťahujeme papier. Potom rolády dáme dobre schladiť a stuhnúť. Nakoniec potrieme trochou plnky a hojne posypeme kokosovou múčkou.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Plnka: časť mlieka si odložíme a do zvyšku vmiešame kryštálový cukor a uvedieme do varu. Vo zvyšnom mlieku rozmiešame kokosové pudingy a vmiešame do vriaceho mlieka. Povaríme a necháme vychladnúť. Medzitým si vymiešame maslo s cukrom - ten si pridávam podľa chuti, kto ako má rád sladké. Masla dávam menej, plnka je krémovejšia a lahodnejšia, ale v lete alebo ak roládka bude dlhšie v izbe, pridám viac masla. Potom ešte všľahám vychladnutý kokosový puding a nechám chvíľu v chlade - je to dôležité, aby plnka z rolády pri stáčaní "neutekala". Plnku si natieraním rozdelím na dve polovice a z každej polovice ešte trochu nechám na potretie vrchu rolády. Ak robím zo Zlatého klasu, postup je skoro rovnaký, ale ešte do mlieka dám pred zovretím kokosovú múčku - nielen zjemnie, ale aj krásne sa rozvonia. |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Denisa V. (Deniska333) ID 102103 (7.7.2011, 11:06) |
Aj ja som ju skúšala a je vynikajúca! Len sa tak po nej zaprášilo  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Maria P. (teleflex) ID 105501 (7.7.2011, 18:06) |
Som rada, Deniska, že chutilo |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Julia J. (madeleinka) ID 38095 (1.5.2011, 17:21) |
výborný receptík, ďakujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Maria P. (teleflex) ID 105501 (2.5.2011, 23:41) |
Za máličko, Júlia a ďakujem aj ja...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Andrea F. (ajca11) ID 66868 (17.3.2011, 17:32) |
PS: Bohužiaľ som ju nestihla odfotiť, tak nabudúce pošlem aj foto  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Maria P. (teleflex) ID 105501 (18.3.2011, 13:11) |
snáď nabudúce stihneš, som zvedavá  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Andrea F. (ajca11) ID 66868 (17.3.2011, 17:29) |
Takže robila som tvoju kokosovú roládu a mala najväčší úspech zo všetkých mojich zákuskov Mám totiž novú kuchyňu a po 15 rokoch som začala piecť a to tak silno, že každý druhý - tretí deň. Pečiem takto asi mesiac a vždy niečo nové a tvoja roláda bola úplne najúspešnejšia, tak som ju druhý deň musela zopakovať. Aby sme sa jej neobjedli, tak som na druhý deň spravila jednu kokosovú a jednu čokoládovú (plnku som rozdelila a jednu polovicu som varila s kokosom a do druhej som dala kakao a na vrch tej druhej som dala čokoládovú polevu) FANTÁZIA Veľmi pekne ďakujem za fajn receptík, určite ju budem robiť často  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Maria P. (teleflex) ID 105501 (18.3.2011, 13:09) |
Andrejka, nie je za čo, som rada, že chutilo a že si si našla aj svoju verziu . U nás tiež niekedy s pečením a skúšaním nového neviem prestať a inokedy zas len osvedčená klasika sa pečie... |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Andrea F. (ajca11) ID 66868 (10.3.2011, 9:12) |
vyzerá veľmi dobre a nevyzerá byť náročný na prípravu, určite vyskúšam a dám vedieť  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Maria P. (teleflex) ID 105501 (10.3.2011, 14:45) |
Ďakujem, Andrea. A pokojne vyskúšaj, naozaj je to "brnkačka" a nezabudni s pochváliť , ako sa vydarí...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Iveta S. (yvett) ID 11052 (7.3.2011, 13:03) |
vyzerá veľmi dobre  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Maria P. (teleflex) ID 105501 (7.3.2011, 19:18) |
ďakujem, Ivetka  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |