Darina B. (danda3) ID 104195 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 21 návštěvníkov)
Guľky KÁVENKY s prekvapením
[ recept č. 37726 zo dňa 26.2.2011 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
100 g masla, 2 šľahačkové smotany, 2 ks ľadové gaštany, 4 PL nutely, 1KL nesky, 4 ks káveniek arabica, 350 g mletých BB keksov celozrnných (môžu byť aj iné alebo piškóty), 2 PL sušeného mlieka, 20 PL mletých orechov, FALOŠNÝ MARCIPÁN - 150 g práškového cukru, 150 g sušeného mlieka, 70 g masla, trošku amaretta, 1 KL medu, 1 bielok, ďalej budeme potrebovať 3 balíčky čokoládového dražé, bielu polevu, čokoládu na varenie (200g) + ceru alebo kokosový tuk
POSTUP PRÍPRAVY
Tento týždeň mi v obchode padol zrak práve na kávenky a tak mi napadlo, že by z nich boli dobré nepečené cukrovinky, pretože okrem gaštanového pyré mám rada aj kávu a jej vôňu, tak som vzala 4 kusy a doma študovala všetky možné recepty a potom skúšala a vymýšľala až vznikol tento recept, tiež trošku prácnejší, ale o to chutnejší...doma mi naň povedali, že dobré, tak ho sem pre vás vkladám, snáď niekoho zaujme... :-D
Postup...
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
|
V šľahačkových smotanách roztopíme maslo, ľadové gaštany, lyžičku nesky a nutelu a miešame na miernom ohni, kým sa všetko nespojí. |
|
Kávenky si nastrúhame a ... |
|
...pridáme do smotanovo-čokoládovej hmoty spolu s pomletými keksami, orechami, sušeným mliekom. Dáme vychladiť, keďže včera bolo na balkóne ako na Sibíri, šupla som hrniec tam. |
|
Medzitým si pripravíme falošný marcipán, všetky suroviny naň zmiešame, cukor a mlieko preosejeme, ak je zmes ešte riedka, pridáme podľa potreby mlieko a cukor, ak je tuhá, ešte trošku amaretta. |
|
Hotový marcipán, budeme ním poťahovať... |
|
...čokoládové dražé, ktoré vlastne bude to prekvapenie vnútri guľky. Moja mamina ním zdobila kávové rezy a ja som si naň spomenula a pochodila celý Kaufland, kým som ich objavila... |
|
Odtrneme si kúsok marcipánu, vložíme guľku a ... |
|
...zabalíme, pokračujeme, kým neminieme všetok marcipán, za hrsť dražé mi ostalo, ale myslím, že tiež neostane v hanbe. |
|
A môžeme pokračovať s ďalšou vrstvou, hmota je stuhnutá, tak sa s ňou dobre pracuje, ale nie je až taká tuhá, ako pri cukrovinkách, kde ide veľa tuku, takže treba pracovať rýchlo, alebo dať opäť chladiť, ak sa zdá, že sa lepí. |
|
Zoberieme kúsok cesta, vložíme... |
|
...guľku a zabalíme, cesta som dávala "přiměřeně" a čuduj sa svete, vyšlo mi na všetky marcipánové guľky, ruky som si "namáčala" do práškového cukru. |
|
Guľky dáme opäť chladiť na balkón, aby boli pripravené na poslednú fázu a to na namáčanie do čokolády. |
|
Pôvodne som ich chcela mať všetky biele, ale keďže som mala málo bielej polevy Decor od Dr. Oetkera, obalila som ich aj do tmavej čokoládovej polevy. Do polevy som dala za lyžičku mletej kávy pre efekt, aj do tmavej, ale tam akosi nie je vidieť... :-D |
|
Dve balenia bielej polevy Decor a 48 guliek je hotových, štyri už padli za vlasť... |
|
Guľky s čokoládovou polevou, vyšlo mi ich okolo stovky, neviem to presne, pretože tiež prebiehala zároveň degustácia. |
|
Po stuhnutí ešte ozdobím s bielou polevou... |
|
...a šup s nimi do košíčkov a do chladu. |
|
Prierez guľkami. |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |