Iveta S. (yvett) ID 11052 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbili 4 návštěvníci)
Strakonické štrúdle
[ recept č. 37521 zo dňa 20.2.2011 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
42 dkg hladkej múky (použila som NATUR múku štrúdľovú), 125 g masla, 125 g masti, 2 PL octu, 10 PL studenej vody, 2 žĺtky, štipka soli. Náplň: cca 1 kg jabĺk nakrájaných na plátky, 15 dkg strúhanky, 5 dkg masla, vanilkový cukor, škoricový cukor. Okrem toho maslo a um na potretie.
POSTUP PRÍPRAVY
viď obrázkový postup
Zdroj: www.toprecepty.cz - autor yanull
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Do múky pridáme nakrájaný tuk a ostatné suroviny (ocot dáme do vody) a vypracujeme cesto, ktoré dáme na 1 - 2 hodiny odpočinúť (môže byť v chladničke aj celú noc) do chladničky. |
![]() |
Rozdelíme ho na štyri rovnaké časti. |
![]() |
Každú časť rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika, posypeme strúhankou opraženou na masle (ja som miesto strúhanky dávala pomrvené piškóty) a do stredu dáme pruh jabĺčok, ktoré posypeme vanilkovým cukrom, kryštálovým cukrom a škoricovým cukrom alebo škoricou. Môžeme pridať aj hrozienka namočené do umu. |
![]() |
Časť cesta preložíme cez jablká. |
![]() |
Dáme ďalšiu vrstvu jabĺčok s cukrami a škoricou. |
![]() |
A cez náplň prehrnieme druhú časť cesta. |
![]() |
Všetky štrúdle poukladáme na plech vyložený papierom na pečeie (štrúdle sú menšie, vyšli mi všetky štyri na jeden plech), ničím ich nepotierame a dáme ich piecť do vyhriatej rúry. Piekla som na 180 C. |
![]() |
Po upečení potierame rozpusteným maslom s umom a sypeme práškovým cukrom. |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Darina S. (Smolinka1) ID 79726 (2.5.2013, 21:00) |
Tak dnes som tieto štrúdle robila a sú božské, úplne super, nevedela som sa dojesť.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Iveta S. (yvett) ID 11052 (6.5.2013, 19:29) |
Darinka z toho mám veľkú radosť  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Oxana K. (oxika) ID 101157 (4.4.2011, 8:35) |
Ivetka ďakujem za super recept, štrúdle boli  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Iveta S. (yvett) ID 11052 (5.4.2011, 16:16) |
Oxika teší ma, že si spokojná  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Zuzana D. (avanka) ID 14337 (21.2.2011, 23:27) |
Ivetka, zajtra sa na nich chystam.. mohla by si prezradit, kde kupujes tu strudlovu muku? v Senici? ci? dakujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Iveta S. (yvett) ID 11052 (22.2.2011, 8:21) |
Zuzanka štrúdľovú a aj koláčovú kupujem v Coop Jednota na námestí v Senici, majú ich v samom najvyššom regáli medzi ostatnými múkami - môžem ti ich len vrelo odporučiť sú vynikajúce - teda aspoň mne sa tak javia , i keď sú drahšie stoja niečo okolo cca 0,60 €. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Zuzana D. (avanka) ID 14337 (22.2.2011, 13:17) |
dakujem, o chvilu pojdeme na postu, tak sa stavim v Jednote  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Ivana K. (IvanaKC) ID 156112 (21.2.2011, 16:40) |
štrúdľu ja môžem kedykoľvek, vyzerá veľmi dobre, len momentálne by som kvôli uzlinám len slintala nad tanierom |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Iveta S. (yvett) ID 11052 (21.2.2011, 20:58) |
Ivanka tak ti prajem skoré uzdravenie  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
zuzana b. (Langley) ID 128110 (21.2.2011, 15:49) |
vyzeraju uzasne Ivka, jablcko a skorica je bozska kombinacia (so zazvorom a kardamonom hned po nej), ja sa tych tvojich cesticiek trochu bojim -mast?-ale nikdy nesklamali, tak sa pusim aj do tohoto, bola bravcova ci kacacia?  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Iveta S. (yvett) ID 11052 (21.2.2011, 21:00) |
Zuzanka ďakujem , nemáš sa čoho báť, voľakedysi sa masť často dávala do koláčov, ide sem bravčová masť, takto to bolo v pôvodnom recepte, a ja zvyknem tuk upravovať aj v iných koláčoch, nakoľko som sa presvedčila, že zásluhou troch druhov - masť, maslo, olej - koláčiky sú vláčné a netvrdnú - to som odpozerala od iných skúsených kuchárok  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |