Andrea D. (Adusha22) ID 135731 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 14 návštěvníkov)
Pralinky z arašidového masla
[ recept č. 35230 zo dňa 7.12.2010 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
500 g arašidového masla, 57 g nesoleného obyčajného masla, 1/4 ČL morskej soli, 1/2 ČL vanilkového extraktu, 230 - 400 g práškového cukru (závisí od hustoty arašidového masla a vymiešanej hmoty), ... Na polevu: 250 g čokolády na varenie a 25 g tuku (cery)
POSTUP PRÍPRAVY
Celý víkend som pralinkovala, a aby som to neprehnala s množstvom, rozhodla som sa urobit tieto pralinky len z tretinovej dávky. Nakoniec ich bolo málo. Arašidové pralinky boli výborné...zas a znova sa začínam namotávať na chuť arašidového masla. Zvyšky z fľaše som vyjedla lyžicou ,)
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Do misky, vhodnej do MW, dáme arašidové maslo, obyčajné maslo a soľ a vložíme na chvíľu do mikrovlnky. Ohrievame, kým maslá nezmäknú, trvá to len pár sekúnd. Do misky pridáme vanilkový extrakt a práškový cukor a vymiešame hmotu s hustotou cesta.
POZOR: Odporúčam použiť hustejšie arašidové maslo, napríklad tuším slovenský výrobok - maslo s bielym vrchnákom, ktoré predávajú v chladiacom boxe v sieti Terno. Ja som použila jemné a príliš krémové maslo z Marks and Spencer. chuťovo je lahodné, ale príliš mäkké, takže som minula oveľa viac cukru ako je v recepte. Hmota bola dlho velmi mäkká a nedali sa z nej tvarovať pekné guličky ani po stuhnutí hmoty v chladničke, či v mrazničke. Cukor som pridávala na viackrát, kým som získala tú správnu hustotu. |
![]() |
Vypracovanú hmotu odložíme do chladničky, prípadne aj mrazničky aspoň na hodinu, aby stuhla. Potom z nej tvarujeme guličky s priemerom 2,5 cm, uložíme na alobal alebo papier na pečenie a opäť dáme schladiť, pokojne aj do mrazničky. |
![]() |
Polevu si pripravíme tradične, rozpustením čokolády s tukom nad parou. Arašidové guličky vyberieme z chladničky, máčame ich do polevy a necháme stuhnúť na papieri. Pracujeme rýchlo, alebo na etapy, vždy si z chladničky vyberieme iba časť guličiek, lebo pri izbovej teplote mäknú a potom sa s nimi a s čokoládou zle pracuje. Hotové pralinky sú už dostatočne tuhé, takže dlhší pobyt pri izbovej teplote by im nemal uškodiť (teda, ak nebudú zrovna pri radiatore alebo sporaku ,-) ) |
![]() |
Detail na hotové pralinky. Určené pre všetkých, ktorí majú radi nové, netradičné a neokukané chute. |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Miroslava A. (pupatko) ID 13790 (14.3.2012, 13:16) |
Zaujimavy recept, len ja by som asi nepridavala ziadnu sol, nakolko uz samotne maslo je na moj vkus dost slane. Inak artasidovemu maslu som prisla na chut minule leto, ked sme boli na dovolenke so znamymi a oni ho jedli s Nutelou, no tak to bola ina bomba (myslim kaloricka). |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | sylvia r. (sisaxxl) ID 117702, mimibazar.sk/sisaxxl (14.3.2012, 12:10) |
jéj,veď to sú Buckeye candy  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Darina B. (danda3) ID 104195 (15.12.2010, 17:51) |
Andrejka, recept vytlačený, som veľmi zvedavá, ako chutí, vyzerajú senzačne.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Jana P. (Janinka P.) ID 178901 (9.12.2010, 13:56) |
Andrejka, aby sme si rozumeli. Pod pojmom arasidove maslo mas na mysli taku horcicovozltu pastovitu hmotu s mierne slanou arasidovou chutou, ktore sa bajecne vyjeda pri telke???  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Andrea D. (Adusha22) ID 135731 (9.12.2010, 19:43) |
presne tak  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Gabriela T. (nogate) ID 22107 (8.12.2010, 21:05) |
no teda toľko parádnych praliniek  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Eva H. (Evitchka) ID 26145 (8.12.2010, 19:15) |
fiiiha toto je nieco pre moj maskrtny jazycek krasna praca a inspiracia Andrejka  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Andrea D. (Adusha22) ID 135731 (9.12.2010, 2:38) |
Evička, dakujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | zuzana krajcovicova (truetka) ID 57113, mimibazar.sk/truetka (8.12.2010, 9:08) |
arasidove maslo mam v chladnicke uz pekne daaavno kupila som raz len tak zo zvedavosti a nechutilo mi. ale vyskusam urobit tieto pralinky a uvidime co z toho vylezie inak na pohlad pralinky  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Andrea D. (Adusha22) ID 135731 (8.12.2010, 14:41) |
zuzka vyskusaj, podla mna ti budu chutit, arasidove maslo s pras. cukrom chuti ovela lepsie ako cisty original  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Veronika G. (veronika45) ID 20591 (8.12.2010, 9:03) |
jeho adka ty si sa vyhrala teda.... perfektne....  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Andrea D. (Adusha22) ID 135731 (8.12.2010, 14:38) |
dakujem no veru, chvilu som sa s nimi hrala, ale nakoniec sa podarili  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Veronika G. (veronika45) ID 20591 (8.12.2010, 16:29) |
su nadherne..... aj vsetky so si tu dala teraz.....  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Aneta S. (ssassanka) ID 40362 (8.12.2010, 9:03) |
waw, nebol tento recept teraz niekedy na tastespotting? je mi to nejake povedome! lebo aj mna uputal, musi to byt uuuzasneee  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Andrea D. (Adusha22) ID 135731 (8.12.2010, 9:17) |
Anetka, na tastespot. nie, ale na joyofbaking  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Aneta S. (ssassanka) ID 40362 (8.12.2010, 11:51) |
aaa jasne! je to tam hned na hlavnej stranke vedela som ze mi to je odniekial povedome...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Andrea D. (Adusha22) ID 135731 (8.12.2010, 14:39) |
presne tak ![[A]](//img-new.mimibazar.sk/h/bs/i/17.gif) |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Marta K. (supermarta) ID 62155, mimibazar.sk/supermarta (8.12.2010, 8:57) |
Krasne...urcite aj velmi chutne!!!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Andrea D. (Adusha22) ID 135731 (8.12.2010, 14:40) |
veru mna mnam, spojenie cukru a arasidoveho masla je bozske!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |