Eva A. (Eviana) ID 114156 |
 |
Oblasť: Dunajská Streda |
+PRIDAŤ K OBLÚBENÝM (prihlásení) |
Registrácia: 25.9.2009 |
Naposledy: 1.4.2018 9:30 |
Aktualizácia: 10.3.2012 22:13 |
|
|
|
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT |
Máčikovo "Morové" kurča
[ recept č. 31604 zo dňa 13.9.2010 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
1 kurča /Pouillard/, 3-4 staršie rožky, 3 vajcia, 100 g masla, 100 g mandlí, 2-3 strúčiky cesnaku, hrsť čerstvého majoránu (alternatíva 1PL sušeného), podľa chuti pár kvapiek citrónovej šťavy, soľ, Solčanka, čerstvo pomleté biele korenie, štipka cukru, príp.trocha kurkumy /kvôli farbe/. A samozrejme cca 250 g výbornej huby Lievik trúbkovitý (alternatíva - ako u mňa v sušenej forme). Možno použiť aj iné huby, napr. výborné sú mladé masliačiky.
POSTUP PRÍPRAVY
Inšpirácia zo stránky www.nahuby.sk. Recept vložený s láskavým súhlasom autora. Lievik trúbkovitý je výborná jedlá huba, nádherne vonia a dá jedlu naozaj skvelú chuť...
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Zoznámte sa... to je ON - Lievik trúbkovitý - obrázok zo stránky www.nahuby.sk. Autor fotografie: Peter Stefanovie |
![]() |
Kuriatko si umyjeme a nasolíme zvonku a jemne aj z vnútra. |
![]() |
Pripravíme si suroviny na plnku - huby zalejeme vriacou vodou, mandle sparíme v mlieku, očistíme si cesnak... |
![]() |
Detail lievika medzi prstami... vľavo sušené lieviky, vpravo zaliate vriacou vodou. |
![]() |
Rohlíky nakrájame na cca 2 cm kolieska a namočíme ich mliekom - nie príliš aby nám nevznikla kašoidná hmota... ale aby zasa neboli ani suché. Sparené mandle si olúpeme. |
![]() |
Cesnak pokrájame, speníme na 100 g masla... |
![]() |
...pridáme posekané huby, zľahka podusíme. |
![]() |
Do rohlíkov pridáme žĺtka, nasekané mandle, majorán, petržlenovú vňať, kurkumu, solčanku... |
![]() |
...kvapneme podľa chuti citrónovej šťavy - podľa možnosti zrniečka vynecháme... |
![]() |
...pridáme zmes húb a cesnaku na masle |
![]() |
...suroviny zmiešame do kompaktnej masy |
![]() |
...na záver zľahka vmiešame sneh z bielkov |
![]() |
...až nám vznikne krásna voňavá masa - pozor bielka nerozbiť, nech plnka zostane ľahučká a nadýchaná... |
![]() |
...plnkou naplníme čakajúce nasolené kurča |
![]() |
...troška "chirurgie" - aby nám v rámci možností plnka z kurčaťa nevybehla... |
![]() |
...do kože spravíme nožom malé zárezy, do ktorých napcháme huby... čím viac tým lepšie |
![]() |
...no a kuriatko dáme piecť na maslom vymastený pekáč - na cca 30-45 min. pri teplote 200° - záleží od veľkosti kurčaťa - dopekáme pri nižších teplotách - do chrumkava.
Kurča síce vyzerá ako keby zomrelo na bubinoznu formu moru - od toho vznikol aj názov tohto jedla, ale je oveľa aromatickejšie a aj ako kanadský žartík OK. A tá plnka... chrumkavosť mandlí, úžasná príchuť lievika... dokonalosť sama. A po upečení z trčiacich lievikov boli tie najchutnejšie "chipsy" aké som kedy jedla :) |
![]() |
Takéto vrecúška so sušeným Lievikom vraj dostať v Tescu. Info aj foto - Medulienka. |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
MIRIAM T. (pamacka) ID 54555 (16.1.2011, 20:38) |
krasny recept-tie rurky som nazivo videla prví raz vlani kamoska mi ich doniesla za kosik-su to fakt super hribky ak budem mat tak toto urcite spravím  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva A. (Eviana) ID 114156 (16.1.2011, 20:07) |
Dokonalosť sama na tanieri si veľká šikula a ja mám nesmiernu radosť, že chutilo a že sa k nám milovníkom lievika pridala tak skvelá osôbka ako si Ty.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Slavka H. (Archaa) ID 84161 (15.1.2011, 21:06) |
Evulik kuriatko sme mali na Troch králov, prepác nestihla som skôr dat vediet. bude hned ako vsetko naraz stiahnem z mobilu,lebo to hrozne dlho trvá, tak chcem vsetko radsej naraz. Kuriatenko bolo úzasné, chválim mácika a tebe dakujem, ze si sa s nami o receptík podelila.Podala som ho tiez dalej,sestra ho uz robila tiez a zhodujeme sa na tom, ze tá plnka je na tom naaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaj.Dnes som robila tortelini s lievikom tak coskoro pridám na blog.mnaaaaaaaaaaam.lievik je teraz moja najoblubenejsia huba  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva A. (Eviana) ID 114156 (15.1.2011, 22:15) |
Slávuška, tak na tento komentár som taaaaaaaaaaak veľmi čakala a ešte oveľa viac sa tešila na Tvoj názor na kuriatko a veľmi veľmi ma teší, že chutilo. Som veľmi rada, že si recept posunula ďalej, isto aj Máčik bude rád, že sa tak skvelé jedlo ďalej šíri a stáva obľúbeným v ďalších kuchyniach Posielam obrovské ďakujem, že si mi dala vedieť ako chutilo a mám naozaj veľkú radosť, že si objavila a obľúbila si skvelú chuť lievika trúbkovitého PS: Už dlhoooo sa chystám (zbieram odvahu) na plnenú teľaciu hruď - samozrejme s pridaním lievika. Keď sa k tomu dopracujem, dám vedieť... vraj "nebíčko v papuli"  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Slavka H. (Archaa) ID 84161 (16.1.2011, 0:53) |
juchuuuuuuuuuu tak toto bude urcite bomba,ja sa veeeeeeelmi tesíiiiiiiiiim.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Darina B. (danda3) ID 104195 (14.9.2010, 22:47) |
No tak s týmto receptom si ma dostala, úžasný postup, to kura nemá chybu, ale mne by úplne stačila tá plnka, až mi sliny tečú...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva A. (Eviana) ID 114156 (15.9.2010, 11:10) |
Darinôčka... ďakujem za poklonu, recept som "odkukala" takže obdiv patrí autorovi Kuriatko bolo naozaj úžasné... tipni si, kto "zožral" najviac plnky? bola naozaj výborná... a tie chrumkave hribiky trciace z koze nemajú konkurenciu... práve skúšam robiť pagáčiky oškvarkovo-hubové (samozrejme tiez s lievikom) - ak sa podaria, vecer tu bude recept  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Darina B. (danda3) ID 104195 (17.9.2010, 20:04) |
Evka, ja som si včera tie huby kúpila, takže určite niečo z Tvojich receptov vyskúšam...recept si síce "odkukala", ale ty si ho nafotila pekne po lopate, takže veľká pochvala odo mňa!!!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Eva A. (Eviana) ID 114156 (17.9.2010, 23:21) |
Darinka, nesmierne ma teší, že si sa pridala k obdivovateľom lievika ... som veľmi zvedavá, čo na to kuriatko morové povieš... ale verím, že Vám bude chutiť... daj určite vedieť  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Iveta S. (yvett) ID 11052 (14.9.2010, 8:20) |
veľmi zaujímavý receptík a verím, že aj chutný , tieto huby však vidím prvý krát v živote |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva A. (Eviana) ID 114156 (14.9.2010, 8:58) |
Ivetka... bolo to naozaj veľmi chutné, úžasne aromatické jedlo a musím sa priznať, že tiež som prvý krát videla a použila Lievik trúbkovitý... je to naozaj výborná jedlá huba s nenapodobiteľnou arómou  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Kristína T. (jašidielko) ID 56687 (13.9.2010, 22:18) |
evicka...si fantasticka kucharka!!!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva A. (Eviana) ID 114156 (14.9.2010, 8:56) |
Kikuska... fantasticky kuchár je autor receptu, ja som len šla podľa jeho receptu... a výsledok bol naozaj fantastický  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  | Kristína T. (jašidielko) ID 56687 (upravené 17.9.2010, 20:05) |
nie nie Evka mne staci vidiet ako sa ti to kuriatko podarilo, aky paradny postup si nafotila...a stojim si za svojim! urcite vyskusam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Eva A. (Eviana) ID 114156 (14.9.2010, 20:30) |
Kikuška... rumením sa a ďakujem za Tvoje milé slová Aj ja sa mám stále čo učiť, ver tomu... a aj od Teba sa môžem mnohému priučiť - napr. Tvoje božské pečienky so slaninkou Toto je na stránke úžasné, že si navzájom vieme pomôcť a poradiť, podporiť sa a učiť sa  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Adriana S. (adrika280) ID 34442 (13.9.2010, 21:45) |
Eviiiiiiiii, ja tu len preglgam. Slinky mi tecu, ze az. Tvoje kuriatko vyzera neskutocne uuuuuuuuuuuuuzasne. Tiez prvykrat v zivote pocujem o tychto hubach. No tu ich asi tazko zozeniem Mozno niekedy, ked pridem domov, tak sa mi ich podari zohnat.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva A. (Eviana) ID 114156 (13.9.2010, 21:52) |
Ďakujem Aďuška... pochvala od Teba veľmi teší, priam až hreje na hrudi... Je to naozaj skvelá bašta, nadchol ma recept na www.nahuby.sk hneď ako som ho čítala... stojí za pokus vyskúšať ho. Lievik trúbkovitý sa latinsky zove Craterellus cornucopioides, anglicky netusím... Má svojskú arómu, ale myslím, že aj iné lesné huby možno použiť... Ešte raz ďakujem... aj za autora receptu, ten si pochvalu zaslúži, ja som sa len nechala inšpirovať skvelým receptom  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Slavka H. (Archaa) ID 84161 (13.9.2010, 21:28) |
Bozinku Evulik,jednoznacne co sa estetiky tyka vyhravas,o lieviku som nepocula a sice ani neviem ci ho dostat u nas vobec ale ja myslim ze nahradit to lesnymi by bolo supi tiez juuuuuuuj az mi slinky tecuuuuuu  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva A. (Eviana) ID 114156 (13.9.2010, 21:38) |
Tu na Slovensku sa dá dostať v sušenej forme, vraj v Tescu, v takých krásnych bledo fialových vrecúškach... skúsim pohľadať niekde link. Skúsim zistiť ako sa povie Lievik trúbkovitý po nemecky... naozaj to stojí za pokus  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |