Tina H. (kokaZM) ID 102821 |
 |
mimibazar.sk/kokazm |
Oblasť: Zlaté Moravce |
+PRIDAŤ K OBLÚBENÝM (prihlásení) |
Registrácia: 1.7.2009 |
Naposledy: 25.4.2025 14:10 |
Aktualizácia: 16.12.2014 18:53 |
|
|
|
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 14 návštěvníkov)
Balkánske papriky
[ recept č. 31522 zo dňa 12.9.2010 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Uvediem prísady na veľkosť misky o priemere 22 cm /plus-mínus/: 10 ks žltej klasickej papriky /nie tie zeleninové, hrubé/ - počet závisí od veľkostí paprík, menších vojde viac a prídu mi chutnejšie, minimálne 2 hlavičky cesnaku, 2 malé lyžičky soli , 1,5 dcl oleja, 2 dcl octu, nasekaná petržlenová vňať, 1-2 lyžičky cukru.
POSTUP PRÍPRAVY
Tento recept som nevedela zaradiť, pretože je to príloha k hlavnému jedlu. V našej rodine je to pochúťka, ktorú by sme jedli stále. No nie všetkým, čo to u mňa jedli to chutilo. Niekto si to zas nevedel vynachváliť.
Na zimu si ugrilované papriky mrazím v sáčkoch po 10 ks - ak by ste chceli mraziť aj vy, určite odporúčam zamraziť ich neošúpané od tej zhorenej kože !!!!!!!!!!!!!!!! Po rozmrazení sa ošúpu, urobí nálev a je to ako čerstvé. Ak si ich zamrazíte, odporúčam aj namraziť vňaťku.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Takto krásne grilujeme. Musí byť opečená z každej strany, aby sa vytvorili riadne pluzgiere |
![]() |
zakaždým, keď je nejaká paprika opečená riadne z každej strany, vložíme ju do hrnca a zavrieme pokrievkou - to je dôležité !!! ony sa tam tak sparia a zhorenina zmäkne. |
![]() |
Takto vyzerá u nás jedna ugrilovaná várka :) |
![]() |
medzitým si urobíme marinádu, ako prvé načistíme a prelisujeme cesnak... tým ozaj nešetríme, lebo to má byť takéto cesnakovo-pikantné |
![]() |
ďalej si do misky dáme kávovú lyžičku soli, deci a pol oleja a 2 deci octu. taktiež hojné množstvo petržlenovej vňate. Ak vám recept zachutí, odporúčam si zamraziť čerstvú vňaťku, aby ste aj cez zimu mohli jesť túto pochúťku.
Moja najnovšia vychytávka je dať aj trošku cukru, tak zarovnanú lyžicu maximálne, vtedy to zjemní tú ostrú chuť a nie je mi zle od cesnaku. |
![]() |
hotová marináda |
![]() |
ak už papriky vychladli, idú krásne ošúpať z kože |
![]() |
jednou rukou chytíme papriku za stopku a ukazovákom a palcom druhej ruky si papriku opatrne natrhneme po dĺžke na 4 ks |
![]() |
vkladáme do nálevu úhľadne stopkou hore |
![]() |
HOTOVO !!!! treba to už len nechať marinovať do druhého dňa... dáme do chladničky a nezabudneme kvôli silnej aróme prikryť !!!
Ak by sa to na druhý deň rýchlo zjedlo, nálev sa môže opätovne použiť.
Treba vyskúšať, ako som už spomenula, nie každému to musí chutiť. Je to veľmi dobrá príloha k jedlám, na Balkáne veľmi bežná. Ja som do toho tak paf, že to jedávam len tak s rožkom, na hrianky,.... |
![]() |
prajem všetkým dobrú chuť |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Miroslava A. (pupatko) ID 13790 (27.7.2012, 13:08) |
Do toho nalevu neide nejaka voda? Ja len ci ho nieje malo na take mnozstvo paprik, ked tam je len 2dcl octu a 1,5 dcl oleja. Dik. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Tina H. (kokaZM) ID 102821, mimibazar.sk/kokazm (29.7.2012, 22:01) |
Mirka nejde tam nič iné. Možno trolilinku viac soli - ale to si každý dosolí už koľko treba. Ten nálev sa vlastne neje, vyberie sa paprika a neodkvapkáva sa veľmi. Do toho nálevu sa dá prípadne urobiť nová dávka paprík ak je stará iba tak deň-dva. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Lucia Baranova (luckaeuro) ID 24486, mimibazar.sk/luckaeuro (27.7.2012, 12:21) |
tak práve sa dokončili a idú čakať na dnešnú grilovačku, už teraz vidím že ich bude málo, vynikajúci receptík, s dovolením ho budem šíriť ďalej, nech ho odchutná čo najviac hladošov. Papričky sú vynikajúce!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Lucia Baranova (luckaeuro) ID 24486, mimibazar.sk/luckaeuro (19.6.2012, 10:53) |
mňňňňaaaaam hneď by som sa do nich pustila, toto sa urcite stane nasou oblubenou prilohou ku grilovaniu  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Jana Z. (Utulny.byt) ID 158989, mimibazar.sk/utulnybyt (30.4.2011, 9:35) |
tak to je riadna mňamka robievam počas leta a grilovačiek to nesmie chýbať  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | zdena l. (žabada) ID 47710 (17.9.2010, 21:02) |
jsou úúúžasnéééé |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | slavka b. (slawi75) ID 113183 (14.9.2010, 17:58) |
Tieto papriky robievame aj u nas uz roky rokuce,ale este som ich neskusala davat do mrazaku.Dik za typ.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Gabriela J. (gabi1977) ID 1503 (14.9.2010, 10:15) |
tieto papriky si aj ja robievam a su uzasne . Super chutia aj s maslovym, alebo pastekovym chlebom . Tento rok som sa este nedokopala k ich priprave, ale chut by bola . Vsetkym odporucam... Ja ich nerobim na grile, ale hodim ich do rury, len tak na tu mriezku - rost. A ja jem aj jadrovnik  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Tina H. (kokaZM) ID 102821, mimibazar.sk/kokazm (14.9.2010, 18:00) |
no jadrovník zjem aj ja, len som to nechcela pôvodne priznať To, že ich robím na grile, som vlastne urobila taký svoj zlepšovák. Doteraz som ich robila hore na sporáku a na plechu. Zasmradilo to vždy celý dom. Ale s tým roštom v rúre je jeden super nápad, a rada vyskúšam túto metódu. Takže ďakujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Janka B. (JANUSKA6) ID 119089 (13.9.2010, 0:36) |
Tinuška je to úžasná pochúťka poznám to už som to papala ,len som nemala recept, takže vrelá vďaka za receptík  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Lubica L. (lubica007) ID 19881 (12.9.2010, 20:07) |
moze to byt dobrotka.Jadrovnik tam teda ostava cely cas,aj v tom naleve je,vsak? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Tina H. (kokaZM) ID 102821, mimibazar.sk/kokazm (13.9.2010, 13:46) |
áno, jadrovník ostáva, ale neje sa ... to sa so stopkou po zjedení vyhodí |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Denisa T. (Asined) ID 1681, mimibazar.sk/asined (12.9.2010, 19:29) |
...dnes som robila, uz su v chladnicke...robievam to, nam to chuti..  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | melania l. (lararuby) ID 130989 (12.9.2010, 19:24) |
Zaujímavý recept,určite vyskúšam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Iveta S. (yvett) ID 11052 (12.9.2010, 17:24) |
mňaaaaaaaaaaaaaam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |