Eva A. (Eviana) ID 114156 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 11 návštěvníkov)
Zálesákova bašta z rúry
[ recept č. 31468 zo dňa 11.9.2010 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Zemiaky, bravčová krkovička (alternatíva kuracie prsia), slanina, klobása, cibuľa, cesnak, soľ, Solčanka (vegeta), horčica, feferónová pasta (pre milovníkov pikantných jedál).
POSTUP PRÍPRAVY
Postup je trošku náročnejší na prácnosť aj čas... ale stojí to za to... raz za čas :)
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Zemiaky si očistíme, umyjeme a nakrájame na 0,5 cm kolieska. |
![]() |
Slaninu si nakrájame na tenké plátky a klobásu na tenké kolieska. |
![]() |
Cibuľu nakrájame na stredne jemno, cesnak pretlačíme alebo nakrájame na jemno. |
![]() |
Bravčovú krkovičku nakrájame na plátky, naklepeme, nasolíme, nakoreníme a potrieme horčicou a pre milovníkov csípos feferónovou pastou na južnom Slovensku známou ako Erős Pista (čítaj Eróš Pišta – pozn. prekladateľa „silný Števko“), naukladáme si ho pekne na seba. |
![]() |
Na alobal si položíme 2-3 plátky slaninky a kolieska klobásy. |
![]() |
Na slaninku a klobásu naukladáme v súvislej vrstve zemiaky. |
![]() |
Zemiaky posolíme, prípadne ochutíme zeleninovým ochucovadlom – v mojom prípade Solčanka v podravkovej sypačke. |
![]() |
Na vrstvu zemiakov opäť položíme slaninku a klobásku. |
![]() |
Na dlaň si položíme už nasolené, nakorenené - horčicou a feferónovou pastou potreté mäso... |
![]() |
Potrieme pretlačeným cesnakom a nasypeme cibuľku... |
![]() |
...z dlane mäso preklopíme na zemiaky a opäť potrieme cesnakom a cibuľou. |
![]() |
...kúsok slaninky a klobásky |
![]() |
... a prikryjeme ďalšou súvislou vrstvou zemiakov, ktoré samozrejme opäť osolíme (ovegetíme) |
![]() |
Na vrch položíme plátok slaninky a kolieska klobásy. |
![]() |
...a zabalíme – poriadne, pretože v procese pečenia sa uvoľní z mäsa šťava, ktorá je výborná a ochutí nám celý „balíček“. Najprv zahneme boky. |
![]() |
... potom opatrne uchytíme prednú a zadnú časť a spolu ich zavinieme. |
![]() |
...až nám vznikne uzavretý balíček. |
![]() |
...tu ukážka procesu výroby – robím to tak, že robím naraz všetky balíčky postupne po vrstvách – tu vidno zemiaky |
![]() |
...a tu už aj mäsko pred položením vrchnej vrstvy zemiakov |
![]() |
Balíčky sú zabalené a pripravené na plechu na pečenie. Správny zálesák by ich šupol do pahreby... |
![]() |
...pred pečením podlejeme cca 2 dl vody |
![]() |
Pečieme cca 50 minút pri teplote 180°C. Po 50 minútach opatrne otvoríme balíčky a necháme ich ešte cca 12-15 minút (podľa typu rúry) dopiecť zhora do chrumkava. A je to. |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
 | Radka K. (murr2) ID 148626 (30.9.2010, 19:39) |
Evičko,tak tento recept se mi zalíbil na první pohled děláváme něco podobného s různými obměnami -třeba přidáme papriku a rajčata a po otevření kapsy dáme navrch trochu sýru na kůrčičku za chvíli jdu na noční a teď mám kvůli tvým dobrotám klávesnici celou mokrou,jak mi na ni tečou sliny tak ti pěkně děkuji  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva A. (Eviana) ID 114156 (7.10.2010, 13:52) |
Raduška, reagujem až dnes, bola som chora, takze som tu par dni nebola... Nesmierne ma teší, že Ťa tiež zaujal nejaký z mojich receptov... A rozosmiala si ma tou zaslinenou klávesnicou  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Andrea L. (Aja1) ID 47601 (14.9.2010, 20:11) |
Skoro mi tu slina stiekla,takéto chúťky robíš. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva A. (Eviana) ID 114156 (15.9.2010, 15:26) |
Andrejka... to so slintaním fakt dôverne poznám... niekedy tu slintám ako Pavlovov pes ďakujem sa milú správu, že aj z mojich receptov niekto slintá  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (12.9.2010, 13:01) |
ze uuuuuuu, toto musi byt ina fajnotka  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva A. (Eviana) ID 114156 (12.9.2010, 13:13) |
Janielka... veru to je veľka fajnotka  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Martina P. (Mata406) ID 48300 (12.9.2010, 7:46) |
no Evička ... jednoznačne mňamka ako vyšitá  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva A. (Eviana) ID 114156 (12.9.2010, 12:45) |
Ďakujem Martinka...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Zuzana D. (avanka) ID 14337 (11.9.2010, 20:59) |
dakujem za inspiraciu k zajtrajsiemu obedu, urobim s kuracimi prsiami  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva A. (Eviana) ID 114156 (11.9.2010, 22:18) |
Teším sa Zuzanka... ak budeš robiť kuracie prsia, pôjde to rychlejšie... len aby sa spravili zemiaky... prajem nech sa podarí daj vedieť ako chutilo  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Zuzana D. (avanka) ID 14337 (13.9.2010, 13:25) |
Evi, mali sme vcera a dnes na obed, vynikajuce..  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Eva A. (Eviana) ID 114156 (13.9.2010, 20:26) |
Zuzanka, ďakujem za skvelú správu, veľmi sa teším, že Vám chutilo  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Katarína B. (katka 777) ID 129764 (11.9.2010, 20:05) |
určite urobím,láka ma to  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva A. (Eviana) ID 114156 (11.9.2010, 20:58) |
Katka, ďakujem a nezabudni informovať či chutilo  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Věra N. (Věra N.) ID 75068 (11.9.2010, 19:12) |
¨Vypadá to zajímavě. Určitě vyzkouším.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva A. (Eviana) ID 114156 (11.9.2010, 20:58) |
Vierka, ďakujem... vyskúšaj, stojí to za to a daj vedieť či a ako chutilo  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva A. (Eviana) ID 114156 (upravené 9.11.2010, 7:18) |
Ďakujem Martulka  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Ivana K. (IvanaKC) ID 156112 (11.9.2010, 16:41) |
Mňam, vyzerá to úžasne |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva A. (Eviana) ID 114156 (11.9.2010, 20:57) |
Ďakujem Ivanka a ako úžasne to chutí  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Kristína T. (jašidielko) ID 56687 (11.9.2010, 16:02) |
evka....to vyzera F A N T A S T I C K Y |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva A. (Eviana) ID 114156 (11.9.2010, 16:15) |
Kikuska... ďakujem , ono to aj fantasticky chutí... v alobale sa chute super prepoja, je to proste mňam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |