Dagmar H. (dasula) ID 6034 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 16 návštěvníkov)
Čertovská hydinová zmes na hrianky
[ recept č. 31119 zo dňa 2.9.2010 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
cca 500 g kuracie alebo morčacie prsia, 1-2 stredne veľké cibule, 3 strúčiky cesnaku, 1-2 väčšie sterilizované uhorky, 3 PL plnotučnej horčice, 3 PL kečupu, solčanka alebo vegeta, morská soľ, a samozrejme feferónky (sterilizované alebo čerstvé)
POSTUP PRÍPRAVY
Toto je moja obľúbená rýchlovka vzniknuvšia myslím ešte za krásnych internátnych čias :-))))). Napriek tomu si presadila svoju vyššiu priečku v rebríčku obľúbenosti u nás a našich známych - ako skvelá minútka na hrianky pri oslavách, rôznych mecheche alebo vykopávaní starého roka do ... zadnej časti :-)))).
POZNÁMKA: aj keď to možno pri fotopostupe vyzerá divne - ale pôvodne je tento recept na echt ohnivú hriankovú zmes, po ktorej sa dobre leje do dutiny pivko, aby sme zahasili plameň, ktorý nám táto pre nás sedliacko-gurmánska lahôdka spôsobí - toto je už verzia upravená na konzumáciu deťmi, keďže ju fakt zbožňujú. Čiže na foto chýbajú feferónky - lebo som to práve robila aj pre deti, ale napíšem, kedy pridávam feferónky, do postupu.
Ešte jeden malý dodatok, možno pre niekoho užitočný - rokmi som sa dopracovala k variantu 3v1 na základe tohto vymysleného receptušu :-) 1. čertovská hrianková zmes (tento recept) 2. soté - v tom prípade mäso nakrájam na rezance a pokračujem úplne rovnako. Ideálna príloha ryža :-) 3. plnená zemiaková placka - soté ako v predchádzajúcom bode, akurát rezance také drobnejšie. Potom na slaninke orestujem morčacie pečienky nakrájané na rezance asi ako mäsko (v pomere množstvom k sotému asi tak 1:1), prilejem trošku domácej paradajkovej omáčky a v závere spojím so zmesou a už len prehrejem. Toto je tiež super jedlo, len už s tým je viac práce :-). Naplníme obrovskú zemiakovú placku a mňáááááááám je hotovo. príloha - zeleninová obloha alebo ďalšie feferónky? :-)
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Okrem týchto potrebných surovín (nie konkrétne týchto samozrejme :-)) na pravú čertovskú zmes chýbajú ešte FEFERÓNKY – na takéto množstvo mäsa dávam 3-4 guľaté červené vykuchané feferónky pokrájané na drobno (alebo posekané). V prípade pocitu, že zmes je málo ohnivá (to záleží od ohnivosti feferóniek) v závere pridám viac cesnaku. |
![]() |
Pokrájanú cibuľku speníme na oleji a do zlata orestujeme. |
![]() |
Ku koncu pridáme 1 pretlačený strúčik cesnaku a v prípade ČERTOVSKEJ zmesi v tejto fáze aj nadrobno nakrájané feferónky. Chvíľočku spolu restujeme a už sa teší mäsko na tú krásnu vôňu :-). |
![]() |
Ja mäso „krájam“ v mixéri na najslabších otáčkach, je potom fakt strašne rýchlo hotové. Inak som to los manualos krájala strašne dlho, tak mi to potom ani nechutilo :-). Mleté mäso nie je ono – to už neboli kúsky ale totálna drť. |
![]() |
Mäso pridáme na orestovaný mix a poprášime Solčankou (vegetou) a poriadne premiešame – na vysokej teplote, nech sa mäsko zatiahne a začne sa oddeľovať. |
![]() |
Mäsko si pustí šťavu, stiahneme teplotu a na nižšej podusíme kratučko – hydina ozaj nepotrebuje viac ako nejakú tú minútku. |
![]() |
Kým je ešte troška vlastnej šťavy pod mäsom, pridáme najemno nastrúhané kyslé uhorky, horčicu a kečup a celé premiešame, privedieme k varu. Pretlačíme zvyšné strúčiky cesnaku, zamiešame a odstavíme zo zdroja tepla – HOTOVOOOOOOOO...vôňa je rozlezená po celom byte, do hrnca nakúkajú úplne všetci... |
![]() |
...ako to, že ešte nie sú hotové HRIANKY?! Tak sa čaká na hrianky – u nás na sucho, podľa mňa olej pod cibuľkou je postačujúci :-) |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Soňa T. (rexo) ID 108927 (31.12.2012, 17:16) |
 |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Ivana K. (IvanaKC) ID 156112 (19.11.2011, 18:09) |
Dnes som robila opäť, rada sa k tomu receptíku vraciam, ďakujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Ivana K. (IvanaKC) ID 156112 (3.12.2010, 17:11) |
Receptík som vyskúšala, bolo to také dobré, že som nestihla ani odfotiť.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Dagmar H. (dasula) ID 6034, mimibazar.sk/dasula (4.1.2011, 14:41) |
DAKUJEM, pre mna su tieto slova skutocnym balzamom na dusi  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Slavka H. (Archaa) ID 84161 (30.11.2010, 13:36) |
http://slavka-archaa.blogspot.com/2010/11/certovska-hydinova-zmes-na-hrianky.html Dasulka, tu je moje foto a dakujem krásne za super receptík, velmi sme si pochutnali.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Dagmar H. (dasula) ID 6034, mimibazar.sk/dasula (4.1.2011, 14:40) |
Slavka, v prvom rade Tebe a celej Tvojej rodine prajem vsetko NAJLEPSIE v Novom roku , vela vela dobrych napadov vo vareni, strasne vela zdravia, stastia a pohody . Kvoli svojim zdravotnym problemom som nezaregistrovala Tvoj komentarik , neskutocne ma od takej skusenej kucharinky ako si Ty potesil , tak trosku si opat vravim, ze to moje motanie sa v kuchyni je aspon obcas korunovane takouto odmenou . Prekrasna fotka, ak naozaj chutilo, tak som velmi poctena  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Miroslava R. (mimiovci) ID 151219 (30.11.2010, 10:52) |
Vyzerá to super!!!! Idem ihneď vyskúšať.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Iveta S. (yvett) ID 11052 (2.9.2010, 19:49) |
super papaničko  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Darina B. (danda3) ID 104195 (2.9.2010, 19:45) |
Vyskúšam, vyzerá to výborne!!!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva A. (Eviana) ID 114156 (2.9.2010, 12:27) |
Tak toto niekedy určite vyskúšam... vyzerá úžasne ... až sem cítim vônu  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Lívia B. (Livča) ID 52332 (2.9.2010, 12:04) |
Musím skúsiť, pikantné ja totiž zbožňujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |