Janik G. (janicekBJ) ID 61360 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 11 návštěvníkov)
Pečený slivkový lekvár s rumom
[ recept č. 31063 zo dňa 1.9.2010 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Na 1kg sliviek potrebujeme 250-300 g krystaloveho cukru a asi 1-1,5dl rumu.
POSTUP PRÍPRAVY
2-3 kg sliviek priecne rozkrojime a povyberame kostky. Dame na hlboky plech a zasypeme cukrom. Pri teplote asi 170stupnov pecieme,kym sa nevypari stava. Obcas treba ruru otvorit, aby vysla para a lekvar premiesat. Lekvar sa pecie tak 3 hodinky, zalezi od rury a od sliviek. Upeceny je husty a stava vyparena. Premiesame ho , aby sa poriadne spojil a slivky trochu popucime (kto nema rad kusky ovocia, moze premixovat ponornym mixerom). Hotovy zalejeme rumom, premiesame a horuci lekvar plnime do flias, ktore otocime vieckom dole, zabalime do deky a nechame v nej vychladnut. PS: lekvar robila mamka Marta :-) |
 | Ivana K. (IvanaKC) ID 156112 (24.1.2012, 15:43) |
V lete som robila a teraz sme vyskúšali, Janíček vrela vďaka, je to eňu ňuňo |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (25.1.2012, 23:24) |
za malicko, som rada, ze sa podarilo |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
martina d. (marcis) ID 36583 (23.9.2011, 16:32) |
ahoj..takze ho skusam...potom dolozim info ako sa podaril...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (23.9.2011, 18:35) |
verim,ze sa podari na 1 a bude chutit aspon tak ako u nas  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Iveta G. (pru) ID 60053, mimibazar.sk/pru (13.6.2011, 16:31) |
dajú sa tak robiť aj višne alebo iné ovocie? dík |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (14.6.2011, 19:07) |
hmmm, Ivetka, naozaj neviem poradit. ja nie som na lekvare ziadny expert, takto sme robili len slivkovy. tak mozno poradi niektora skusenejsia kucharka |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Rozália M. (machoviatko) ID 56609 (22.9.2010, 6:31) |
Včera som ho robila, je fakt dobrý. Voňal celý dom a syn prišiel domov a vraví- musím uznať, fantastická vôňa až na dvor. Toho rumu som dala 1 dl na celú 3 kg dávku . Budem určite dnes robiť ďalšiu dávku. Dík za recept. Ružena |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (22.9.2010, 8:47) |
za malicko,som rada,ze sa pozdava  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Gabriela T. (nogate) ID 22107 (20.9.2010, 20:54) |
juj toto je fantastický recept aj my to takto robime  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | melania l. (lararuby) ID 130989 (15.9.2010, 20:07) |
Janík,receptík výborný,ale slivky nemám,takže len na budúci rok a tie kúsky mi vôbec nevadia,mne sa to páči  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (16.9.2010, 8:08) |
ze? u nas slivkovy alebo jahodovy lekvar nijak inak ako s kuskami  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Veronika G. (veronika45) ID 20591 (14.9.2010, 12:23) |
ak mi posle par sliviek tak toto je mojeeeeee..... robiiiiiim.... paradne janka...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (14.9.2010, 20:02) |
ze tak snad nieco posle. pochvalu odovzdam mamke, ona lekvar robila,ja jej len sem-tam nahodim recept,lebo jej sa nechce  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Veronika G. (veronika45) ID 20591 (15.9.2010, 9:14) |
janka a vypada aj ze je dost hosty na fotke.... tak to je super... asi sa to rychcelesie v tube spravi.... mama mi vravela ze ked sa robil slivkovy tak aby bol husty tak sa varil cely den a niekedy aj noc a den vo velkych kotloch ze robievali s babickou..... tento vypada super a asi ani nejaka robota okolo ze niesat stale... len sem tam.... rychlejsie sa odparuje ta voda asi ......super..... krasna farba aj konzistencia |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Alena M. (Alinka) ID 18244, mimibazar.sk/alinka (13.9.2010, 7:54) |
ja som robila minulý rok tento http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=17786&user=18244 a bol super a nádherne voňal škoricou pritom  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (13.9.2010, 18:05) |
tiez vyzera paradne ten ocot sa asi pecenim vypari, teda, nie je ho tam citit,ze? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Želka G. (dzaja26) ID 80145 (4.9.2010, 12:25) |
no super, takto by som lekvárik v rúre vyskúšala, len neviem, či ešte bude toľko sliviek zavárať síce ešte idem, tak uvidím ....... ja dávam rum do kompótov najmä marhuľový je s ním fajnučký..... a Janka, nezašpiní sa veľmi rúra od tých sliviek, lebo však to bublá, prská...... netreba zakryť?  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (5.9.2010, 18:43) |
takze info z prvej ruky, neprska to. tie 2-3kg sliviek vyjde akurat na jeden hlboky plech. ono sa to pecenim trosku zredukuje,takze nebude az po vrch. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (5.9.2010, 12:00) |
tak to vazne neviem, lekvar piekla mamka, ale opytam sa jej. zakryvat ho urcite netreba, potom by sa len dusil a nevyparovala sa voda. mozno max. tak zakryt alobalom a urobit donho diery,ale to je len taky moj tip. ono si myslim,ze ked sa pecie vo vysokom plechu alebo mozno aj v pekaci a tych sliviek nie je naraz vela, az tak prskat by to nemalo. mamka nespominala,zeby s tym bola nejaka galiba,ale pre istotu sa opytam. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
jana j. (Janushinka) ID 30839 (3.9.2010, 22:21) |
jéj, to vyzerá veľmi dobre Jani ja robím s rumom džem z čiernych ríbezlí a je to fajnotka, tak toto musí byť jednoznačne tiež tento rok asi už nič z neho u nás (máličko sliviek) tak nabudúce určite vyskúšam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (4.9.2010, 11:45) |
vidiiiis,do ribezloveho sme rum nikdy nedavali,ale viem si presne predstavit tu chut len skoda,ze uz nemame na zahradke ribezle  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Renáta O. (didipap) ID 32688 (3.9.2010, 22:02) |
tak tento lekvárik som upiekla dnes.., dokonca 3 dávky..Ja som na konci s ponorným mixérom aj vymixovala..No a pridala aj ten rum. No nemá chybu!!! je fantastický, hustý, vynikajúci :: Ďakujem mooooc pekne za receptík..Oplatí sa vyskúšať-. Už inákší už ani nebudem robiť nikdy!! Ešte raz vďaka  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (4.9.2010, 11:44) |
Renatka, za malicko. tesim sa,ze sa podarilo a recept sa ti paci  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Zlatica Š. (zlatka67) ID 146123 (3.9.2010, 14:59) |
Ďakujem za recept, je to perfekný lekvár a skoro bez roboty, máme veľa sliviek a tak by som zabila pri sporáku pár dní a takto, úplne ľahúčko a naozaj je fantastický. A nemixovala som ho, tie šupky sú tam ako kandizované ovocie. No SUPER: ĎAKUJEM. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (3.9.2010, 19:06) |
jej,Zlatka,tak si vyskusala? super,tesim sa,ze sa podaril a ze chuti. u nas sa tiez lekvare nemixuju,mame radi kusky ovocia |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Darina B. (danda3) ID 104195 (2.9.2010, 19:01) |
No, keď dostanem ešte slivky, určite vyskúšam, dobrého lekváru nie je nikdy dosť!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (3.9.2010, 7:54) |
a hlavne slivkoveho,ten ja milujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Darina B. (danda3) ID 104195 (11.9.2010, 17:33) |
Robila som tento týždeň a je mňááááááááááááá...ale dala som na dve kilá sliviek len 250g hnedého cukru a štipku škorice a dala som len 30ml alkoholu, rum som v bare nenašla, ale bol tam nejaký Napoleon, tak som ho použila, aj tak tam toho veľa už nebolo... ...sranda je, že mám tento recept doma vystrihnutý z nejakého časopisu a vždy som naň zabudla, až keď si ho sem nahodila, tak ma osvietilo... ...vďakak Janíček! No a potom som chcela ešte robiť nutelu zo sliviek, ale tento lekvár vyhral, tak som ešte robila naraz zo 4 kilov, pieklo sa to o hodinu dlhšie, ale v pohode, dala som to do pekáča, čo mám na kačicu. A teraz len degustujem a degustujem... http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=736577 |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (11.9.2010, 17:49) |
to som rada,ze si sa nakoniec k tomu dostala. tiez sa mi casto stava,ze nejaky recept odkladam roky rokuce a potom ma niekto alebo nieco nakopne a ja si len hovorim,ze skoda,ze som neskusila skor inak, dufam,ze sa mate vsetci doma dobre  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Ivana K. (IvanaKC) ID 156112 (1.9.2010, 20:08) |
Si ma ohromila. Toto stojí za vyskúšanie, ukladám recept |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (2.9.2010, 18:58) |
Ivka, veruze stoji. a ten rum v tom nema vadu  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | sylvia r. (sisaxxl) ID 117702, mimibazar.sk/sisaxxl (1.9.2010, 15:42) |
tak toto určite vyskúšam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (1.9.2010, 17:43) |
tak snad bude chutit. u nas slivkac s rumom ide vo velkom  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Jana G. (sokolka) ID 66132 (1.9.2010, 17:51) |
Janik, to vážne sa lekvár pečie? Moja babka ho stále pracne varila ešte na starom kachľovci. Možno to vyskúšam, mám rada lekváry a džemy.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (1.9.2010, 17:52) |
tak taky stary poctivo vareny babickami je najlepsi,ale tento peceny je tiez super. a s tym rumom...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |