. .. .. .. .. .. .
. .

Naša hrášková krémová polievka - RECEPT 30997

NÁZOV
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
KETO RECEPTY

POLIEVKY

ID 6034 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbil jeden návštěvník)


Naša hrášková krémová polievka


[ recept č. 30997 zo dňa  ]


Naša hrášková krémová polievka


POTREBNÉ PRÍSADY

500 g zeleného hrášku, 1 l vývaru, mletá rasca, sušený mletý rozmarín, morská soľ, 2 PL bazalkové pesto, 250 ml creme fraiche, 250 ml smotana na varenie, 2-3 PL hladkej múky, 1 plátok masla

POSTUP PRÍPRAVY

Túto polievku obľubujú naše deti :-). V pôvodnej verzii, ako je uvedená tu, je teda hoooodne kalorická, ale takto ju majú najradšej. Najlepšie by bolo po nej obiehať barák do večera, tak sa tej dobroty radšej vzdám :-)))). Keď mi už nechceli jedávať hrach v polievke, tak som skúšala odvodiť nejakú pre nich jedlú polievku. Krémová vyzerala ako celkom dobrý kompromis, akurát bolo treba ladiť ich fajnové chute. Toto tu je výsledok, ktorý prešiel testovaním a ich výstupnou kontrolou. Nie je to žiadna diera do sveta - receptov na hráškovú krémovú polievku ja hafo - nakoniec základ je vždy rovnaký - hrášok, vývar, soľ, smotana niektorá z dostupných :-)))))))))))
Vývar ale používam vždy len domáci - vždy robím viac zeleninovo-mäsového vývaru a z každej várky si odkladám do mraziaku, niet nad domáci vývar.
Creme fraiche je pre mňa kuchárskeho poloanalfabeta záhada - ale tá krémovosť sa u nás osvedčila. Pár krát sa mi podarilo kúpiť s bylinkovou príchuťou a to už nevyžadovalo okrem jemného prisolenia žiadne dochutenie. Čiže polievka hotová rýchosťou svetla, ďalšie plus v mojej kuchyni :-)))

POSTUP SAMOTNÝ:
Fotopostup myslím nie je nutný, aj tak som nemala šancu s našou hviezdou na rukách to stíhať :-).

1. Hrášok dáme variť do hrnca a zalejeme vývarom tesne nad úroveň hrášku. Vývar jemne dochutíme mletou rascou a poprášime mletým rozmarínom. Hrášok varíme do makkä – cca 20 minút. Toto nejak nesledujem, kým rozhabarkujem múku v smotane a popracem si svoje pole pôsobnosti, ponaháňam kričiace deti, obvykle je hotovo :-).

2. V smotane na varenie si rozhabarkujeme hladkú múku na zahustenie.

3. Keď sa hrášok uvarí, pridáme bazalkové pesto a creme fraiche a všetko dôkladne rozmixujeme dohladka. Bazalkové pesto dodá polievke veľmi príjemnú chuť a my dávame aj viac ako 2 PL. To je však individuálne, nie každému chutí. Znovu postavíme na sporák a za stáleho miešania vlejeme smotanu s múkou a privedieme k varu.

4. Ak je polievka príliš hustá, tak podlievame vývarom, ktorý nám zaručene ostal, kým nedosiehneme tú našu optimálnu hustotu (u nás je to skoro ako asfalt :-)). Podľa chuti prisolíme, záleží od toho, aký slaný vývar použijete. Po odstavení polievky pridajte plátok masla, premiešajte a finito. Maslo polievku dochutí a zvýrazní chuť.

Navrch najradšej dávam strúhaný parmezán alebo lyžičku jogurtu, deti zase majú svoje - ani jedno, ani druhé - oni chcú obyč eidam :-)
<< Pivo "58" | Naša hrášková krémová polievka | Domace tortilly so super šalatikom :-) >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Martina P. (Mata406) ID 48300 (29.8.2010, 19:13)
vidíííš :-o :-o bazalkové pesto ma do takejto polievočky nikdy nenapadlo dať - už sa tešííím ^o) ^o) - strašne ho ľúbim - aj samotné som ho schopná vyjedať z pohárika ,-) ,-) perfektná polievočka (clamp) (clamp) (clamp)
ODPOVEDAŤ
Dagmar H. (dasula) ID 6034, mimibazar.sk/dasula (10.9.2010, 9:51)
(L) |:o) (F) no tak pesto, bazalka, olivovy olej a parmezan u nas musia byt vzdy....no nedam ho vsade, kam mozem? ,-) ,-) [A] mnam, tiez ho vyjedam same...ved aby sa nepokazilo ,-) ,-) (child12)
ODPOVEDAŤ
Veronika G. (veronika45) ID 20591 (upravené 29.8.2010, 19:47)
tak tato polievka je exkluzivna polievka.... (clamp), uz len ked citam co tam vsetko je dobre .... (Y)
ODPOVEDAŤ
Dagmar H. (dasula) ID 6034, mimibazar.sk/dasula (10.9.2010, 9:52)
(L) nam chuti, aj ked mne uprimne - mne snad chuti vsetko, hlavne ak to uvari niekto iny ,-) ale deti....ved to sama poznas :-$ |:o) (L)
ODPOVEDAŤ
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu