končiace aukcie | návod na inzerciu | časté otázky | podmienky inzercie | ponuka reklamy | kontaktujte nás... |
Členstvo | Inzerenti | Testovanie | Súťaže | Diskusie | Fotky | Magazín | Blogy | Návody | Bývanie | Recepty | Vtipy |
ZELENINOVÉ JEDLÁ |
Eva A. (Eviana) ID 114156 | zobrazit další recepty ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 93 návštěvníkov) Musaka - absolútne dokonalá rokmi vycibrená verzia[ recept č. 30721 zo dňa 21.8.2010 ] POTREBNÉ PRÍSADY 2-3 väčšie baklažány, 2 veľké zemiaky, 500 g mletého mäsa (1/2 bravčové, 1/2 hovädzie), 1 väčšia cibuľa, 3-4 strúčiky cesnaku, 1 dl paradajkový pretlak, 2-3 zrelé paradajky, 100 g syra (ideálny je Parmezán, ale poslúži aj Eidam, maslo, olivový olej, mleté korenie, mletý kmín, škorica (1/2 čl), muškátový oriešok (1/2 čl), 1-2 bobkové listy, 50 g múky, 700 ml mlieka, 3 žltky POSTUP PRÍPRAVY Toto jedlo milujem, ale kým som sa dopracovala k tejto verzii trvalo to celé roky (rozumej nakoľko to je dosť prácny recept, robím musaku maximálne 2x v roku :)) A môžem s čistým svedomím povedať, že táto musaka je takmer ako od rodeného Gréka :) OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI Baklažány si ošúpeme a nakrájame na cca 1 cm hrubé kolieska. Plech pokvapkáme olivovým olejom a naukladáme kolieska baklažánu, ktoré pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a okoreníme. Dáme na 13-15 min do vyhriatej rúry. Na jemno si nakrájame cibuľu a dáme ju spolu s pretlačeným cesnakom podusiť na olivový olej a trošku masla. Po zmäknutí pridáme mleté mäso. Osolíme, pridáme škoricu, korenie, bobkové listy a cca 15 min dusíme. Kým sa nám dusí mäso ošúpeme a na tenké kolieska nakrájame zemiaky, ktoré dáme do horúceho oleja opiecť do zlatista. ...asi takto :) Do zmesi nalejeme rajčinový pretlak. Necháme prevrieť. Kým nám pretlak s mäsom prevrie, olúpeme a na malé kúsky si nakrájame paradajky, ktoré pridáme do zmesi. Všetko spolu necháme ešte asi 10 minút dusiť. Na spodok pekáča (janskej misy) si naukladáme vrstvu osmažených zemiakov (majú byť osmažené, inak vraj musaka nemá tú správnu chuť). Na zemiaky naukladáme polovicu koliesok opečeného baklažánu. (Mám ho trošku menej, nakoľko ten najväčší z baklažánov, ktoré som mala bol už starší, zrniečka v nom boli už veľmi tvrdé - nejedlé, musela som ho vyhodiť). Na baklažán vylejeme mäsovú zmes. Spravíme si bešamel: na panvicu dám maslo, ked sa rozpustí pridám múku a stále miešam, nechám chvíľočku na slabom ohni posmažiť. Potom zalejem mliekom, treba poriadne miešať aby nevznikli hrudky - miešať až kým nezhustne. Dám dolu z ohňa, nechám cca 2 min chladnúť, pridám žĺtka, poriadne zamiešam, vsypem 40 g syra, ochutím soľou, korením a muškátovým orieškom, dobre premiešam. Bešamel je vtedy dobrý, ked je hladký, jemný a dostatočne hustý. Na mäsovú vrstvu naukladáme druhú polovicu baklažánových koliesok, zalejeme bešamelom, posypeme 60 g syra a dáme zapiecť na 25-30 min na 180 °C. Po 25-30 min vytiahneme z rúry. Necháme chvíľočku odpočinúť - 10 min - a môžeme baštiť :) OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI |
Celkom: 29 (zobrazuje sa 21-29) | << predošlé 1, 2 |
Irena W. (irmuska) ID 105511 (25.8.2010, 22:54) |
fantázia |
ODPOVEDAŤ |
Anna R. (Anci1i) ID 16868 (23.8.2010, 9:44) |
Evi, recept vyzerá chutne, ale nemohlo by sa to robiť z cukety? |
ODPOVEDAŤ |
Eva A. (Eviana) ID 114156 (23.8.2010, 10:35) | ||
Ani, určite sa dá použiť aj cukina, veď je to rodina baklažánu Bude to trošku ine, ale určite to bude dobré, vyskúšaj | ||
ODPOVEDAŤ |
Darina B. (danda3) ID 104195 (22.8.2010, 22:14) | |
Wau! Evka, klobúk dolu! Jedla som pravú musaku v Grécku, ale myslím, že táto Tvoja by mi chutila oveľa viac! Bol na nej strááášne vysoký bešamel a strašne veľkú porciu nám dali, nikto to nevládal zjesť... | |
ODPOVEDAŤ |
Eva A. (Eviana) ID 114156 (22.8.2010, 23:37) | ||
Darinôčka, ďakujem za krásny komentár , ono mi to trvalo dosť dlho dopracovať sa k tejto "dokonalej" verzii... tie prvé pokusy skončili až v koši ale myslím, že teraz už musaku zvládam | ||
ODPOVEDAŤ |
Denisa T. (Asined) ID 1681, mimibazar.sk/asined (21.8.2010, 20:48) | |
..vyzera to vynikajuco, mam rada baklazan, zvysok rodiny je vsak masovy a tymto jedlom tusim vyhoviem vsetkym...urcite vyskusam...ukladam si recept.. | |
ODPOVEDAŤ |
Eva A. (Eviana) ID 114156 (22.8.2010, 10:58) | ||
...máš pravdu, toto jedlo je spojenie príjemného a chutného s užitočným ... tiež mám doma mäsožrútov, čo by samotný baklažán do úst nedali a v tejto kombinácii je to obľúbené jedlo celej rodiny Ked vyskúšaš daj mi vedieť či a ako chutlo |
||
ODPOVEDAŤ |
Lubica L. (lubica007) ID 19881 (21.8.2010, 20:44) | |
hned by som skuuuuusila | |
ODPOVEDAŤ |
Eva A. (Eviana) ID 114156 (22.8.2010, 10:57) | ||
veľmi rada by som Ti ponúkla, Lubiku | ||
ODPOVEDAŤ |
Slavka H. (Archaa) ID 84161 (21.8.2010, 20:31) | |
Evulik,krasna a velmi lakavo vyzerajuca musaka,ja tiez musaku lubim,urcite vyskusam aj tvoju verziu je totiz na | |
ODPOVEDAŤ |
Eva A. (Eviana) ID 114156 (22.8.2010, 10:56) | ||
Slavuska, dakujem za uznanie bude mi potešením, ak vyskúšaš "moju" verziu musaky a ešte väčšiu radosť budem mať, ak Vám bude chutiť | ||
ODPOVEDAŤ |
Martina P. (Mata406) ID 48300 (21.8.2010, 19:58) | |
výborne Evička výýborne milujem musaku | |
ODPOVEDAŤ |
Eva A. (Eviana) ID 114156 (21.8.2010, 20:00) | ||
Martinka, ďakujem za uznanie... Teší ma, že tiež patríš k milovníkom musaky | ||
ODPOVEDAŤ |
Martina P. (Mata406) ID 48300 (21.8.2010, 20:03) | |||
ja som doteraz iba predvarila zemiaky... nesmažím, hmmm ale može to dosť zmeniť chuť , vyskúšam i tak ..... inak velmi podobná prprava | |||
ODPOVEDAŤ |
Eva A. (Eviana) ID 114156 (22.8.2010, 23:39) | ||||
Martinka, pozrela som si aj Tvoju verziu musaky... je ako rodná sestra tej "mojej" ... až na tie zemiačiky... skúšala som aj s varenými, skúšala som aj bez zemiakov... ale tieto osmažené tomu dajú naozaj iný šmak a tým, že sú do chrumkava osmažené dajú musake "pevné dno" | ||||
ODPOVEDAŤ |
Martina P. (Mata406) ID 48300 (23.8.2010, 13:56) | |||||
- ... ja mám tiež túto kombinovanú verziu najradšej ... ale tie smažené zemiačiky ma naozaj zaujali ... super páči sa mi to | |||||
ODPOVEDAŤ |
kristína s. (nigina) ID 32120 (21.8.2010, 18:21) | |
mhmmm, vyzerá to chutne... baklažán môžem v každej podobe... Určite to urobím vďaka za receptík |
|
ODPOVEDAŤ |
Eva A. (Eviana) ID 114156 (21.8.2010, 19:24) | ||
Rado sa stalo... ono to naozaj je veľmi chutné, vyskúšaj a daj vedieť či chutilo | ||
ODPOVEDAŤ |
kikuska t. (jasidielko) ID 56687 (21.8.2010, 18:09) |
ako to, ze ti sem este nikto neprispel? vyzera to uzasne evicka, uz sa konecne musim odhodlat prvykrat daco spravit z baklazanu...akosi ho chudaka odsuvam.... |
ODPOVEDAŤ |
Eva A. (Eviana) ID 114156 (21.8.2010, 19:27) | ||
Kikuška, ďakujem za uznanie... Inak, tiež som kedysi mala pred baklažánom rešpekt , ale v musake je naozaj skvelý. Neboj sa to skúsiť, myslím, že som to rozpísala dosť podrobne... ale ak by bol s niečím problém rada poradím je to naozaj veľmi chutné jedlo | ||
ODPOVEDAŤ |
Celkom: 29 (zobrazuje sa 21-29) | << predošlé 1, 2 |