Jarmila Turoňová (jarushka) ID 43 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbili 2 návštěvníci)
Polovina z čerstvých húb
[ recept č. 30601 zo dňa 17.8.2010 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Zemiaky, mrkva, petržlen, zeler - prípadne zelerovú vňať, kaleráb, 1 lyžica hladkej múky, mletá červená paprika, cibuľa, 4-5 strúčikov cesnaku, olej, čerstvé huby, čierne korenie podľa chuti, môžete tiež pridať kúsok chilli papričky, soľ - asi 1 mokka lyžičku, vegeta - asi 3-4 kopité mokka lyžičky (ja som dala 4, ale záleží od lyžičky), mrvenica do polievky, čerstvá petržlenová vňať (prípadne mrazená, sušená)
POSTUP PRÍPRAVY
Na oleji si speníme cibuľku, pridáme pokrájané čerstvé huby, (ja som mala asi množstvo 7dcl zaváracieho pohára modrákov (dobré sú aj suchohríby, kuriatka, či dubáky), okoreníme, osolíme, dusíme. Keď sa odparí voda zaprášime múkou, paprikou a zalejeme 3 litrami vody. Pridáme za polievkový tanier (ja mám polievkové misky :-) na kocky pokrájanej mrkvy, petržlenu, 1 kaleráb na kocky, kúsok zeleru alebo listov, za polievkový tanier zemiakov, cesnakové strúčiky. Zakryjeme a varíme. Ja som to dala do tlakového hrnca a varila som 15 min na tlaku pre zeleninu. Bez tlakového by som varila takých 30-40 minút. Medzitým som si uvarila cca 1/2 sáčku mrveničky, ktorú vmiešame do uvarenej polievky. Do polievky nakoniec pridáme čerstvo nasekanú petržlenovú vňať.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
speníme cibuľku, nuž nemám inú, len červenú, akosi Tesco vypredané :-( bolo, našťastie zeleninu mám všetku zo záhrady a nebola som už viac odkázaná na Tesco, lebo by sme sa asi nenajedli :-) |
![]() |
Pridáme huby, okoreníme, osolíme, dusíme. Keď sa vyparí voda otvoríme, poprášime hladkou múkou (1 lyžica), pridáme červenú mletú papriku, premiešame. |
![]() |
Ihneď zalejeme vodou - zalievala som 3 litrami. |
![]() |
Pridáme zeleninu: za misku petržlenu, za misku mrkvy, za misku zemiakov - všetko na kocky, 1 kaleráb, zeler príp. listy, strúčiky cesnaku... |
![]() |
všetko som merala na tieto polievkové misky - sú to síce na šalát, ale sú hlboké ako polievkový tanier. |
![]() |
takto to vyzerá, keď máme všetky zeleninové ingrediencie v polievke. Hi hi, nemala som zeler, ani zelerové listy, šmarila som tam vňať z petržlenu. :-) |
![]() |
a už iba prikryjeme pokrievkou, ja som varila v tlakovom hrnci 15 min na tlaku určenom pre zeleninu. Bez tlakového hrnca by som varila cca 30 min kým by všetko nebolo mäkké. |
![]() |
Po uplynutí času hrniec otvoríme, pridáme uvarenú mrveničku, pokrájanú čerstvú petržlenovú vňať a hor sa papať. |
![]() |
"Polovina" na tanieriku, mňam, chutná bola, manžel ma vychválil :-) |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |