melania l. (lararuby) ID 130989 |
 |
Oblasť: Banská Bystrica |
+PRIDAŤ K OBLÚBENÝM (prihlásení) |
Registrácia: 5.1.2010 |
Naposledy: 28.7.2024 12:32 |
Aktualizácia: 14.11.2012 20:35 |
|
|
|
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT |
KVASAK_NA HORUCE LETO_MOJEJ BABKY*****
[ recept č. 28190 zo dňa 13.6.2010 ] PRO INSPIRACI
POTREBNÉ PRÍSADY
uhorky,kôpor,soľ,voda,konček čierneho chleba
POSTUP PRÍPRAVY
Do 5 litrovej fľaše dáme umyté, prekrojené uhorky,vložíme umytý kôpor-nešetríme,zalejeme prevarenou vychladenou vodou,pridáme toľko soli,aby sme cítili,že je voda slaná.Nakoniec vložíme konček čierneho chleba-starší podporí kvasenie.Zakryjeme servítkou a dáme vykvasiť na okno.Trvá to asi 5-7 dní,záleží od teploty.Uhoriek stačí 4-5 kusov,kôpor má byť aj s kvetom,nielen vniatka.
Po vykvasení odložíme do pivnice alebo chladničky .Precedený a vychladený je výborný na zahasenie smädu. Babka ho robievala do súdka na kapustu a mávala ho v pivnici.Bol to taký dedinský nápoj bohov,slaný a s vôňou kôpru. Ach ,tá moja sentimentalita. |
Iveta K. (ivetka001) ID 90150 (19.6.2010, 12:24) |
Melanka, je zrejmé, že máš korene u nás na východe, lebo tieo uhorky sa aj u nás robia skutočne každý rok, je to naozaj perfektne osviežjúca dobrotka,mne tieto uhorečky chutia viac ako tie zavárané !!!!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | melania l. (lararuby) ID 130989 (20.6.2010, 17:42) |
Ano,som východniarka ,Ivka,ale toto nie je recept na kvasené uhorky,ale na kvasený nápoj.Ja uhorky milujem tiež,ale u nás len ja,nevedia,čo je dobré.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  | Iveta K. (ivetka001) ID 90150 (20.6.2010, 23:02) |
No tak to som teda fakt zle pochopila, To potom tie uhorky vyhodíš ???  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | melania l. (lararuby) ID 130989 (21.6.2010, 0:22) |
Ivka,kľudne aj zjem,len tam ide pár uhoriek,nie plný pohár.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |