Marcela Krištofíková (EmKa) ID 633 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 25 návštěvníkov)
Opitá pomarančovo-černicová bábovka ******
[ recept č. 2805 zo dňa 11.11.2007 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
treba si nachystať pod ruku: FORMA: tuk a hrubá múka na vymastenie formy * CESTO: 1/2 hery * 3 veľké vajcia od slepičky veľkoznášalky * 1 vanilkový cukor * 200 g polohrubej múky * 200 g práškového cukru * 6 PL mlieka * 1/2 balíčku prášku do pečiva * kôra z 2 pomarančov * kôra z 1 pomaranča * FORMA: najlepšie vencová, ak nemáte, použite klasickú bábovkovú formu * NA OPITIE BÁBOVKY: 1 dcl vody * 1 dcl rumu - alebo umu :-) * 4 PL cukru * šťava z 2 pomarančov * šťava z 1 citróna *
POSTUP PRÍPRAVY
Milé dievčence, dlho som sa tu na stránkach varenia neukázala, tak sa vraciam po dlhšej dobe :-))), rozhodla som sa podeliť sa s Vami o tento super recept, dnes mi ho návšteva vychválila do nebies. Jedná sa o ovocnú bábovku z treného cesta, ktorú po vyklopení namočíte do šťavy z rumu, pomarančov a citróna, aby ju vsiakla a bola celkom pripitá. Bábovka zavoňala vianočnou atmosférou.... až mi bolo ľúto, že Vianoce zaklopú až o niekoľko týždňov...
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
1. Ako úvodnú prácičku zvoľte jednoduché vymazanie formy tukom a posypte ju hrubou múkou. Najlepšie na tento druh koláča sa hodí vencová forma, aby sa pri namočení dole papuľkou do rumu nezdeformovala. Vencovú formu nemám, vyskúšala som tento recept aj v bábovkovej forme, úspech ten istý. |
![]() |
2. Ovocie sa najlepšie hodí bobuľovité, ak máte mrazené, dajte ho rozmraziť pri izbovej teplote. |
![]() |
3. Do misy dajte polovičku Hery a rozklepnite tri vajíčka. Nechajte ich vkľude odpočívať, pokiaľ nebudú mať rovnakú izbovú teplotu, aby sa lepšie pri šľahaní spojili dohromady. |
![]() |
4. Heru s vajíčkami vyšľahajte šľahačom do peny, potom pridajte vanilkový cukor, |
![]() |
5. ... práškový cukor.... pridajte 200 gramov - ja som pridávala iba od oka... |
![]() |
6. potom pridávajte múku.... |
![]() |
7. mlieko.... iba 6 polievkových lyžíc - neurobte cesto tekutejšie, trené cesto má byť husté, ktoré zarovnáte vo forme "zarovnávačom" :-)))))) |
![]() |
8. Nakoniec pridajte prášok do pečiva. |
![]() |
9. Na jemnom strúhadle nastrúhajte kôru z dvoch vyumývaných pomarančov a citróna - ovocie vydrhnite kefkou pod horúcou vodou, chemicky neošetrené ovocie sotva dostanete niekde kúpiť.... |
![]() |
10. ... a opatrne ju vmiešajte do cesta... |
![]() |
12. Ovocie jemne poprášte hrubou múkou a natriasaním ho obaľte v múke, |
![]() |
13. a ovocie vmiešajte do cesta. |
![]() |
14. Cesto rozotrite do formy a upečte pri teplote asi 180 stupňov - takých 50 minút. |
![]() |
15. Aby bola bábovka opitá, musíme ju opiť. Do väčšej rajnice, kam sa priemerovo zmestí bábovka, dajte deci vody, |
![]() |
16. pridajte rum, |
![]() |
17. kryštálový cukor, |
![]() |
18. odšťavené pomaranče a citrón, |
![]() |
19. a uvarte po bod varu. Bábovku upečte, nechajte úplne vychladnúť, |
![]() |
19. vyklopte ju a ponorte do rumovo-pomarančovej šťavy. Nechajte ju navsiaknuť, |
![]() |
20. a postup zopakujte aj zo spodnej strany. |
![]() |
21. Bábovku som strčila na hodinku do chladničky. Výborne chutila so šľahačkou. |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
 | Brodská K. (dievcina) ID 6624, mimibazar.sk/dievcina (26.11.2007, 20:31) |
Robila som ju minulý týždeň a musím uznať, že lepšiu bábovku som ešte nerobila a nejedla  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Daniela Š. (Elke) ID 19833 (18.11.2007, 6:34) |
akurát som robila tortu a spodný piškót som prekrojila a jeden namočila do pomarančovej šťavy s cukrom,také mňam ,mňam ovocné a bábovku to čaká tiež  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Martina R. (MR.13) ID 7284 (12.11.2007, 18:17) |
Marcelka, super, už ste mi tu chýbali, čakám a čakám na Váš - ako vidím recept č. 400 , a už je to tu... Určite vyskúšam, ďakujem za všetky Vaše skvelé recepty... Určite už tajne kujete plány na Štedrý večer, a potom mi spadne sánka a narovnám si ju až na Veľkú noc, z toho čo zase vykúzlite.. Pozdravujem detičky  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Emilia D. (filmuska) ID 25200 (12.11.2007, 18:48) |
tak podobne... cakam a cakam na nove marcelkine recepty a tiez si myslim, ze nam vsetkym z jej vianocneho menu pade sanka  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | VLADIMIRA I. (MIMIMI) ID 10009, mimibazar.sk/mimimi (12.11.2007, 16:10) |
Prepáč Marcelka , už ma dopredu opil ten alkohol  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Marcela Krištofíková (EmKa) ID 633 (12.11.2007, 16:51) |
Vladka, to nevadí.... aspoň Ťa tá opica lacnejšie vyšla pomyslíš si na likér a už Ti sedí opička na ramene veď to je suuuper!!!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | VLADIMIRA I. (MIMIMI) ID 10009, mimibazar.sk/mimimi (12.11.2007, 14:04) |
Marianka, ďakujééém za ďalší skvelý tip z tvojej kuchynky , len dúfam, že môžem tú bábovku opiť aj v mandľovom likére Amaretto, to má náš jazýček radšej  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Deni T. (fufik) ID 1652, mimibazar.sk/fufik (12.11.2007, 8:48) |
Cica očuj nejak som toto nem videla kedy si to sem dala a prečo sme sa aj my neopili hmm nie do bábovky treba dať destilát ale do seba  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Lucia H. (Luc2) ID 5741, mimibazar.sk/luc2 (12.11.2007, 8:44) |
Júj Marcelka, z takejto opitej bábovečky by som si dala teraz ku . Bola určite supiš  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |