melania l. (lararuby) ID 130989 |
|
Oblasť: Banská Bystrica |
+PRIDAŤ K OBLÚBENÝM (prihlásení) |
Registrácia: 5.1.2010 |
Naposledy: 25.2.2024 8:26 |
Aktualizácia: 14.11.2012 20:35 |
|
|
|
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbil jeden návštěvník)
DEDKOVE TATARCANE PIROHY*****
[ recept č. 26380 zo dňa 27.4.2010 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Hladká múka,pohánková múka,voda,soľ. Na plnku:varený zemiak,bryndza alebo tvaroh alebo kyslá kapusta údená slanina
POSTUP PRÍPRAVY
Hladkú múku zmiešame s pohánkovou asi v pomere 4:1,pridáme soľ a toľko vody,aby vzniklo hustejšie cesto.Poriadne vypracujeme a rozváľkame ako na klasické pirohy.Radielkom pokrájame na rovnaké štvorce a plníme.Hodí sa bryndzovo zemiaková,tvarohová,ale aj kapustová plnka.Pirohy po pridaní plnky poriadne postláčame,aby nám pri varení nevyliezala z cesta a varíme vo väčšom množstve vriacej osolenej vody.Ked vyplávajú na povrch,necháme 3-4 minútky povrieť a scedíme.Polejeme vyškvarenou slaninkou,poprípade osolíme. Podávame poliate kyslou smotanou alebo len so zakysankou.
Bolo to obľúbené jedlo nášho dedka a na východe sa podávalo ako miestna špecialita.
DOBRU CHUT
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI
pohánková múka-na východe tatarčaná
rozvaľkané cesto,vykrajujem pohárom
naplnené osoleným hrudkovým tvarohom
uvarené,poliate vyškvarenou slaninkou a kyslou smotanou
alebo nepremiešané
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI |
| Katarína R. (Hersi) ID 85661 (27.4.2010, 22:31) |
tatarčané preto,lebo mukka sa vola "tatarka" ,tatarčaná muka...,ale veru neviem ci to je to iste,alebo pohanka je jemnejsia,teraz si nie som ista ,je to ine,a nemelieme najemno,ale na hrubo,vtedy to je ono u nas oblubene,hlavne klasika,tvarohove.. tak neviem ci je to podla tatarov |
ODPOVEDAŤ |
| | melania l. (lararuby) ID 130989 (28.4.2010, 11:55) |
Je to to isté |
ODPOVEDAŤ |
| | melania l. (lararuby) ID 130989 (27.4.2010, 22:42) |
Vraj aj tatarský biftek je pomenovaný podľa nich,nielen tatarka-pohánka.TATARI-POHANIA |
ODPOVEDAŤ |
| kristína s. (nigina) ID 32120 (27.4.2010, 20:55) |
Ahojky Mel, tiež som bola zvedavá že čo znamená tatarcané tak to už viem, ale chcem sa ešte spýtať na tú múku pohánkovú. Som to ešte nevidela nikde v obchode. Melieš pohánku? Podľa mňa pirohy sú geniálne jedlo, rovnako ako aj bryndzové halušky |
ODPOVEDAŤ |
| | Darina B. (danda3) ID 104195 (28.4.2010, 18:48) |
Kristínka, na tejto adrese majú rôzne múky a posielajú aj poštou : www.mlyn-zrno.sk. |
ODPOVEDAŤ |
| | | melania l. (lararuby) ID 130989 (29.4.2010, 5:55) |
Darinka,ty si objavila super stránku,dakujem,určite ju celú prezriem ,dakujem. .Prajem ti pekný slniečkový víkend. |
ODPOVEDAŤ |
| | | | Darina B. (danda3) ID 104195 (29.4.2010, 15:58) |
Ďakujem Melanka, my tam kupujeme múku už dávno, muž dal do vyhľadávača múku na chleba a tak sme sa tam dostali a sme spokojní. Ahoj, aj tebe pekný víkend! |
ODPOVEDAŤ |
| | | kristína s. (nigina) ID 32120 (28.4.2010, 23:14) |
Dari, ďakujem, si veľmi milá Máš dobré skúsenosti s nákupom múky takto? Ešte som potraviny cez nett nekupovala. Len dáku techniku. Ešte raz vďaka |
ODPOVEDAŤ |
| | | | Darina B. (danda3) ID 104195 (29.4.2010, 15:55) |
Áno, máme len dobrú skúsenosť, kupujeme tak múku asi dva roky bez problémov. |
ODPOVEDAŤ |
| | melania l. (lararuby) ID 130989 (27.4.2010, 21:11) |
Občas dostať v biopotravinách,ak máš mlynček,určite sa dá aj zomlieť.Videla som niekoho ponúkať aj na internete,ale či to ešte platí,neviem. |
ODPOVEDAŤ |
Iveta K. (ivetka001) ID 90150 (27.4.2010, 20:27) |
No Melanka, musím sa priznať, že aj keď som z východu, v živote som tieto pirohy nejedla, len som o nich počula.Myslím, že sa robia až celkom na východe Slovenska. A prvý krát čítam recept na tieto pirôžky. A ozaj, prečo tatarcané ??Ale vraj je to veľká dobrota |
ODPOVEDAŤ |
| | melania l. (lararuby) ID 130989 (27.4.2010, 20:36) |
Vraj preto,že pohánku k nám doniesli Tatári. a je to ozaj dobrota. |
ODPOVEDAŤ |